Hopp til innhold

Løfshus og Nystad reagerer: VM-skandalen ikke på agendaen når verdens ski-ledere er samlet

DUBROVNIK (NRK): På et femstjerners hotell i idylliske omgivelser er verdens ski-ledere samlet. Men det er ikke avsatt tid til den store dopingskandalen fra Seefeld-VM under FIS’ kalenderkonferanse.

Trond Nystad og Løfshus

Trond Nystad og Vidar Løfshus. her sammen på et seminar i mars, skulle ønske FIS (Det internasjonale skiforbundet) diskuterte doping og skandalen i Seefeld illustrert av skandalebildene av Max Hauke.

Foto: NTB Scanpix

Det får to norske eks-langrennsledere til å reagere.

– Det er mildt sagt spesielt. Det forundrer meg jo. Som jeg har sagt fra om før, og i en sammenheng internt i skiforbundet, er åpenheten og dopingkampen den store elefanten i rommet. Jeg føler det blir dysset ned. Jeg skjønner hvorfor opinionen føler at vi i langrenn ikke tar det på alvor, sier tidligere landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Nystad Løfshus

ENGASJERTE: Trond Nystad og Vidar Løfshus. Her sammen under et seminar i mars i regi av Antidoping Norge hvor temaet var «Hva skjedde i Seefeld?».

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Uteblir fra møteoversikten

Han varslet allerede i VM i Seefeld om det han mener er et manglende kulturarbeid i det internasjonale særforbundet. Under FIS’ kalenderkonferanse ved Cavtat, feriestedet like utenfor den kroatiske storbyen Dubrovnik, kommer første anledning til å faktisk diskutere temaet.

Men i idylliske omgivelser, på et femstjernes hotell, skal i stedet norske og utenlandske langrennsledere – fra nasjonale forbund og FIS – i hovedsak diskutere inngående hvordan blant annet terminlister skal se ut, markedsrettigheter, PR og kommunikasjonsarbeid, den viktige kampen for kjønnsbalanse i ski-idretten og mulige konkurranseendringer det kommende året.

– FIS vil sikkert svare at de jobber daglig med «Clean as snow» (kampanje initiert av WADA) og at de har så og så mange dopingtester. Men det viktigste er åpenhet. Og skal man endre holdningene, så må man prate om det i de rette foraene. Det gjør ikke langrenn, slår Løfshus fast.

Saken fortsetter under bildet.

Illustrasjon

FIS-KONFERANSE: På Hotel Croatia i den kroatiske feriebyen Cavtat, foregår det denne uken en kalenderkonferanse arrangert av FIS.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det må du spørre FIS om

Fra langrennsåret som gikk er det få som glemmer bildene av østerrikeren Max Hauke, som ble avslørt med en nål i armen.

Og en rask titt på hva konferansedeltagerne skal gjennom, viser at dopingskandalen fra Seefeld ikke er viet noe tid underveis i løpet av den snaue uken det arrangeres møter her i Cavtat.

– Hvorfor man ikke diskuterer det? Det må du nesten spørre FIS om, sier en som for alvor stod midt i dopingskandalen, nemlig Trond Nystad.

Saken fortsetter under bildet.

Nystad

EKS-LEDER I ØSTERRIKE: Trond Nystad.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Hvorfor er folk villige til å jukse?

Nordmannen har vært koordinator for østerrikske skiskyttere, kombinertutøvere og langrennsløpere. Men da skandalen var et faktum, innrømmelsene kom, så sa han opp.

I ettertid har han vært i Norge for å fortelle hvordan han som leder opplevde det som skjedde med utøverne fra Østerrike og hvordan det kunne skje. Han mener i likhet med Løfshus at temaet burde vært viet større plass under kalenderkonferansen.

Bloddoping avsløres under VM på ski i Seefeld

BILDET PÅ SKANDALEN: Den østerrikske skiløperen Hauke i en video som avslører at han får en blodoverføring under VM på ski. Max Hauke er en av de fem langrennsløperne som er dopingtatt de siste dagene.

Foto: Ukjent / NTB scanpix

– Det kan være FIS tenker at vi ikke skal diskutere det fordi saken fortsatt er under etterforskning. Men man må kunne snakke om det – og spesielt preventive tiltak. Hvorfor er folk villige til å ofre helsen sin, gjøre uetiske ting, jukse rett og slett for å oppnå resultater?

– Det er viktig at FIS og de som jobber med antidoping får en forståelse av hvorfor disse tingene skjer. I enkelte andre land mener de at den eneste forskjellen på Norge og andre land, er at Norge doper seg bedre. Meningen er ofte at skal man bli god, så må man jukse, sier Nystad, som kaller den holdningen håpløs og forkastelig.

– Spørsmålet som bør stilles

Han mener at andre nasjoner kan lære en hel del av Norge som langrennsnasjon der filosofien er at man skal trene best, mest og hardest.

Han legger til at FIS må være en pådriver for at de store landene og dem selv skal være en pådriver for å formidle denne kunnskapen om hvordan man trener best, spesielt de nasjonene hvor man ikke har tradisjon eller kultur for å tenke som i for eksempel Norge.

– Hvordan kan man drive preventivt arbeid på en positiv måte, slik at alle usannhetene ikke får bre seg? mener Nystad hadde vært et godt spørsmål for FIS å stille seg og alle landene før årets konferanse.

Diskuteres i styret

NRK har vært i kontakt med Sarah Lewis i sakens anledning. Men generalsekretæren i Det internasjonale skiforbundet har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Langrennssjef i Norges Skiforbund, Espen Bjervig, samt Vegard Ulvang som er leder av verdenscupkomiteen i FIS, er begge spurt om hva de tenker om Nystad og Løfshus’ betraktninger. De forteller at doping ikke er et formelt tema for alle konferanse-deltagerne, men at temaet og holdningene til det blant annet ble diskutert under komiteen for ungdom og barn.

Saken fortsetter under bildet.

Ulvang

SVARER: Leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, her avbildet under VM i Seefeld i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er definitivt «tema» overalt her, men dopingspørsmål i FIS, de diskuteres i vårt øverste styre (FIS council). Der sitter det 17 medlemmer og Erik Røste er blant dem. Men dopingspørsmålene diskuteres i komiteene og i min langrennskomité får vi en orientering om hvordan antidopingarbeidet i FIS er organisert, sier Ulvang.

– Men dere har ikke et eget punkt hvor land kan diskutere dette?

– FIS har en kongress hvert andre år. Der velger man et styre på 17. Alle nasjonene er representert i den diskusjonen. I min komité får vi en orientering om hvordan det arbeidet organiseres, sier Ulvang.

FIS council har for ordens skyld, ifølge organisasjonens egne tidsskjema, møte til helgen. Da er det fleste møtene for underkomiteene i FIS over.

Røste svarer

Norges skipresident Erik Røste sitter også i mektige FIS council. Han er først nøye på å skille mellom to ting fra Seefeld-sakene. Det ene handler om at dopingsakene blir håndtert etter loven, der det skal tas ut siktelse, deretter venter høring og så en dom, som det videre er mulig å anke.

– Så kommer det mange er opptatt av, fokuset på forebygging og holdninger. Det dreier seg om hvordan vi ønsker at sporten vår skal være, sier Røste.

Han viser så, slik både Bjervig og Ulvang har gjort, til hvordan underkomiteen for barn og ungdom tirsdag diskuterte holdninger mot doping.

Der hadde Skiforbundets folk, ifølge Røste, vært i kontakt med Antidoping Norge for å oversette «Ren utøver» (e-læringsprogram for utøvere, trenere, ledere og støtteapparat). I tillegg forteller han at de diskuterte «Ren klubb» og «Rent særforbund» (forebyggende antidoping-program).

Saken fortsetter under bildet.

Røste

SKI-PRESIDENT: Erik Røste, her avbildet i Oslo etter rettssaken mellom Norges Skiforbund og Henrik Kristoffersen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Foreslår temaet på trenerseminar

– Her på konferansen er det imidlertid tekniske komiteer som setter seg ned og diskuterer. Det handler om reglement, terminlister, om det f.eks skal være jaktstart, skøyting eller klassisk. Doping diskuteres også, men det betyr ikke at det ikke kan settes mer på dagsorden enn nå, innrømmer Røste.

– Opplever du at folk her og dere i FIS her på konferansen er opptatt av det?

– Ja, det opplever jeg. Sakene fra Seefeld viser at vi ikke er i mål. Samtidig opplever jeg at Vidar etterlyser et sted og møte hvor man kan sette seg ned, evaluere og diskutere tiltak. Til høsten arrangerer forbundet seminar for trenere på verdenscupnivå. Det er muligens et bedre fora enn et teknisk møte der man sitter og diskuterer neste års kalender, sier Røste, som et mulig motforslag.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal