Toppidrettens pris: Fire av ti har plager 25 år etter karrieren

38,7 prosent av landslagsutøverne fra 1994 sier at de i dag har skader eller plager som er direkte knyttet til idretten.

Kombo Toppidrettens pris

Marianne Kjørstad (t.v.), Gøran Sørloth og Lars Bjønnes har alle fått senskader som følge av idrettskarrieren. De er ikke alene.

Foto: Erlend Lånke Solbu/Anne Rognerud / NRk

NRK har i år gjennomført en undersøkelse om senskader etter karrieren. Undersøkelsen ble sendt ut til 181 landslagsutøvere fra 23 forskjellige idretter i 1994. 142 utøvere svarte.

Halvparten av utøverne i undersøkelsen oppgir at de i dag har skader/plager.

Statistisk sentralbyrå har gjort en lignende undersøkelse på befolkningen ellers. I 2017 rapporterte de til Eurostat at 19 prosent i aldersgruppen 45–66 år at de har store eller noen begrensninger i å utføre hverdagslige aktiviteter. Det er halvparten så mange som i NRKs undersøkelse.

Undersøkelsen NRK har gjort er anonym. Her er resultatene:

Her følger data fra de som har svart at de har (eller har hatt) en fysisk eller psykisk klage.

Legg merke til at antall respondenter her er varierende. De som ikke har svart at de har en fysisk plage har ikke fått spørsmål om hva slags fysisk plage. Dermed er antall respondenter lavere i noen grafer.

* Tallene er basert på de 81 utøverne som har eller har hatt skader. Ikke en sammenstilling av alle de 142 utøverne som deltok i undersøkelsen.

Siste nytt

 • Hoelgaard briljerte på sisteetappen

  Markus Hoelgaard vant sin første etappeseier i et UCI-ritt noen gang da han vant sisteetappen i Artic Race of Norway søndag. Kasakhstanske Aleksej Lutsenko vant rittet sammenlagt, ett fattig sekund foran Warren Barguil.

  Arctic Race of Norway 2019: 4. Etappe: Lødingen - Narvik (165,5 km)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Første hjemmeseier siden april

  Danske Kasper Junker åpnet målkontoen for Stabæk da laget vant på Nadderud for første gang siden 28. april. Kristiansund ble beseiret 2–0. Junker satte inn Stabæks 1-0-mål etter 15 minutter.

  Emil Bohinen punkterte oppgjøret ti minutter før slutt.

  Eliteserien fotball 2019: Stabæk-Kristiansund
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Sheffield United senket Palace

  Nyopprykkede Sheffield United har fått en god start på Premier League-sesongen. Søndag slo de Crystal Palace 1–0 på hjemmebane, og dermed står de med fire poeng på de to første kampene.

  John Lundstram ble matchvinner med sin skåring etter 47 minutter.

  Lundstram
  Foto: Tim Goode / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal