Toppidrettens pris: Fire av ti har plager 25 år etter karrieren

38,7 prosent av landslagsutøverne fra 1994 sier at de i dag har skader eller plager som er direkte knyttet til idretten.

Kombo Toppidrettens pris

Marianne Kjørstad (t.v.), Gøran Sørloth og Lars Bjønnes har alle fått senskader som følge av idrettskarrieren. De er ikke alene.

Foto: Erlend Lånke Solbu/Anne Rognerud / NRk

NRK har i år gjennomført en undersøkelse om senskader etter karrieren. Undersøkelsen ble sendt ut til 181 landslagsutøvere fra 23 forskjellige idretter i 1994. 142 utøvere svarte.

Halvparten av utøverne i undersøkelsen oppgir at de i dag har skader/plager.

Statistisk sentralbyrå har gjort en lignende undersøkelse på befolkningen ellers. I 2017 rapporterte de til Eurostat at 19 prosent i aldersgruppen 45–66 år at de har store eller noen begrensninger i å utføre hverdagslige aktiviteter. Det er halvparten så mange som i NRKs undersøkelse.

Undersøkelsen NRK har gjort er anonym. Her er resultatene:

Her følger data fra de som har svart at de har (eller har hatt) en fysisk eller psykisk klage.

Legg merke til at antall respondenter her er varierende. De som ikke har svart at de har en fysisk plage har ikke fått spørsmål om hva slags fysisk plage. Dermed er antall respondenter lavere i noen grafer.

* Tallene er basert på de 81 utøverne som har eller har hatt skader. Ikke en sammenstilling av alle de 142 utøverne som deltok i undersøkelsen.

Siste nytt

 • Sarpsborg reddet poeng mot Brann

  Sarpsborg 08 lå under nesten hele kampen, men skåret minuttet før full tid og sikret 1-1 hjemme mot Brann i eliteserien søndag kveld.

  Dermed ligger laget på kvalikplass med 24 poeng. Både laget under (Strømsgodset) og over (Ranheim) Sarpsborg har like mange poeng.

  Det skiller kun syv poeng fra niendeplassen til sisteplass på tabellen i det det gjenstår fem kamper av sesongen.

  Elitserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 og Stabæk
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • Strømsgodset ned på nedrykksplass

  Strømsgodset ledet mot Lillestrøm, men slapp inn mål med 20 minutter igjen å spille i eliteserien søndag kveld.

  Dermed ligger de under nedrykksstreken. De har like mange poeng som Ranheim på kvalifiseringsplassen, og kun fem poeng opp til niendeplass.

  Eliteserien fotball: Strømsgodset-LSK
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gulljagende Odd tapte mot Ranheim

  Ranheim knuste Odd i eliteserien søndag. Bortelaget måtte i praksis vinne for å henge med i kampen om seriegullet, men med tap er de nå ni poeng bak Molde med fem kamper igjen å spille. Ranheim klatret med seieren opp på kvalifiseringsplass.

  Eliteserien i fotball 2019. Ranheim møter Odd.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal