Toppidrettens pris: Fire av ti har plager 25 år etter karrieren

38,7 prosent av landslagsutøverne fra 1994 sier at de i dag har skader eller plager som er direkte knyttet til idretten.

Kombo Toppidrettens pris

Marianne Kjørstad (t.v.), Gøran Sørloth og Lars Bjønnes har alle fått senskader som følge av idrettskarrieren. De er ikke alene.

Foto: Erlend Lånke Solbu/Anne Rognerud / NRk

NRK har i år gjennomført en undersøkelse om senskader etter karrieren. Undersøkelsen ble sendt ut til 181 landslagsutøvere fra 23 forskjellige idretter i 1994. 142 utøvere svarte.

Halvparten av utøverne i undersøkelsen oppgir at de i dag har skader/plager.

Statistisk sentralbyrå har gjort en lignende undersøkelse på befolkningen ellers. I 2017 rapporterte de til Eurostat at 19 prosent i aldersgruppen 45–66 år at de har store eller noen begrensninger i å utføre hverdagslige aktiviteter. Det er halvparten så mange som i NRKs undersøkelse.

Undersøkelsen NRK har gjort er anonym. Her er resultatene:

Her følger data fra de som har svart at de har (eller har hatt) en fysisk eller psykisk klage.

Legg merke til at antall respondenter her er varierende. De som ikke har svart at de har en fysisk plage har ikke fått spørsmål om hva slags fysisk plage. Dermed er antall respondenter lavere i noen grafer.

* Tallene er basert på de 81 utøverne som har eller har hatt skader. Ikke en sammenstilling av alle de 142 utøverne som deltok i undersøkelsen.

Siste nytt

 • Målløst i Tuchel-debut

  Thomas Tuchel ble bekreftet som ny Chelsea-manager tirsdag. Allerede dagen etter sto han på sidelinja og ledet sin første kamp.

  Chelsea har slitt tungt den siste tiden under Frank Lampard. Det samme hadde onsdagens motstander Wolverhampton.

  I onsdagens oppgjør klarte ingen av lagene å finne nettmaskene og dermed endte det 0–0 på Stamford Bridge.

  Tuchel
  Foto: Frank Augstein / AFP
 • Verdenscuphelg avlyst

  Utenlandske idrettsutøvere kan ikke regne med å få slippe inn i Norge med de strengere innreisereglene regjeringen presenterte onsdag.

  Det skulle i utgangspunktet arrangeres hopp- og kombinertrenn i Lillehammer helgen 12.-14. februar. Det kan president i Skiforbundet, Erik Røste, bekrefte at ikke blir noe av.

  – Det er fortsatt en stund til verdenscuphelgene i mars, men verdenscuphelgen som vi skulle ha i midten av februar må vi nå gå til FIS og si at vi ikke kan arrangere, sier Røste.

  – Vi som alle andre håper at reglene som regjeringen setter nå skal få smittesituasjonen til å endre seg, også forholder vi oss til de reglene som blir satt.

  Fredag åpnet regjeringen, mot Helsedirektoratets anbefaling, for at det kan gjøres unntak fra karantenebestemmelsene slik at det kan arrangeres en rekke verdenscuprenn i Norge i februar og mars.

  Onsdag stengte statsminister Erna Solberg for denne muligheten da hun presenterte tiltak som i praksis er å stenge grensene til utlandet.

  Pressekonferanse om korona og innreise til Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Carlsen sto imot angrepet

  Fabiano Caruana er ute etter Magnus Carlsens førsteplass på verdensrankingen og var på offensiven i deres duell onsdag, men Carlsen sto imot og berget remis.

  Partiet var både viktig for Carlsen med tanke på å forsvare førsteplassen på rankingen, men også for å henge med i seierskampen i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen hadde helst trengt seier for blande seg inn i toppen.

  Remisen gjør at han er Carlsen er et helt poeng bak ledelsen med kun tre partier igjen å spille.

  Fischersjakk-semifinaler dag 2
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal