Toppfotballsjefen trodde ikke det hun hørte: EM-arena tar færre enn 5000 tilskuere

Til tross for publikumssuksessen forrige mesterskap, legges noen av kampene i EM i England til små arenaer som ikke har plass til mer enn noen få tusen tilskuere. Det skaper sterke reaksjoner i den norske leiren.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway - Armenia

REAGERER: Lise Klaveness (t.v.) og Caroline Graham Hansen forstår lite av valgene av enkelte arenaer i EM i England neste år.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Jeg må si at jeg har vært så overbevist over at mesterskapet blir fantastisk, at da jeg så den stadion der så forstod jeg det rett og slett ikke. Jeg skjønte ikke strategien bak, sier toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness.

Manchester City Academy Stadium

MANCHESTER CITY ACADEMY STADIUM: Både Manchester Citys kvinnelag og klubbens U23-herrelag har denne arenaen som hjemmebane.

Foto: LEE SMITH / Reuters

Hun prater om Manchester City Academy Arena, som ifølge UEFA tar 4700 tilskuere. På denne arenaen skal det spilles tre gruppespillkamper i kvinnenes EM neste sommer. Det overrasker Caroline Graham Hansen.

– Det er jo et tegn på at de tenker at det ikke kommer flere, og det er synd at de har den holdningen, sier hun og fortsetter:

– Man ønsker jo å spille på de største arenaene, og det er det vi har gjort de siste mesterskapene, så man forventer jo at den trenden fortsetter. Så det er selvfølgelig kjipt hvis man da skal spille på arenaer som er mindre og hvis det gjør at det ikke blir plass nok til alle de som har lyst til å komme og se på.

Football, FIFA Women's World Cup, Day 19, Norway, Training

BLE OVERRASKET: Martin Sjögren og Caroline Graham Hansen.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Sjögren mener de fortjener bedre

VM i Frankrike i 2019 ble en stor opptur for internasjonal kvinnefotball, med mange titalls tusen tilskuere på de fleste kampene. Kampen med færrest tilskuere var gruppespillkampen mellom Paraguay og New Zealand i Montpellier, der 8009 mennesker møtte opp.

I EM i England neste sommer, skal syv av kampene spilles på stadioner som tar færre mennesker enn det. I tillegg til nevnte Manchester City Academy Arena, skal tre gruppespillkamper og en av kvartfinalene gå på Leigh Sports Village, en arena som tar 8000 mennesker.

– Jeg er overrasket over at de velger å legge kamper på såpass små arenaer etter det store trøkket og interessen som var i VM 2019, med veldig mye folk på tribunene. Jeg synes vi fortjener å spille på de største og fineste arenaene, mener landslagssjef Martin Sjögren.

Football, FIFA Women's World Cup, Day 6, France - Norway

STOR INTERESSE: 35 000 mennesker så gruppespillkampen mellom Norge og Frankrike i Nice i VM i 2019.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Tror på enorm interesse

Noen av EM-kampene er riktignok lagt til de største stadionene i England. Åpningskampen spilles på Old Trafford (tar 75 000 tilskuere) og finalen på Wembley i London (tar 89 000).

– Når enkelte av kampene går på de største og fineste arenaene, så skulle man tro at de fullførte den strategien hele veien. Jeg vet ikke om det er for sent å bytte på det, eller om det eventuelt blir noe opprop, men det er jo fotballens hjemland, og man vil tro kommer til å være enorm interesse, sier Graham Hansen.

I en e-post til NRK svarer ikke UEFA konkret på kritikken, men de lover at EM 2022 vil bli det største europamesterskapet for kvinner noensinne, og det største mesterskapet for kvinner, uansett idrett, i europeisk historie.

– Vi mener at de to største arenaene i England, fire arenaer med en kapasitet på 30 000 eller mer, to med mer enn 10 000 og to arenaer under 10 000, er den rette miksen av stadioner [...] Vi er sikre på at mange kamper vil bli utsolgt og ser frem til å doble antallet tilskuere fra EM i 2017 i Nederland og levere historiens beste EM for kvinner, skriver en presseansvarlig i UEFA.

EM-arenaer i England

PROGRAMMET: Slik ser UEFAs plan ut for kvinnenes EM i 2022.

Grafikk: UEFA

Klaveness kontaktet UEFA

Da NRK gjorde toppfotballsjefen oppmerksom på tilskuerkapasiteten til de minste EM-arenaene, kontaktet hun UEFA for å forhøre seg om tanken bak. Det er UEFA som har det øverste ansvaret for gjennomføringen av EM, mens det engelske fotballforbundet (FA) er arrangør i 2022.

– Dette er ikke stadioner som er valgt fordi man ikke har giddet å finne noen større. Det er jo en strategi. Engelske FA er jo en ledestjerne på kvinnefotballens område nå, sier Klaveness.

Football, FIFA Women's World Cup, Day 22, Norway, Press Event

RINGTE UEFA: Lise Klaveness har etterlyst en bedre forklaring på UEFAs strategi for valg av EM-arenaer.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Likevel er hun overrasket over strategien til UEFA og FA, og mener den virker feilslått og vanskelig å forstå. Særlig når UEFA har et mål om å doble antallet tilskuere fra forrige EM.

– Det er fordi det skal være rift om billetter og skal være en eksklusivitet, er det UEFA svarer meg om dette. Og så tror jeg det ligger politikk bak, at Manchester City, en veldig viktig «stakeholder», står på sitt. Det er det ingen som har sagt til meg, men det er min analyse av situasjonen, sier Klaveness.

Hun forteller videre at, ifølge UEFA, så kan det være aktuelt å flytte enkelte kamper om interessen blir større enn forventet, men hun opplever ikke at de har noen konkret plan på hvordan det kan gjøres i praksis.

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • Innstiller på henlegging

  Politiet innstiller på å leggje bort saka mot mannen som er sikta for eit overgrep på Brann Stadion.

  Det får NRK opplyst. VG meldte dette først.

  Saka er ferdig etterforska. Det er no opp til statsadvokaten i Hordaland og Sogn og Fjordane å avgjere kva som skal skje vidare i saka.

  Det vart teke ut sikting for valdtekt etter eit nachspiel på Brann Stadion natt til 10. august.

 • England straffes for bråket i EM

  Englands fotballforbund (FA) får en reprimande for kaoset på Wembley i sommerens EM-finale. Herrelandslaget må spille minst én hjemmekamp bak lukkede dører.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har i tillegg ilagt FA en bot på 100.000 euro. Det tilsvarer 977.000 kroner.

  Det var mye bråk og til dels stygge scener både på utsiden og innsiden av Englands nasjonalarena før og under EM-finalen 11. juli. Italia slo England etter straffesparkkonkurranse.

  Tilskuernekten slår inn i Englands neste hjemmekamp som spilles i Uefa-regi. Det vil si at den ikke gjelder den pågående VM-kvalifiseringen, som er underlagt Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  Blir det nye scener med uro på Wembley i løpet av de to neste årene, vil FA automatisk bli straffet med en kamp til uten publikum.

  Euro 2020 - Final - Fans gather for Italy v England
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Kilde klar til Sölden-åpningen

  Alpinist Aleksander Aamodt Kilde (29) er klar til sesongstarten i Sölden kommende helg etter kneskaden han pådro seg i januar.

  Det har vært usikkerhet rundt Kilde om han kom til å bli klar til sesongstarten, men nå bekrefter alpinsjef Claus Ryste overfor NTB at 29-åringen stiller til start.

  I januar røk han korsbåndet i høyre kne i et fall på trening og mistet resten av sesongen.

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal