Hopp til innhold

Toppserien må vente: – Det gjør vondt

Mens eliteserielagene for menn kan starte treningen umiddelbart, må kvinnene trolig vente i fire uker. Dermed kommer ulikhetene mellom kjønnene klart til uttrykk, mener Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner.

Hege Jørgensen

TRENGER TID: Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner.

Foto: Fredrik Hagen

Torsdag bekreftet kulturminister Abid Raja at organisert trening i elitefotball kan begynne fra og med nå, noe som tillater Eliteserien å starte 16. juni.

Bakgrunnen er Norges Fotballforbunds strenge smittevernregime, som gir toppfotballen unntak i covid-19-forskriften.

NFF har vært klare på at toppfotballen betyr eliteseriene for begge kjønn, men Toppserien innser nå at det ikke er mulig.

– Vi skulle gjerne startet samtidig, men vi har innsett at vi ikke klarer det. Vi trenger noen uker på å forberede oss, sier daglig leder Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner til NRK.

Hun forteller at planlagt oppstart skjer fire uker senere, og mulig seriestart for Toppserien er nå 11. juli.

– På den ene siden har klubbene vært enige om at det er en grei avgjørelse siden vi er i den situasjonen vi er i, men på den andre siden gjør det vondt også. Det er uheldig fordi de store ulikhetene mellom kjønnene kommer klart til uttrykk. Bakteppet for at vi ikke kan starte nå, handler jo om ressurser, sier Jørgensen.

NFF ber om tid

Jørgensen understreker at NFF har gjort en veldig god jobb for å sikre igangsettelsen av fotball, og hun har forståelse for at det har vært det viktigste, men samtidig reiser hun et spørsmål om en tiltakspakke kunne vært på plass hurtigere.

Jørgensen påpeker at Toppserien vil trenge økonomisk kompensasjon for spillerne som har jobb eller deltidsjobb, og for det medisinske apparatet som kreves med gjeldende smittevernregime. Samtidig trengs det signaler fra institusjonsnivå for at studenter kan ha hjemmekontor.

Disse utfordringene er elitedirektør Lise Klaveness i høyeste grad klar over. Hun er tydelig på at NFF hele tiden har jobbet for oppstart for både kvinner og menn.

– Det har hele tiden vært forutsetningen at det skal fases inn, men så er det smittevernrammene som styrer det. Blir de så strenge som vi har tenkt «worst case», blir det aktuelt å tenke faser, men der vi selvfølgelig skal fase inn alle toppnivåene, sier Klaveness til NRK.

Lise Klaveness

LEDER ARBEIDET: Elitedirektør Lise Klaveness i NFF.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Elitedirektøren understreker at forbundet nå trenger tid med tanke på planlegging og samhandling for når og hvilke nivåer som kan følge NFFs koronaplan.

– Hvis det nå ligger til rette for å justere protokollene litte grann, kan det bety mye for tiden vi bruker på å fase inn, sier Klaveness.

– Det som er problematisk (i protokollen), særlig for Toppserien og kanskje også førstedivisjon, er karantenereglene. Mange er semiprofesjonelle og har jobb eller skole, og det må vi løse. Derfor trenger vi noe tid. Så får vi se hvor lenge vi må ha karanteneregler for toppspillere, gitt den litt større gjenåpningen regjeringen la opp til i dag, sier Klaveness.

Forventer lederansvar

Kulturminister Abid Raja påpeker at reglene regjeringen la frem er kjønnsnøytrale, men at seriene må ligge innenfor det aktuelle smittevernregimet.

– Jeg har sagt til idretten at jeg håper de løfter kvinnefotballen på lik linje med herrefotballen, sier Raja.

Når NRK spør om det er aktuelt med støtte fra regjeringens side, er svaret:

– Staten gir 2,8 milliarder gjennom tippemidlene. Jeg som likestillingsminister forventer at idretten tar et lederansvar for å lage god likestilling i både bredden og toppen.

De kommende kampene i Eliteserien skal inntil videre spilles uten tilskuere, og det tillates at maks 200 personer får tilgang til kamparenaen.

Treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan også nå gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand.

– Dersom andre idretter (enn fotballen) kommer med lignende veiledere, så vil vi imøtese de - dersom de treffer de smittevernsreglene som gjelder, sier Raja.

Idrettshaller åpner også med umiddelbar virkning, men det vil ikke være mulig å bruke garderobene.

Molde.

REGJERENDE MESTERE: Her har Molde nettopp vunnet Eliteserien i 2019 etter å ha slått Bodø/Glimt på hjemmebane.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Mandag publiseres det en veileder for idretten, med vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball og håndball.

– Målet er at barn og unge i noe større grad kan drive med idretten sin på en mer normal måte enn i dag. Det kan innebære å spille kamp mot de andre på laget sitt, opplyser Raja.

Gode nyheter for svømming

Også svømmeidretten fikk gode nyheter torsdag. De kan starte opp med organisert svømming, inkludert skolesvømming fra 1. juni.

Badeland og svømmehaller kan åpnes for publikum fra 15. juni.

– Jeg er glad for at vi nå åpner opp for svømmeopplæring 1 juni. Jeg hadde nok ikke forventet at vi skulle få åpnet før. Nå håper jeg at kommunene holder bassengene åpne utover sommeren. Det blir en viktig sak å følge opp utover, sier svømmepresident Cato Bratbakk til NRK.

Treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan nå gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand.

Videre heter det fra regjeringen at «idrettsarrangementer som stevner, cuper og kamper» kan avholdes fra og med torsdag innenfor smittevernreglene som gjelder.

Totalt kan det være 50 deltakere i disse, forutsatt at det holdes én meters avstand.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal