Toppserien må vente: – Det gjør vondt

Mens eliteserielagene for menn kan starte treningen umiddelbart, må kvinnene trolig vente i fire uker. Dermed kommer ulikhetene mellom kjønnene klart til uttrykk, mener Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner.

Hege Jørgensen

TRENGER TID: Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner.

Foto: Fredrik Hagen

Torsdag bekreftet kulturminister Abid Raja at organisert trening i elitefotball kan begynne fra og med nå, noe som tillater Eliteserien å starte 16. juni.

Bakgrunnen er Norges Fotballforbunds strenge smittevernregime, som gir toppfotballen unntak i covid-19-forskriften.

NFF har vært klare på at toppfotballen betyr eliteseriene for begge kjønn, men Toppserien innser nå at det ikke er mulig.

– Vi skulle gjerne startet samtidig, men vi har innsett at vi ikke klarer det. Vi trenger noen uker på å forberede oss, sier daglig leder Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner til NRK.

Hun forteller at planlagt oppstart skjer fire uker senere, og mulig seriestart for Toppserien er nå 11. juli.

– På den ene siden har klubbene vært enige om at det er en grei avgjørelse siden vi er i den situasjonen vi er i, men på den andre siden gjør det vondt også. Det er uheldig fordi de store ulikhetene mellom kjønnene kommer klart til uttrykk. Bakteppet for at vi ikke kan starte nå, handler jo om ressurser, sier Jørgensen.

NFF ber om tid

Jørgensen understreker at NFF har gjort en veldig god jobb for å sikre igangsettelsen av fotball, og hun har forståelse for at det har vært det viktigste, men samtidig reiser hun et spørsmål om en tiltakspakke kunne vært på plass hurtigere.

Jørgensen påpeker at Toppserien vil trenge økonomisk kompensasjon for spillerne som har jobb eller deltidsjobb, og for det medisinske apparatet som kreves med gjeldende smittevernregime. Samtidig trengs det signaler fra institusjonsnivå for at studenter kan ha hjemmekontor.

Disse utfordringene er elitedirektør Lise Klaveness i høyeste grad klar over. Hun er tydelig på at NFF hele tiden har jobbet for oppstart for både kvinner og menn.

– Det har hele tiden vært forutsetningen at det skal fases inn, men så er det smittevernrammene som styrer det. Blir de så strenge som vi har tenkt «worst case», blir det aktuelt å tenke faser, men der vi selvfølgelig skal fase inn alle toppnivåene, sier Klaveness til NRK.

Lise Klaveness

LEDER ARBEIDET: Elitedirektør Lise Klaveness i NFF.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Elitedirektøren understreker at forbundet nå trenger tid med tanke på planlegging og samhandling for når og hvilke nivåer som kan følge NFFs koronaplan.

– Hvis det nå ligger til rette for å justere protokollene litte grann, kan det bety mye for tiden vi bruker på å fase inn, sier Klaveness.

– Det som er problematisk (i protokollen), særlig for Toppserien og kanskje også førstedivisjon, er karantenereglene. Mange er semiprofesjonelle og har jobb eller skole, og det må vi løse. Derfor trenger vi noe tid. Så får vi se hvor lenge vi må ha karanteneregler for toppspillere, gitt den litt større gjenåpningen regjeringen la opp til i dag, sier Klaveness.

Forventer lederansvar

Kulturminister Abid Raja påpeker at reglene regjeringen la frem er kjønnsnøytrale, men at seriene må ligge innenfor det aktuelle smittevernregimet.

– Jeg har sagt til idretten at jeg håper de løfter kvinnefotballen på lik linje med herrefotballen, sier Raja.

Når NRK spør om det er aktuelt med støtte fra regjeringens side, er svaret:

– Staten gir 2,8 milliarder gjennom tippemidlene. Jeg som likestillingsminister forventer at idretten tar et lederansvar for å lage god likestilling i både bredden og toppen.

De kommende kampene i Eliteserien skal inntil videre spilles uten tilskuere, og det tillates at maks 200 personer får tilgang til kamparenaen.

Treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan også nå gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand.

– Dersom andre idretter (enn fotballen) kommer med lignende veiledere, så vil vi imøtese de - dersom de treffer de smittevernsreglene som gjelder, sier Raja.

Idrettshaller åpner også med umiddelbar virkning, men det vil ikke være mulig å bruke garderobene.

Molde.

REGJERENDE MESTERE: Her har Molde nettopp vunnet Eliteserien i 2019 etter å ha slått Bodø/Glimt på hjemmebane.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Mandag publiseres det en veileder for idretten, med vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball og håndball.

– Målet er at barn og unge i noe større grad kan drive med idretten sin på en mer normal måte enn i dag. Det kan innebære å spille kamp mot de andre på laget sitt, opplyser Raja.

Gode nyheter for svømming

Også svømmeidretten fikk gode nyheter torsdag. De kan starte opp med organisert svømming, inkludert skolesvømming fra 1. juni.

Badeland og svømmehaller kan åpnes for publikum fra 15. juni.

– Jeg er glad for at vi nå åpner opp for svømmeopplæring 1 juni. Jeg hadde nok ikke forventet at vi skulle få åpnet før. Nå håper jeg at kommunene holder bassengene åpne utover sommeren. Det blir en viktig sak å følge opp utover, sier svømmepresident Cato Bratbakk til NRK.

Treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan nå gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand.

Videre heter det fra regjeringen at «idrettsarrangementer som stevner, cuper og kamper» kan avholdes fra og med torsdag innenfor smittevernreglene som gjelder.

Totalt kan det være 50 deltakere i disse, forutsatt at det holdes én meters avstand.

Siste nytt

 • Engen og Minde semifinaleklare

  Med Ingrid Syrstad Engen og Kristine Minde fra start vant Wolfsburg komfortabelt 3-0 over 2.-divisjonslaget Gütersloh i den tyske cupens kvartfinale.

  I semifinalen venter nok et 2.-divisjonslag i Arminia Bielefeld, som sensasjonelt slo ut Sand i kvartfinalen.

  Semifinalene spilles 10. og 11. juni, finalen 4. juli.

  Engen
  Foto: Peter Morrison/AP Photo
 • Forren vurderer «lokkende» tilbud

  Avisen Expressen hevder at Vegard Forren har et tilbud fra IFK Göteborg. Til Nettavisen sier midtstopperen at han har et konkret tilbud han vurderer.

  Forren vil ikke si hvilken klubb eller liga det er snakk om.

  – Jeg har et tilbud jeg vurderer. Jeg skal ta en god prat med familien om det, sier Forren til Nettavisen.

  Den svenske avisen Expressen skrev onsdag at IFK Göteborg har tilbudt Forren kontrakt og at han har fått frist til slutten av uken med å svare.

  Forrens kontrakt med Molde ble forrige uke avsluttet på grunn av en personalsak. Han har i intervju med TV 2 og Romsdals Budstikke vært åpen om sine spilleproblemer og om at han lånte penger fra Moldes botkasse for å gjøre opp spillegjeld.

  rRPXsMGLtcE
  Foto: Terje Bendiksby
 • Haaland usikker til Hertha-kampen

  Erling Braut Haaland fikk også onsdag behandling mens lagkameratene trente, men Borussia Dortmund har ikke gitt opp å få ham på banen mot Hertha Berlin.

  Det melder flere tyske medier onsdag ettermiddag, deriblant lokalavisa Ruhr Nachrichten og velrenommerte Kicker.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet.

  Ifølge Kicker er det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn.

  DGHWt6lkdpE
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal