NRK Meny
Normal

Tony Martin om Froome: – Han burde ikke ha konkurrert i VM

Verdensmester Tony Martin raser mot Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Han mener Chris Froome burde blitt suspendert etter at han avla prøver med for høye verdier av salbutamol.

SYKKEL-VM BERGEN 2017

VM I BERGEN: Chris Froome sykler gjennom folkehavet på Fløyen i Bergen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Den tyske tempospesialisten Tony Martin har fire VM-gull i tempo, fire etappeseire i Tour de France og to etappeseire i Vuelta a España på CV-en.

Nå er han ikke nådig mot sin konkurrent Chris Froome, som vant både Tour de France og Vueltaen sammenlagt i år.

Onsdag ble det nemlig offentlig kjent at den britiske rytteren har gitt fra seg testprøver som viser for store mender av stoffet salbutamol, et virkestoff i astmamedisinen Ventolin.

– Jeg er rasende. I saken om Chris Froome blir det helt sikkert utvist dobbeltmoral. Andre utøvere blir suspendert øyeblikkelig etter en positiv prøve. Han og laget (Sky) får tid av UCI til å forklare det hele. Jeg kan ikke komme på en tilsvarende sak i nyere tid, skriver Martin på sine nettsider.

– Jeg er veldig sint, skriver han.

Tony Martin

OPPRØRT: Tony Martin.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

– En skandale

Froome tok også VM-bronse på tempoen i Bergen i september.

– Det er en skandale, spesielt siden han ikke burde ha konkurrert i VM, kommenterer Martin.

Martin mener UCIs håndtering er et tilbakeslag for kampen mot doping.

– Vi trenger et UCI som er konsekvent og transparent. Det som skjer her er inkonsekvent, lite transparent, uprofesjonelt og urettferdig, avslutter han i sitt innlegg.

Kjent at jeg har astma

Det var 7. september, etter tredje etappe av Vueltaen, at Froome avga den positive prøven. Resultatet ble kjent for rytteren og UCI to uker senere.

Dersom prøveresultatet står seg, kan Froome miste seieren i Vuelta a España. Han kan også miste VM-bronsen.

– Det er velkjent at jeg har astma, og jeg kjenner godt til reglene. Jeg inhalerer medisinen for å håndtere sjukdommen, men passer alltid på å holde meg innenfor reglene, fordi jeg vet at jeg blir testa, sier Froome i en pressemelding.

– Jeg forstår at dette kom som et stort sjokk for folk, men jeg har absolutt ikke brutt noen regler. Jeg har ikke tatt mer enn lovlig dose, uttaler han også i et intervju til BBC.

Froome utdyper at han vil bidra til at alt kommer på bordet i saken.

– Det er viktig å finne ut hva som har skjedd. Jeg har fortalt alt til UCI, og har en klar rutine på når jeg bruker inhalator, og hvor mye jeg tar. Vi skal komme til bunns i dette, sier han til BBC.

Stoffet salbutamol er det samme stoffet som felte Martin Johnsrud Sundby. Han ble dømt for feil bruk av Ventolin.

Siste nytt

 • Sjokktap for Liverpool

  Bunnlaget Swansea sørget for en aldri så liten sensasjon i Premier League da laget slo Liverpool 1-0 mandag. Alfie Mawson scoret målet for Swansea etter 40 minutters spill.

  Premier League - Swansea City vs Liverpool
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Frankrike overlegne mot Serbia

  Frankrike var i perioder helt overlegne mot Serbia og vant til slutt 39-30 i EM-kampen i håndball mandag. Seieren gjør at franskmennene er så godt som sikret semifinaleplass før kampen mot Kroatia onsdag.

  Frankrike håndball-EM
  Foto: Darko Bandic / AP
 • FIFA vil bruke videodømming

  Det blir innført videodømming (VAR) under sommerens fotball-VM, bekrefter Det internasjonale fotballforbundet. Allerede under VM i 2014 ble det brukt mållinjeteknologi. Nå tar FIFA et steg videre. Den endelige beslutningen om å åpne for VAR tas 2. mars.

  Gianni Infantino
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal