Tønseth slet med pustetrøbbel - ble reddet av operasanger Jan (79)

LILLEHAMMER (NRK): Didrik Tønseth (27) fikk prolaps under VM i Val di Fiemme i 2013. Siden har han slitt med å puste ordentlig. Løsningen på problemet fant han i sommer – i en verden langt utenfor idretten.

World Cup Nordiske grener Lillehammer

STORFORNØYD: Didrik Tønseth har akkurat tatt steget øverst på pallen søndag ettermiddag, etter jaktstartseieren på Lillehammer.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

27-åringen har åpnet sesongen på en imponerende måte. Først da han knuste alle i langrennsåpningen på Beitostølen i midten av november.

Han var best også sist helg. Denne gangen på den internasjonale scenen. Søndag spurtslo han lagkompis Sjur Røthe i kampen om minitour-seier i verdenscupen på Lillehammer.

Etter den råsterke bragden på hjemmebane forteller Tønseth om utfordringer han ikke har snakket om før. Han tar NRK med på en ganske spesiell historie som starter tilbake i VM i Val di Fiemme i 2013.

Les også: Tønseth kan ikke oppfylle kravet – må vrake seg til EM

Lungefunksjonen endret seg etter prolaps

World Cup Nordiske grener Lillehammer

SUKSESS: For verdenscupleder Emil Iversen (venstre) og minitour-vinner Didrik Tønseth (høyre). Her går de to ut av pressesenteret ved skistadion i Lillehammer.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Tønseth skulle egentlig få sin debut i det seniormesterskapet disse februar- og marsdagene i Italia. Slik skulle det ikke gå.

20. februar kom meldingen om at den unge og lovende løperen reiste hjem. Grunnen var en prolaps, eller skiveutglidning i ryggen om du vil.

– Prolapsen og ryggproblemene satt i mellomgulvet, rett ved pustemuskelen. Jeg hadde helt fine lunger frem til 2013. Det er noe vi måler jevnlig. Men etter det som skjedde det året, så endret lungefunksjonen seg. Den gikk drastisk ned, forklarer Tønseth.

– Virkelig hjulpet

Siden har han lurt på hva som var den nøyaktige årsaken til den nedsatte lungefunksjonen, men ingen har kunnet gi ham et presist nok svar. En vending i «saken» kom da landslaget fikk ny lege denne sesongen. Tønseth mener Øystein Andersen begynte å tenke nytt rundt problemstillingen.

World Cup Nordiske grener Lillehammer

SPURTET TIL SEIER: Didrik Tønseth kunne strekke armene i været etter å ha gått først over målstreken i Lillehammer søndag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Andersen ville sjekke om Jan Sødal kunne hjelpe. 79-åringen var en av Norges ledende barytonsangere og har senere undervist i mange år på institutt for musikkvitenskap og på operaskolen.

Turen gikk til Sødals bolig på forsommeren. Tønseth sier han lærte å puste som en sanger.

– Det har virkelig hjulpet meg. Det er ikke sånn at jeg blåser mye bedre i O2 på grunn av det, men teknikken har jeg fått bruk for. Det er en annen måte å tenke når det gjelder utpust, sier Tønseth - og påpeker at det stilles enorme krav til operasangernes lunger.

«De synger tross alt uten mikrofon», melder han – og smiler.

Har prøvd å sjekke alt mulig

Tidligere operasanger Sødal mener utøvere generelt stort sett puster feil og at idretten har oversett det som gjelder innånding. «Vi som er sangere er jo helt avhengige av det», konstaterer han – og legger til.

– Vi lærer å få inn mer oksygen og surstoff i hver innånding. Da er det å lære sangpusten det eneste rette, sier 79-åringen.

– Men det er utrolig rart å gjøre, Tønseth?

– Jeg har jo prøvd å sjekke ut alt mulig rart fra 2013. Men legen vår, Øystein, er kreativ og veldig løsningsorientert. Det er artig å prøve nye ting. Du må gå inn i det med et åpent sinn, sier ski-profilen.

– I teorien skal det ikke fungere, men det gjør det. Det er noe med hvordan du tenker rundt inn- og utpust. Og det miljøet der er sikkert ekstremt med tanke på lunger, sier Tønseth.

Puster mer automatisk

Med på turen til sangpedagog Sødal var også allroundtrener Eirik Myhr Nossum. Han roser Tønseth for at han er en utøver som er villig til å bruke tid på å snu steiner hvis det oppstår utfordringer.

Nossum mener Tønseth i tiden med pusteproblemene kunne slått seg til ro med å være en god skiløper. Det gjorde han aldri.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen for noen uker siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det som nok var nytt for Didrik var at han fikk forklart på en annerledes måte gjennom bruk av øvelser hvordan kroppen skal puste. Et pust eller to koster deg ikke mye ekstra krefter, men når det blir mange, så er det annerledes, sier Nossum.

Sødal er i hvert fall klar på at Tønseth har vært smart helt uavhengig av ryggtrøbbel som går utover pustemuskelen.

– Dette er det mange i idretten som kunne hatt glede av. De kunne fått et løft hvis de lærte det jeg driver med som handler om pust, sier han.

Siste nytt

 • Korona stoppar Vipers-kamp

  Meisterligakampen mellom Vipers og FTC Hungaria laurdag er avlyst etter at to av dei ungarske spelarane har testa positivt på covid-19, melder klubben.

  Dei to spelarane er sett i isolasjon i Kristiansand, medan resten av laget er i karantene. Laget kom til Sørlandet torsdag, men skal ha oppheldt seg på hotellet etter at dei vart testa.

  Det er ikkje kjent når den avlyse kampen vil bli spelt.

  EHF Champions League: RK Krim Mercator – Vipers (26-27)
  Foto: Borut Zivulovic / NTB
 • Filip Ingebrigtsen dropper NM

  Filip Ingebrigtsen kommer ikke til start under friidretts-NM i Bergen i helgen. Det bekrefter friidrettsstjernen selv på Instagram fredag.

  «Ingen NM for min del i år. Lykke til alle som ska delta», skriver rogalendingen.

  Filip Ingebrigtsen var påmeldt 800 meter, 1500 meter og 5000 meter under NM på Fana stadion i Bergen.

  Tidligere denne måneden trakk han seg fra 1500-meteren under Diamond League-stevnet i Brussel. Da var det en leggskade som stoppet mellomdistanseprofilen.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Thiago til Liverpool

  Thiago Alcântara forlater Bayern München etter sju år i klubben. Liverpool blir neste stoppested.

  Det bekrefter den engelske fotballstorheten fredag kveld.

  – Dette er en fantastisk følelse. Jeg har ventet lenge på dette øyeblikket, og jeg er så glad for å være her, sier Thiago.

  Spanjolen har vunnet Bundesliga hvert år siden han kom til Bayern i 2013. Før 29-åringen gjorde suksess i Tyskland, spilte han for Barcelona, hvor han vant fire ligagull og tok en mesterligatittel.

  Thiago Alcantara
  Foto: Pool / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal