Tønseth legger seg paddeflat etter slaget mot Haga: – Det hører ikke hjemme noe sted

MERÅKER (NRK) Didrik Tønseth (27) var lei seg og skuffet, rett og slett en angrende synder, noen timer etter at han slo Magne Haga (24) på lørdagens NM-tremil med skibytte.

Tønseth

ANGRER: Didrik Tønseth, her fra lørdagens NM-tremil i Meråker.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I 19.00-tiden lørdag kveld møter landslagsløperen NRK ved hotellrommet sitt på Teveltunet, noen kilometer utenfor NM-bygda Meråker, hvor landslaget holder til.

– Først og fremst er jeg veldig lei meg på Magnes vegne, for at jeg ødelegger løpet hans i NM, et løp som er et av de viktigste løpene vi går. Og så er jeg utrolig skuffet over mine handlinger og at jeg gjør det jeg gjør, sier Tønseth – tydelig angrende overfor NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Tønseth

MØTTE NRK: Didrik Tønseth.

Foto: Benjamin Bakken / NRK

Legger seg paddeflat

Lite visste landslagsløperen i dag morges at han skulle stå for den store snakkisen under mesterskapet lørdag. 27-åringen fra Byåsen stilte på startstreken med kniven på strupen. Han kjempet for en plass på tremilslaget i VM.

Dermed kokte det over da Magne Haga knakk staven hans under fristilsdelen på 30 kilometeren med skibytte. Tønseth slo Haga.

Saken fortsetter under videoen som viser hendelsen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Eksperter kritiserte ham kraftig. Magne Haga reagerte på Tønseths reaksjon på stavknekken og landslagstreneren kalte det uakseptabelt. Til slutt ble Tønseth også disket av juryen.

– Jeg beklager – og jeg har snakket med Magne, selv om det ikke forsvarer det jeg gjør. Jeg må bare legge meg flat, det hører ikke hjemme i idrett eller noe annet sted. Jeg er lei meg og skuffet, sier Byåsen-løperen.

Beklaget ved smøretraileren

Etter rennet gikk Tønseth nærmest rett til smøretraileren. Han forklarte seg i noen få minutter til pressen på vei ut av målområdet. Da han ankom traileren møtte han Haga for å snakke ut.

Haga

TUNG DAG: For Magne Haga, her etter 30 kilometeren lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg sa at «jeg beklager at jeg gjør som jeg gjør» og at jeg oppfattet situasjonen sånn, og jeg skjønte godt hans synspunkt på det.

– Vi har fått skværet opp, men jeg ødela løpet hans og det får jeg ikke gjort noe med, dessverre. Jeg håper det kommer flere muligheter for ham og at han får gått gode skirenn, sier Tønseth.

– Viser at han forstår situasjonen

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener Tønseth beklagelse var det eneste fornuftige han kan gjøre.

Tour de ski 2017-2018

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det var noe som skjedde i kampens hete. Men det er selvfølgelig ikke akseptabelt å gjøre det. Da er det eneste riktige å beklage etterpå.

– Didrik er en fornuftig mann og sånn sett var det overraskende med hans reaksjon underveis i løpet. Men det at han legger seg flat etterpå viser at han forstår situasjonen og at det er et engangstilfelle, sier Bjørn.

– Skal riste det av meg

Allerede søndag skal Tønseth i aksjon igjen. Han går stafett for Byåsen IL sammen med blant annet Johannes Høsflot Klæbo.

Klubben er blant gullfavorittene, men det blir ikke lett å forberede seg etter lørdagens hendelse.

– Det er tungt selvfølgelig. Jeg ser ikke frem til denne natten her. Den blir sikkert tøff. Jeg skal riste det av meg og levere sportslig på søndag, sier en angrende Tønseth.

Siste nytt

 • Bodø/Glimt kan møte cupaskeladd

  Cupoverraskelsen Nardo kan komme til å få en svært vrien motstander i form av Bodø/Glimt i kvartfinalen i fotball-NM i mars.

  Det ble klart i torsdagens trekning.

  Som en konsekvens av koronasituasjonen ble det kun spilt tre runder i fotball-NM i fjor. De øvrige rundene er skjøvet til i år.

  4. runde spilles 12. og 13. mars. Bare en uke deretter er det klart for kvartfinaler. De spilles 19. og 20. mars. Torsdag ble det klart hvilke lag som kan møtes der.

  Kvartfinalene spilles slik:

  Aalesund/Bodø/Glimt – Nardo/Lillestrøm, Molde/Odd – Åsane/Sarpsborg 08, Sandnes Ulf/Start – Raufoss/Strømsgodset, KFUM Oslo/Brann – Kongsvinger/Viking.

  Semifinalene i cupen spilles 6. og 7. april. De trekkes etter at kvartfinalene er spilt.

  Finalen er satt til 30. april. (NTB)

  Glimt-supportere stormet banen
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
 • Kjempehopp av Riiber i Seefeld – suverent best av alle

  Jarl Magnus Riiber dokumenterte OL-form med et klassehopp på 107 meter som gjorde at han vant den provisoriske omgangen i Seefeld torsdag.

  Riibers hopp på 107 meter gjør at han leder med 57 sekunder i langrennet foran tyske Terence Weber og estlenderen Kristian Ilves om det skulle bli bruk for omgangen.

  Startgaten og farten varierte stort i løpet av omgangen. Riiber hoppet fra gate 12, mens for eksempel Ilves strakte seg til 109,5 meter fra gate nummer 18.

  Trippelen i den østerrikske skibyen er en viktig oppladningskonkurranse før utøverne drar til OL i Beijing over helgen.

  Jørgen Graabak ble nest beste nordmann på en 24.-plass i den provosoriske omgangen.

  Øvrige norske plasseringer (tid bak lederen i parentes): 27) Jens Lurås Oftebro (2.11 min.bak), 35) Espen Andersen (2.20), 36) Andreas Skoglund (2.21), 38) Espen Bjørnstad (2.29), 48) Simen Tiller (3.02). (NTB)

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Dennis Hauger koronasmittet

  Motorsporttalentet Dennis Hauger (18) har testet positivt på koronaviruset, melder Dagbladet.

  Hauger, som nylig ble formelt klar for Formel 2 med Prema-laget, har lettere symptomer. Hans manager Harald Huysman beskriver koronasituasjonen hans som udramatisk.

  – Dennis har fått korona, det er riktig. Han fikk det for noen dager siden, sier Huysman til Dagbladet.

  Han vet ikke hvordan aurskogingen har fått viruset. Det vil ikke få noen påvirkning for Haugers deltakelse i Formel 2-starten i mars, ifølge Huysman.

  Dennis Hauger
  Foto: Cicilie S. Andersen / Cicilie S. Andersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal