Tønseth bekrefter: Reiser til terreng-EM – er fortsatt uenig med treneren

RUKA (NRK): Didrik Tønseth har bestemt seg. Han reiser til Lisboa til helgen for å løpe terreng-EM søndag. Til tross for at treneren er uenig.

LU0ftw4xaCI

GOD I BÅDE LANGRENN OG LØPING: Didrik Tønseth, her under verdenscupåpningen i Ruka i helgen.

Foto: Terje Pedersen

Det bekrefter langrennsløperen til NRK mandag morgen. Søndag var det fortsatt ikke spikret om han kom til å reise. Men etter samtaler med trener Eirik Myhr Nossum i går kveld har Tønseth landet på at han drar.

Avgjørelsen er endelig.

NM i terrengløp

STERK I TERRENG-NM: Henrik Ingebrigtsen vant til slutt duellen med Didrik Tønseth, her er de to underveis i norgesmesterskapet tidligere i år.

Foto: Tore Meek

Uenighet

For 28-åringen fra Byåsen var det tungtveiende at han har levert gode nok resultater i sesonginnledningen. I verdenscupåpningen i Ruka sist helg ble han nummer fire på 15 kilometer klassisk og nummer syv i mini-touren sammenlagt.

Det viktigste for Tønseth har vært å bevise at han er i form og god nok for Tour de Ski-laget. Dermed har Tønseth selv landet på at det ikke er noe i veien for at han til helgen er i Lisboa og løper i stedet for å konkurrere i verdenscupen på Lillehammer.

– Nossum er enig i at resultatene er gode nok til å være inne på Tour de Ski-laget nå. Det var det som var viktig for min del. Men han er ikke enig i at jeg skal løpe likevel. Han vil se meg på Lillehammer, sier Tønseth til NRK.

Det er foreløpig usikkert om Tønseth får følge av Filip Ingebrigtsen. Både han og lillebror Jakob (løper eventuelt i U20-klassen) er tatt ut til EM, men bestemmer seg om de drar dit først på onsdag.

Didrik Tønseth tok NM-sølv bak Henrik Ingebrigtsen. Langrennsløperen imponerte Gjert Ingebrigtsen.

Didrik Tønseth tok NM-sølv bak Henrik Ingebrigtsen. Langrennsløperen imponerte Gjert Ingebrigtsen.

– Kommer ikke til å stoppe flyet

Nossum står fortsatt på at han skulle ønske eleven stilte på start på Lillehammer av flere grunner. Det har han også kommunisert til Tønseth.

Treneren ønsker å ha de beste skiløperne på start, han er ganske sikker på at Tønseth kunne kjempet høyt oppe i verdenscupen sammenlagt, og ikke minst distansecupen.

– Han går potensielt glipp av ganske mange poeng på Lillehammer. De blir vanskelig å ta igjen, sier Nossum.

– Men som jeg har sagt: Jeg kommer aldri i verden til å stroppe ham fast på Birkebeineren skistadion. Eller stoppe flyet. Så det er et valg han tar selv.

mQ9MsKAaOss

LANDSLAGSTRENER: Eirik Myhr Nossum, her fra verdenscupåpningen i Ruka sist helg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Usikker på opplegget mot EM

Tønseth forteller at terreng-EM nå i desember er hans sjanse til å løpe et slikt mesterskap. Som langrennsløper venter VM, OL og et nytt VM de neste tre sesongene.

– Neste mulighet for meg er i 2024. Da er det ikke sikkert jeg løper lengre, sier Tønseth.

Han har også lyst til å se hvor bra han kan løpe nå som han faktisk er i sesong. Tidligere har han deltatt i løpskonkurranser mens han er i sesongoppkjøring.

Nå skal han bruke de neste to dagene på å få hvilt mest mulig etter en kraftanstrengelse i Ruka i helgen. Han er ennå ikke sikker på hva slags oppladning han skal velge til det 10 kilometer lange terrengløpet i Portugal.

– Jeg har to alternativer denne uken. Det ene er å gå for langrennstrening og finprikke formen med noe jeg kan. Eller jeg kan løpe og finpusse steget. Risikoen hvis jeg løper for mye, er at jeg kan få fryktelig støle legger fra start i Portugal. Jeg skal se an litt utover, sier Tønseth.

28-åringen tok NM-gullet i terrengløp.

28-åringen tok NM-gullet i terrengløp.

Siste nytt

 • Yttergård Jenssen til Tromsø

  Tromsø og Brann er enige om en overgang for Ruben Yttergård Jenssen. Det bekrefter TIL. Kun den medisinske testen gjenstår før 31-åringen er klar for gamleklubben. Midtbanespilleren og TIL skal være enige om en avtale som strekker seg over fire år.

  Ruben Yttergård Jenssen melder overgang fra Brann til Tromsø.
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Suveren seier for Johaug

  Storfavoritt Therese Johaug knuste konkurrentene på dagens 10 km fristil i tsjekkiske Nove Mesto. Verdenscuplederen vant klart, hele 32,7 sekunder foran russiske Natalia Neprjajeva. Heidi Weng ble nummer tre, mens Jessica Diggins ble nummer fire. Ragnhild Haga ble nummer fem og Ingvild Flugstad Østberg nummer seks.

  Johaug var meget fornøyd etter dagens seier:

  – Jeg følte meg veldig bra i dag og hadde en god dag. Jeg var ganske spent før start siden hardøktene etter Touren ikke har vært så bra, sier hun til NRK.

  ♦ Se hele resultatlista her.

  Tour de ski 2019/20
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Lundby sikret tredjeplassen

  Maren Lundby hoppet solid både i første og andre omgang og var med på å sikre tredjeplassen i laghopp for kvinner. De østerrikske kvinnene viste seg sterkest og tok en overlegen seier. Japan snek seg forbi Norge med fire tideler og tok dermed andreplassen.

  0L1TZ4I0IEk
  Foto: Geir Olsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal