Hopp til innhold

Forbauset over tomme tribuner i VM: – Et skammelig bilde

Det var lett å se ledige seter på kampene fredag. Sjelden har det vært enklere å kjøpe billetter, og FIFA leter etter svar på hvorfor publikum svikter.

World Cup - Group A - Egypt vs Uruguay

GLISSENT: Langt mellom tilskuere til den på forhånd mye omtalte kampen mellom Egypt og Uruguay fredag ettermiddag.– Ifølge vår informasjon er alle billetter i Jekaterinburg solgt for alle fire kampene. Vi forventer et fullt hus på alle kampene, sa en representant for FIFA fredag ifølge Sport Express.

Foto: Darren Staples / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Kun 27 015 tilskuere fulgte ifølge FIFA kampen mellom Egypt og Uruguay på Jekaterinburg Arena, en stadion med kapasitet på 33,061. Ifølge FIFA var det solgt 32.278 billetter til kampen.

Også på St. Petersburg Stadium, som tar 64,468, var de mange tomme setene iøynefallende selv om de offisielle tallene viser 62.348 tilskuere. Kampen endte 1–0 til Iran over Marokko, etter et selvmål fire minutter på overtid.

Selv om første kamp fredag var i vertsbyen lengst øst. og den andre mellom to gjerrige lag de færreste levner en sjanse i sin gruppe, så var det kamper det henholdsvis var knyttet høye forventninger til eller som ble spilt i en av de mest attraktive arrangørbyene.

Leter etter svar

FIFA leter etter en grunn til at det var glissent på tribunen under fredagens VM-kamp mellom Egypt og Uruguay. Foreløpig har man ikke noe svar.

– Kanskje skremte det kjølige været bort enkelte med billett, sier Aleksej Sorokin, leder for organisasjonskomiteen, til avisen Sport-Express.

– At flere billettkjøpere uteblir fra kampen er FIFAs ansvar. Feltene som sto tomme er ikke blant dem vi har solgt billetter til, sier Leonid Rapoport, sportsminister for Sverdlovsk-regionen.

– Tomme tribuner kan ødelegge

Russerne frykter at de tomme setene kan

– Det er et skammelig bilde allerede fra den andre kampen i VM. Hele skjermen viste oransje tomme seter. Hvorfor er tribunene tomme? VM har alt som skal til for å bli det beste til nå, men tomme tribuner kan ødelegge, skriver Sport-Express på kommentarplass og skylder på det kompliserte FIFA-systemet for salg av billetter.

Kort tid før avspark fredag var det likevel mulig å kjøpe billetter til alle dagens kamper på FIFAs hjemmeside. Storkampen mellom Portugal og Spania i Sochi hadde ledige plasser mens grupperivalene Marokko og Iran var i gang med sin kamp.

A man shows a match ticket during the opening day of FIFA ticket sales points in 2018 FIFA World Cup host cities, in Moscow

MER TILBUD ENN ETTERSPØRSEL: Fredag var det mulig å bestille billetter til samtlige av kampene lørdag.

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Er man villig til å kaste seg rundt, er mulighetene mange de nærmeste de nærmeste dagene, også på Argentina-Island i Moskva lørdag. Med unntak av Brasil-Sveits i Rostov, Tyskland-Mexico i Moskva og vertsnasjonen mot Egypt i Saint Petersburg er det i skrivende stund tilgjengelige billetter til alle VM-kamper til og med tirsdag gjennom FIFAs offisielle kanaler. Lørdagens kamp mellom Nigeria og Kroatia i Kaliningrad, en overkommelig kjøretur fra Gdansk, har også plasser med såkalt «medium availability»

Foruten de vanlige rutinene ved bestilling av reise er det mulig å oppleve VM på nært hold ved å registrere en bruker hos FIFA og deretter en såkalt FAN-ID. Sistnevnte får man i det man kan vise til kjøp av en offisiell billett, og gjelder som visum samtidig som det er nødvendig for å være garantert å slippe inn på stadion.

Spenningen døde ut

I den andre kampen fredag var Marokko var raskest ute av startblokkene, og det umiddelbare trykket sørget for flere farlige sjanser før fem minutter var spilt.

Og kampen fortsatte i et heseblesende tempo.

Etter 18 minutter var det flipperspill foran Irans mål, hvor keeper Alireza Beiranvand og forsvarsspillerne etter tur kastet seg for å blokkere alle forsøkene fra de rødkledde. I forlengelsen av det kontret Iran tre mot tre, men da Andafaris pasning ble for upresis rant en meget god mulighet ut i sanden.

Nordafrikanerne hadde initiativet i en underholdende 1. omgang, men det var Iran som kom aller nærmest like før pause da Sardar Azmoun ble spilt helt fri med Marokkos Munir. Keeperen var imidlertid med på notene, og avverget også det påfølgende forsøket fra Alireza Jahanbakhsh.

bouhaddouz

SYNDEBUKK: Marokkos innbytter Aziz Bouhaddouz stanget inn seiersmålet fire minutter på overtid. For Iran.

Foto: Christophe Simon / AFP

Selvmål på overtid

Etter pause roet det seg. Tempoet og underholdningsverdien sank gradvis, også takket være til tider ekstrem drøying fra Iran, og spenningen i det Aleksander Schau fra studio på Kontraskjæret i pausen karakteriserte som en kul kamp døde ut etter hvilen.

– Det var ikke veldig høy odds på at denne kampen skulle ende 0-0, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

Alt tydet på at han skulle få rett, inntil fire minutter på overtid. Irans innoverskrudde frispark fra venstre ble stanget i eget mål av Marokkos innbytter Aziz Bouhaddouz.

Team Melli, som det iranske landslaget kalles, kunne dermed juble for sin andre seier i et VM (2-1 over USA i 1998 var den første) og utrøstelige marokkanere må finne seg i at veien til avansement blir enda hardere.

PS! Fredagens siste kamp, det som ble en klassiker mellom Spania og Portugal, ble spilt foran 43.866 tilskuere i Sochi (kapasitet 44,287).

1 av 3
333 visninger

Trippelsjanse til Marokko

 • Trippelsjanse til Marokko

  0:23
 • Iran kontrer - Azmoun spilles gjennom

  0:16
 • Bouhaddouz header i eget mål

  1:02

Siste nytt

 • Klæbo best på sprinten - smilte lurt etter lagkameratens revansje

  Johannes Høsflot Klæbo kom rett frå treningsleir i høgda og vann sprinten i Toblach overlegent. I målområdet smilte han lurt då han såg at lagkamerat Håvard Solås Taugbøl blei nummer to.

  – Smilet til Klæbo er kanskje like mykje på vegner av Taugbøl. Vi var usikker på om han kom til finalen, seier NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

  Taugbøl fekk nemleg ein dramatisk inngang på finalen, etter å ha blitt påkøyrd i målområdet under semifinaleheatet.

  – Nei, og nei! Han ligg nede og har så vondt, skreik Bjørn då Taugbøl bremsa ned etter målstreken, og blei deretter takla i bakken av sveitsiske Valerio Grond som kom inn som tredjemann.

  Han vridde seg i smerter, og måtte bli undersøkt av medisinsk personell før han fekk klarsignal til å starte finalen.

  Etter finalen angra ikkje Taugbøl på at han stilte til start.

  – Eg har ei veldig svak skulder og det har skjedd fleire gonger tidlegare at den har sklidd ut av leddet. Det var det eg kjente no, at eg måtte bruke litt makt for å få den inn att, seier Taugbøl til NRK.

  Han er ikkje redd for at skulderproblemet vil gi vidare utfordringar framover mot VM.

  – No er den berre sår, men eg er ikkje noko bekymra. Det har skjedd mange gonger før, men ikkje etter eit semifinaleheat i ein verdscup, seier han.

 • Svensk dominans på sprint – Sundling sterkast

  Jonna Sundling blei overlegen i sprintfinalen i Toblach som bestod av fire svenskar, ein amerikanar og ein tyskar.

  – Det var ein veldig bra dag for meg. Det var akkurat dette kroppen ville. Det var flott å konkurrere for meg i dag når kroppen svarer såpass bra, seier Sundling til NRK.

  Det skjedde etter at nesten alle norske deltakarar rauk ut i kvartfinalen, utanom Mathilde Myhrvold, som tok seg til semifinalen. Ho er einaste utøvar som ikkje er teken ut til VM.

  Maja Dahlqvist blei nummer to og Jessie Diggins nummer tre.

  Lotta Udnes Weng, som hadde ein pangstart på sesongen, rauk ut allereie i kvartfinaleheatet etter det ekspertane kalla eit svakt heat frå den norske kvinna.

  – Med eit så dårleg kvartfinaleheat må ein rekne med å ryke ut. Ho har fått litt å tenkje på. I Les Rousses byrja formen formante litt, og sprinten i dag var litt i same trenden. Ho er ikkje heilt i slag, seier Torgeir Bjørn.

  Han tvilar på kva som vil vere det rette å gjere for Udnes Weng i tida fram mot VM.

  – Det er viktig at ho gjer dei riktige grepa for å finne VM-forma. Det er ikkje sikkert at det er lurt å ligge i høgda og konkurrere mykje slik som ho ser ut no, seier Bjørn.

  France Cross Country Skiing
  Foto: LAURENT GILLIERON / AP
 • Landslagstreneren tror Eckhoff mister hele sesongen

  Skiskytter Tiril Eckhoff har vært fraværende hele sesongen, og skal heller ikke delta under VM i Oberhof som starter onsdag 8. februar.

  Kvinnenes landslagstrener Patrick Oberegger tror ikke vi får se gull- og sølvvinneren fra OL etter VM heller.

  – Jeg tipper ikke det. Vi hadde en veldig hyggelig løpetur på tirsdag, og jeg tror at Tiril selv har satt seg til ro med denne sesongen her, sier Oberegger til NRK.

  – Har dere noen plan eller tanker på hvordan dere skal få Tiril tilbake i konkurranse?

  – Vi som trenerteam eller generelt Norges Skiskytterforbund ønsker å ha Tiril tilbake og, men hun bestemmer i hvilken retning det skal gå. Jeg tror hun trenger litt tid til å tenke litt hvordan situasjonen er, men vi støtter henne i alle situasjoner og alle sine ønsker, og hvis hun ønsker å satse videre og komme tilbake, så skal vi prøve å lage den beste planen sammen med henne og prøve så godt vi kan til å få henne tilbake, sier Oberegger til NRK.

  Eckhoff har vært gjennom en utfordrende periode etter fjorårets sesong, og skrev i november at hun «ikke hatt det helt bra».

  Tiril Eckhoff
  Foto: VESA MOILANEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste