Forbauset over tomme tribuner i VM: – Et skammelig bilde

Det var lett å se ledige seter på kampene fredag. Sjelden har det vært enklere å kjøpe billetter, og FIFA leter etter svar på hvorfor publikum svikter.

World Cup - Group A - Egypt vs Uruguay

GLISSENT: Langt mellom tilskuere til den på forhånd mye omtalte kampen mellom Egypt og Uruguay fredag ettermiddag.– Ifølge vår informasjon er alle billetter i Jekaterinburg solgt for alle fire kampene. Vi forventer et fullt hus på alle kampene, sa en representant for FIFA fredag ifølge Sport Express.

Foto: Darren Staples / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Kun 27 015 tilskuere fulgte ifølge FIFA kampen mellom Egypt og Uruguay på Jekaterinburg Arena, en stadion med kapasitet på 33,061. Ifølge FIFA var det solgt 32.278 billetter til kampen.

Også på St. Petersburg Stadium, som tar 64,468, var de mange tomme setene iøynefallende selv om de offisielle tallene viser 62.348 tilskuere. Kampen endte 1–0 til Iran over Marokko, etter et selvmål fire minutter på overtid.

Selv om første kamp fredag var i vertsbyen lengst øst. og den andre mellom to gjerrige lag de færreste levner en sjanse i sin gruppe, så var det kamper det henholdsvis var knyttet høye forventninger til eller som ble spilt i en av de mest attraktive arrangørbyene.

Leter etter svar

FIFA leter etter en grunn til at det var glissent på tribunen under fredagens VM-kamp mellom Egypt og Uruguay. Foreløpig har man ikke noe svar.

– Kanskje skremte det kjølige været bort enkelte med billett, sier Aleksej Sorokin, leder for organisasjonskomiteen, til avisen Sport-Express.

– At flere billettkjøpere uteblir fra kampen er FIFAs ansvar. Feltene som sto tomme er ikke blant dem vi har solgt billetter til, sier Leonid Rapoport, sportsminister for Sverdlovsk-regionen.

– Tomme tribuner kan ødelegge

Russerne frykter at de tomme setene kan

– Det er et skammelig bilde allerede fra den andre kampen i VM. Hele skjermen viste oransje tomme seter. Hvorfor er tribunene tomme? VM har alt som skal til for å bli det beste til nå, men tomme tribuner kan ødelegge, skriver Sport-Express på kommentarplass og skylder på det kompliserte FIFA-systemet for salg av billetter.

Kort tid før avspark fredag var det likevel mulig å kjøpe billetter til alle dagens kamper på FIFAs hjemmeside. Storkampen mellom Portugal og Spania i Sochi hadde ledige plasser mens grupperivalene Marokko og Iran var i gang med sin kamp.

A man shows a match ticket during the opening day of FIFA ticket sales points in 2018 FIFA World Cup host cities, in Moscow

MER TILBUD ENN ETTERSPØRSEL: Fredag var det mulig å bestille billetter til samtlige av kampene lørdag.

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Er man villig til å kaste seg rundt, er mulighetene mange de nærmeste de nærmeste dagene, også på Argentina-Island i Moskva lørdag. Med unntak av Brasil-Sveits i Rostov, Tyskland-Mexico i Moskva og vertsnasjonen mot Egypt i Saint Petersburg er det i skrivende stund tilgjengelige billetter til alle VM-kamper til og med tirsdag gjennom FIFAs offisielle kanaler. Lørdagens kamp mellom Nigeria og Kroatia i Kaliningrad, en overkommelig kjøretur fra Gdansk, har også plasser med såkalt «medium availability»

Foruten de vanlige rutinene ved bestilling av reise er det mulig å oppleve VM på nært hold ved å registrere en bruker hos FIFA og deretter en såkalt FAN-ID. Sistnevnte får man i det man kan vise til kjøp av en offisiell billett, og gjelder som visum samtidig som det er nødvendig for å være garantert å slippe inn på stadion.

Spenningen døde ut

I den andre kampen fredag var Marokko var raskest ute av startblokkene, og det umiddelbare trykket sørget for flere farlige sjanser før fem minutter var spilt.

Og kampen fortsatte i et heseblesende tempo.

Etter 18 minutter var det flipperspill foran Irans mål, hvor keeper Alireza Beiranvand og forsvarsspillerne etter tur kastet seg for å blokkere alle forsøkene fra de rødkledde. I forlengelsen av det kontret Iran tre mot tre, men da Andafaris pasning ble for upresis rant en meget god mulighet ut i sanden.

Nordafrikanerne hadde initiativet i en underholdende 1. omgang, men det var Iran som kom aller nærmest like før pause da Sardar Azmoun ble spilt helt fri med Marokkos Munir. Keeperen var imidlertid med på notene, og avverget også det påfølgende forsøket fra Alireza Jahanbakhsh.

bouhaddouz

SYNDEBUKK: Marokkos innbytter Aziz Bouhaddouz stanget inn seiersmålet fire minutter på overtid. For Iran.

Foto: Christophe Simon / AFP

Selvmål på overtid

Etter pause roet det seg. Tempoet og underholdningsverdien sank gradvis, også takket være til tider ekstrem drøying fra Iran, og spenningen i det Aleksander Schau fra studio på Kontraskjæret i pausen karakteriserte som en kul kamp døde ut etter hvilen.

– Det var ikke veldig høy odds på at denne kampen skulle ende 0-0, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

Alt tydet på at han skulle få rett, inntil fire minutter på overtid. Irans innoverskrudde frispark fra venstre ble stanget i eget mål av Marokkos innbytter Aziz Bouhaddouz.

Team Melli, som det iranske landslaget kalles, kunne dermed juble for sin andre seier i et VM (2-1 over USA i 1998 var den første) og utrøstelige marokkanere må finne seg i at veien til avansement blir enda hardere.

PS! Fredagens siste kamp, det som ble en klassiker mellom Spania og Portugal, ble spilt foran 43.866 tilskuere i Sochi (kapasitet 44,287).

1 av 3
333 visninger

Trippelsjanse til Marokko

 • Trippelsjanse til Marokko

  0:23
 • Iran kontrer - Azmoun spilles gjennom

  0:16
 • Bouhaddouz header i eget mål

  1:02

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal