NRK Meny
Normal

Spilte FOR Kroatia - nå vil hun senke gamle lagvenninner

HELSINGBORG (NRK): Det er bare ett år siden Marta Tomac egentlig spilte for Kroatia. Onsdag kveld møter hun gamle lagvenninner i EM.

Marta Tomac

NORSK JUBEL: Marta Tomac fikk noen minutter mot Romania, og scoret ett mål for Norge. Nå håper hun på sjansen igjen mot sitt tidligere landslag, Kroatia.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg skal synge den norske nasjonalsangen. Den kroatiske får jeg synge inni meg, sier Marta Tomac til NRK og smiler.

Onsdag kveld møter Norge hennes tidligere landslag Kroatia i andre EM-kamp i Sverige. Det er bare et drøyt år siden Tomac, som er født i Norge, men har kroatiske foreldre, skiftet statsborgerskap.

Det har ikke vært noen selvfølge at Vipers Kristiansand-spilleren skulle være i dette EM. For allerede som 12-åring ble Tomac plukket opp for aldersbestemte kroatiske landslag. Det gikk slag i slag, og hun fikk flere landskamper før hun i 2012 ønsket endring.

Var i karantene

Etter en karantene fra landslagshåndball på tre år, var hun tilgjengelig for Norge. Like etter ble hun innkalt til samling med Norge, og en plass i VM-troppen. Hun ble vraket til OL, men i EM er hun tilbake. På andre siden av parketten står nå flere av hennes gamle lagvenninner.

– Det blir en spesiell kamp, erkjenner 26-åringen.

– Men når man går på banen glemmer man alt annet, legger hun til.

Marta Tomac VM-gull 2015

VM-RUS: Marta Tomac (t.v.) og Norge feirer VM-gull i desember i fjor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Faren Zeljko Tomac trente tidligere kvinnelandslaget til Kroatia, og Tomac innrømmer at det har blitt litt prat om EM-motstanderen rundt middagsbordet.

– Det er naturlig at det blir et tema. Hele familien er jo derfra. Men i morgen holder de med oss. De heier på meg og vi har full støtte, forteller midtbacken, som fikk åtte minutter i åpningskampen mot Romania.

– Fordel at hun er lommekjent

Norges landslagssjef utelukker ikke at Tomac kan spille en rolle også i den andre EM-kampen.

– Det er alltid en fordel å ha en som er lommekjent i miljøet. Selv om hun ikke har vært der på en stund, kjenner hun jentene og har tilhørt landslaget før, så det kan være noe småinformasjon der som kan være nyttig både for enkeltspillere og laget, sier Thorir Hergeirsson.

– Det er sikkert en fordel at hun kjenner laget, og dessuten veldig motiverende for henne. Hun kjenner filosofien og måten de opptrer på, mener NRKs ekspert Øystein Havang.

Møter stjernespiller

HANDBALL-EUR-RUS-CRO

FARLIG GOD: Kroatias Andrea Penezic.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Kroatias farligste våpen er Andrea Penezic. Venstrebacken har for vane å banke inn mål, noe hun gjorde åtte ganger i tapet mot Russland.

– Hun er utrolig god, og de er krigere hele gjengen. Vi må stå på, råder Tomac.

Penezic vet også hva som blir Kroatias eneste mulighet i oppgjøret.

– Vi har en tøff gruppe med Russland, Romania og Norge, som har vunnet alt og er sterke. De har et veldig raskt lag, så vi må løpe mye for å rekke tilbake i forsvar. Nøkkelen blir å løpe hjem, sier hun til NRK.

 • EM-kampen mellom Norge og Kroatia sendes direkte på NRK P1 direkte fra klokken 20.40 onsdag.

Siste nytt

 • Moan blir med på verdenscupfinalen

  Kombinertløper Magnus Moan avsluttet egentlig sesongen etter rennene i Granåsen sist uke. Nå har han gjort helomvending. Veteranen ønsker å bidra til at Norge kan vinne nasjonscupen. Norge ligger 40 poeng bak Tyskland før helgens finale i Tyskland.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norges tropp mot Nord-Irland

  10. april spiller fotballkvinnene EM-kvalifiseringskamp borte mot Nord-Irland. Her er troppen:

  Ingrid Hjelmseth, Cecilie Fiskerstrand, Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Kristine Leine, Ingrid Ryland, Ina Gausdal, Elise Thorsnes, Maren Mjelde, Vilde Bøe Risa, Ingvild Isaksen, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Guro Reiten, Emilie Haavi, Lisa-Marie Karlseng Utland, Kristine Minde, Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen.

  Fotball damer
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sejersted vant NM i utfor

  Adrian Smiseth Sejersted vant NM i utfor i Hafjell onsdag. OL-mesteren i utfor, Aksel Lund Svindal, endte på bronseplass 0,39 bak, mens Kjetil Jansrud tok NM-sølv 0,19 bak.

  Henrik Kristoffersen endte på 20.-plass 2.60 sekunder bak. Kristoffersen kjører NM for å sikre seg FIS-poeng slik at han blir aktuell for fartsøvelser i verdenscupen neste sesong.

  I kvinneklassen sikret Marte Berg Edseth seg NM-gullet.

  Adrian Smiseth Sejersted
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge