Hopp til innhold

Spilte FOR Kroatia - nå vil hun senke gamle lagvenninner

HELSINGBORG (NRK): Det er bare ett år siden Marta Tomac egentlig spilte for Kroatia. Onsdag kveld møter hun gamle lagvenninner i EM.

Marta Tomac

NORSK JUBEL: Marta Tomac fikk noen minutter mot Romania, og scoret ett mål for Norge. Nå håper hun på sjansen igjen mot sitt tidligere landslag, Kroatia.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg skal synge den norske nasjonalsangen. Den kroatiske får jeg synge inni meg, sier Marta Tomac til NRK og smiler.

Onsdag kveld møter Norge hennes tidligere landslag Kroatia i andre EM-kamp i Sverige. Det er bare et drøyt år siden Tomac, som er født i Norge, men har kroatiske foreldre, skiftet statsborgerskap.

Det har ikke vært noen selvfølge at Vipers Kristiansand-spilleren skulle være i dette EM. For allerede som 12-åring ble Tomac plukket opp for aldersbestemte kroatiske landslag. Det gikk slag i slag, og hun fikk flere landskamper før hun i 2012 ønsket endring.

Var i karantene

Etter en karantene fra landslagshåndball på tre år, var hun tilgjengelig for Norge. Like etter ble hun innkalt til samling med Norge, og en plass i VM-troppen. Hun ble vraket til OL, men i EM er hun tilbake. På andre siden av parketten står nå flere av hennes gamle lagvenninner.

– Det blir en spesiell kamp, erkjenner 26-åringen.

– Men når man går på banen glemmer man alt annet, legger hun til.

Marta Tomac VM-gull 2015

VM-RUS: Marta Tomac (t.v.) og Norge feirer VM-gull i desember i fjor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Faren Zeljko Tomac trente tidligere kvinnelandslaget til Kroatia, og Tomac innrømmer at det har blitt litt prat om EM-motstanderen rundt middagsbordet.

– Det er naturlig at det blir et tema. Hele familien er jo derfra. Men i morgen holder de med oss. De heier på meg og vi har full støtte, forteller midtbacken, som fikk åtte minutter i åpningskampen mot Romania.

– Fordel at hun er lommekjent

Norges landslagssjef utelukker ikke at Tomac kan spille en rolle også i den andre EM-kampen.

– Det er alltid en fordel å ha en som er lommekjent i miljøet. Selv om hun ikke har vært der på en stund, kjenner hun jentene og har tilhørt landslaget før, så det kan være noe småinformasjon der som kan være nyttig både for enkeltspillere og laget, sier Thorir Hergeirsson.

– Det er sikkert en fordel at hun kjenner laget, og dessuten veldig motiverende for henne. Hun kjenner filosofien og måten de opptrer på, mener NRKs ekspert Øystein Havang.

Møter stjernespiller

HANDBALL-EUR-RUS-CRO

FARLIG GOD: Kroatias Andrea Penezic.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Kroatias farligste våpen er Andrea Penezic. Venstrebacken har for vane å banke inn mål, noe hun gjorde åtte ganger i tapet mot Russland.

– Hun er utrolig god, og de er krigere hele gjengen. Vi må stå på, råder Tomac.

Penezic vet også hva som blir Kroatias eneste mulighet i oppgjøret.

– Vi har en tøff gruppe med Russland, Romania og Norge, som har vunnet alt og er sterke. De har et veldig raskt lag, så vi må løpe mye for å rekke tilbake i forsvar. Nøkkelen blir å løpe hjem, sier hun til NRK.

  • EM-kampen mellom Norge og Kroatia sendes direkte på NRK P1 direkte fra klokken 20.40 onsdag.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal