NRK Meny
Normal

Spilte FOR Kroatia - nå vil hun senke gamle lagvenninner

HELSINGBORG (NRK): Det er bare ett år siden Marta Tomac egentlig spilte for Kroatia. Onsdag kveld møter hun gamle lagvenninner i EM.

Marta Tomac

NORSK JUBEL: Marta Tomac fikk noen minutter mot Romania, og scoret ett mål for Norge. Nå håper hun på sjansen igjen mot sitt tidligere landslag, Kroatia.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg skal synge den norske nasjonalsangen. Den kroatiske får jeg synge inni meg, sier Marta Tomac til NRK og smiler.

Onsdag kveld møter Norge hennes tidligere landslag Kroatia i andre EM-kamp i Sverige. Det er bare et drøyt år siden Tomac, som er født i Norge, men har kroatiske foreldre, skiftet statsborgerskap.

Det har ikke vært noen selvfølge at Vipers Kristiansand-spilleren skulle være i dette EM. For allerede som 12-åring ble Tomac plukket opp for aldersbestemte kroatiske landslag. Det gikk slag i slag, og hun fikk flere landskamper før hun i 2012 ønsket endring.

Var i karantene

Etter en karantene fra landslagshåndball på tre år, var hun tilgjengelig for Norge. Like etter ble hun innkalt til samling med Norge, og en plass i VM-troppen. Hun ble vraket til OL, men i EM er hun tilbake. På andre siden av parketten står nå flere av hennes gamle lagvenninner.

– Det blir en spesiell kamp, erkjenner 26-åringen.

– Men når man går på banen glemmer man alt annet, legger hun til.

Marta Tomac VM-gull 2015

VM-RUS: Marta Tomac (t.v.) og Norge feirer VM-gull i desember i fjor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Faren Zeljko Tomac trente tidligere kvinnelandslaget til Kroatia, og Tomac innrømmer at det har blitt litt prat om EM-motstanderen rundt middagsbordet.

– Det er naturlig at det blir et tema. Hele familien er jo derfra. Men i morgen holder de med oss. De heier på meg og vi har full støtte, forteller midtbacken, som fikk åtte minutter i åpningskampen mot Romania.

– Fordel at hun er lommekjent

Norges landslagssjef utelukker ikke at Tomac kan spille en rolle også i den andre EM-kampen.

– Det er alltid en fordel å ha en som er lommekjent i miljøet. Selv om hun ikke har vært der på en stund, kjenner hun jentene og har tilhørt landslaget før, så det kan være noe småinformasjon der som kan være nyttig både for enkeltspillere og laget, sier Thorir Hergeirsson.

– Det er sikkert en fordel at hun kjenner laget, og dessuten veldig motiverende for henne. Hun kjenner filosofien og måten de opptrer på, mener NRKs ekspert Øystein Havang.

Møter stjernespiller

HANDBALL-EUR-RUS-CRO

FARLIG GOD: Kroatias Andrea Penezic.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Kroatias farligste våpen er Andrea Penezic. Venstrebacken har for vane å banke inn mål, noe hun gjorde åtte ganger i tapet mot Russland.

– Hun er utrolig god, og de er krigere hele gjengen. Vi må stå på, råder Tomac.

Penezic vet også hva som blir Kroatias eneste mulighet i oppgjøret.

– Vi har en tøff gruppe med Russland, Romania og Norge, som har vunnet alt og er sterke. De har et veldig raskt lag, så vi må løpe mye for å rekke tilbake i forsvar. Nøkkelen blir å løpe hjem, sier hun til NRK.

 • EM-kampen mellom Norge og Kroatia sendes direkte på NRK P1 direkte fra klokken 20.40 onsdag.

Siste nytt

 • Ødegaard tilbake for Heerenveen

  Martin Ødegaard var tilbake fra sin bruddskade da Heerenveen spilte 1-1 borte mot Vitesse i den nederlandske æresdivisjonen lørdag.

  Martin Ødegaard
  Foto: NRK
 • Tredjeplass til Skarstein

  Paralympics-håpet Birgit Skarstein fikk en sterk tredjeplass i lørdagens verdenscuprenn i langrenn i Tyskland, skriver NTB.

  Birgit Skarstein
  Foto: Anne Ragnhild Kroken / Norges Skiforbund
 • Ezinne tok VM-kravet

  Ezinne Okparaebo klarte kravet før innendørs-VM på 60-meteren under Bassen sprint i Bærum i dag. – 7.25 og VM-krav på første stevnet i dag. I'm back, skriver sprinteren i en SMS til NRK.

  Ezinne Okparaebo
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk kvinner
V-cup alpint: Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1.omgang menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner