NRK Meny
Normal

Tom for krefter

- Hadde ingenting å kjøre med da rykket kom, sier Bjørndalen. Det ble østerriksk gull på fellesstarten.

Ole Einar Bjørndalen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX


Ole Einar Bjørndalen endte på 4. plass på lørdagens fellesstart i VM i skiskyting, østerrikeren Dominik Landertinger vant. Dette er Landertingers første VM-gull og verdenscup-seier.

- Det var et helt perfekt løp. Å bli verdensmester er en drøm som har gått i oppfyllelse for meg, bedre blir det ikke. Det var overraskende å slå Bjørndalen i den formen han har vært i nå. Han har tre VM-gull her, og det var en ære for meg å kjempe mot ham. Og utfallet ble jo det aller beste for meg, sier Landertinger til NRK.

Dominik Landertinger

Østerrikeren Dominik Landertinger vant fellesstarten.

Foto: Koji Sasahara / AP

Les også: Resultater 15 km fellesstart, menn

Bjørndalen ledet lenge

Bjørndalen ledet med 36 sekunder inn til siste skyting, men bommet to ganger og mistet forspranget. Dermed gikk fire mann likt ut på den siste runden, av disse var østerrikeren Dominik Landertinger sterkest og vant fellesstarten. Cristoph Sumann tok 2. plassen og sørget for dobbeltseier til Østerrike. Russiske Ivan Tscherezov tok 3. plassen.

Les også: Sport på NRK - lørdag 21.02

- Jeg prøvde å kjøre i første bakken ut på den siste runden, men de andre hang lett med, og da Landertinger rykket i den siste bakken ut på runden hadde jeg ingenting å kjøre med. Jeg var rett og slett tom, sier Bjørndalen til NRK.

Det var ikke Landertingers landsmann, sølvvinner Cristoph Sumann.

- Da jeg gikk ut på sisterunden sammen med Bjørndalen, Landertinger og Tscherezov tenkte jeg bare at ”jeg må ikke bli nummer fire”, så jeg er svært lykkelig for sølvet . Jeg skjøt dårlig på de liggende skytingene, men beina og skiene var bra, så jeg ga aldri opp. Og da Landertinger angrep i den siste bakken og fikk en luke til Bjørndalen tenkte jeg at jeg også måtte prøve. Så jeg er svært fornøyd, sier Sumann.

Les også: Vinterens travleste sportshelg

Video. Se innspurten av fellesstarten her!

Video nsps_upload_2009_2_21_9_41_14_92.jpg

Trodde han traff

Bjørndalen på sin side var bare fornøyd med den første delen av rennet.

- Jeg gikk et bra løp helt til siste skyting. Siden det var mye vind bestemte jeg meg for å treffe minst fire blinker, men det gikk ikke. Jeg var imidlertid sikker på at jeg traff på det tredje skuddet og måtte se to ganger før jeg forstod at kantskuddet var bom, sier han.

- Jeg har uansett hatt et kjempebra mesterskap.

NRK1 NETT-TV: Se sammendrag av fellesstarten her!

Bjørndalen var tydelig sliten og stiv på den siste runden, og nå gjelder det å restituere seg godt før morgendagens stafett der Østerrike nå seiler opp som en av favorittene.

Dominik Landertinger sier til NRK at han ikke skal feire gullet lørdag kveld, men i stedet forberede seg til stafetten.

- Jeg vet ikke om Østerrike er favoritter, men vi er blant lagene som kan vinne, sier Landertinger som bare tjue år, men har vært den store profilen i junior-VM de siste sesongene.

Skal Norge kjempe om gullet i stafetten må de norske gutta skyte bedre enn de gjorde i dag: Emil Hegle Svendsen som gikk sitt første renn i VM, skøyt seks bom og endte på 12. plass, Halvard Hanevold bommet tre ganger og kom på 13. plass, mens Lars Berger endte helt sist (29. plass, siden tyske Michael Greis brøyt) på fellesstarten med hele ni bom.

Siden Alexander Os fortsatt ikke er friskmeldt går sannsynligvis Lars Berger stafetten for Norge i morgen.

Siste nytt

 • Hvas et tidel unna finale

  Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til 50,85 på 100 meter butterfly i EM-semifinalen onsdag kveld.

  Tiden holdt til en sjetteplass, og da ble det ikke EM-finaleplass på nordmannen.

 • Bjørnsen røk ut i semifinalen

  Susann Bjørnsen hadde 9. raskeste tid i semifinalen på 50 meter bryst, og røk dermed ut med minst mulige margin. Hun svømte inn til 30.20, og det holdt ikke til finaleplass.

  Hun var tre hundredeler bak åttendeplassen, som hadde gitt plass i finalen.

  Susann Bjørnsen
  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
 • Pimenta klar for ny jobb

  Tidligere Kongsvinger-trener Luis Pimenta har fått ny jobb. Onsdag blir han presentert som ny hovedtrener for svenske Brommapojkarna.

  «BP» vant Superettan i 2017, og spiller i Allsvenskan neste sesong.

  Luis Pimenta
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland