Involvert i dødsulykke i sommer – tok OL-bronse i dag

SOTSJI (NRK.no): Bare sju måneder etter at han ble skadet i en stygg bilulykke, kjempet svenske Daniel Richardsson seg fredag inn til OL-bronse med knappe to tideler. Veien tilbake etter ulykken der han mistet en god venn har vært tøff og lang.

Daniel Richardsson

Daniel Richardssons OL-bronse er god som gull for 31-åringen som i sommer ble skadet i en bilulykke.

Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix

Etter å ha kjempet seg i mål til en bronse det svenske laget mener er dagens mest fortjente OL-medalje i Sotsji kom følelsene for 31-åringen.

– Det er hardt å forklare hvordan det er. Det har vært mye hardt arbeid siden i sommer og mye rehabilitering, sier svensken på pressekonferansen etter løpet.

Skadet korsbånd

Tankene hans går tilbake til 14. juli da langrenn betydde lite. Sammen med en 25 år gammel venn ble Rickardsson meid ned av en bobil mens han byttet et punktert dekk utenfor sitt hjem i Iggesund, snaut tre mil nord for Stockholm.

Johan Olsson

På en elendig norsk dag tok Sverige to nye langrennsmedaljer med Johan Olsson (t.v., sølv) og Daniel Richardsson (bronse). Sveitsiske Dario Cologna tok gullet.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Vennen omkom på stedet, mens Rickardsson ble kjørt i ambulanse til sykehus.

Svensken skadet fremre korsbånd og slet en tid med store blødninger i låret.

Etter noen uker møtte han pressen og fortalte at han likevel hadde bestemt seg for å satse videre.

– Så inderlig fortjent

– Etter det har jeg alltid tenkt at jeg kan kjempe om OL-medaljer her i Sotsji. Jeg har gjort alt jeg kan for å være forberedt til OL og den siste måneden har jeg hatt en veldig god følelse, sier Richardsson.

Historien om hans comeback får fredag mer oppmerksomhet i svenske medier enn Johan Olssons OL-sølv. Til svenske Aftonbladet sier Olsson at han nesten er mer glad for medaljen til lagkameraten enn sitt eget sølv på 15-kilometeren.

– Han fortjener det så inderlig, sier Olsson.

Han var førstemann bort for å gratulere lagkameraten etter målgang. Mens Richardsson reiste seg opp fra snøen i målområdet fikk han en god klem av Olsson.

Hellner inspirert

Da NRK snakket med Marcus Helner kort tid etterpå var også han full av beundring over prestasjonen til lagkameraten som de kaller «Danne».

– Jeg lar meg inspirere av det «Danne» gjør i dag. Etter den tøffe sommeren er det enormt sterkt av han å komme tilbake og ta en medalje, sier Hellner som selv endte på 10.-plass.

Enorm sluttspurt

600 meter før mål lå imidlertid Richardsson utenfor pallen, men en sterkt sluttspurt sikret han bronsen med to fattige tideler.

– Jeg hørte at jeg lå omtrent fem sekunder bak Niskanen i bunn av den siste bakken. Jeg fikk også beskjed om at han virket sliten. Da gjorde jeg alt jeg kunne på slutten, sier 31-åringen.

Finske Iivo Niskanen endte til slutt på den sure 4.-plassen.

– Det har vært en tøff reise, men jeg har fått mye støtte fra trenere, lagkamerater og familie. Det har betydd veldig mye, sier den lykkelige bronsevinneren til svenske Viasat.

Siste nytt

 • Sølv til Schmid

  Eric Frenzel tar sin 19. medalje i VM eller OL, mens Schmid gjør som han gjorde i Liberec i 2009 og tar sølv! Det er Norges første individuelle medalje i kombinert på ti år. For en prestasjon av Schmid! Rehrl tar bronse. Riiber prøvde seg i langrennet, men blir nummer fem.

  VM ski 2019. Kombinert. Jan Schmid
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Semb slutter som sportssjef

  Nils Johan Semb slutter som sportssjef og går over i en deltidsstilling som seniorrådgiver i Norges Fotballforbunds eliteavdeling. Det skriver fotball.no. Semb skal nå primært jobbe inn mot aldersbestemte landslag og topptrenerutdanningen. – Jeg ønsker å frigjøre tid til å gjøre andre ting etter mange år med stor reise- og pendlevirksomhet, sier Semb. Det var Semb som rekutterte Lars Lagerbäck som landslagssjef for to år siden etter at svensken egentlig hadde bestemt seg for å gi seg som trener.

  Fotballandslaget med pressetreff.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Windingstad med karrierebeste

  Rasmus Windingstad ble nummer syv i kombinasjonen i Bansko fredag. Alexis Pinturault vant oppskriftsmessig foran Marcel Hirscher og Stefan Hadalin. Aleksander Aamodt Kilde endte på 14.-plass, mens Henrik Kristoffersen ble nummer 16 i sin kombi-debut.

  Windingstad.
  Foto: Gabriele Facciotti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal