Hopp til innhold

Sjakkpresidenten vil samarbeide med idrettsforbundet

GARDERMOEN (NRK.no): Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson har henvendt seg til Norges Idrettsforbund (NIF) i kjølvannet av debatten om sjakk er en idrett eller ikke.

Carlsen

Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk allerede fredag. Her tar han imot premiene på seiersseremonien.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det avslører presidenten selv overfor NRK.no på Gardermoen.

– Vi har tatt kontakt med idrettsforbundet med hensikt å ha et møte for å starte en dialog. Hvor det ender, er vanskelig å vite. Men en dialog er bedre en ingen dialog, sier Jansson.

– Det har vært spekulert i norsk presse hvorvidt sjakk er idrett eller ikke. Det kan i hvert fall være greit å se om vi kan ha felles nytte av hverandre, fortsetter han.

Vil vurdere å søke om opptak

Etter Magnus Carlsens overlegne VM-seier over Viswanathan Anand fredag, har både eksperter, kommentatorer og idrettstjerner hatt klare meninger om prestasjonen tilhører idrettens verden eller ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen, Kasparov og Aulin-Jansson

Her er Magnus Carlsen (t.v.), sjakklegenden Garry Kasparov og sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson under et et besøk i Oslo i 2010.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Norges Sjakkforbund (NSF) er i dag selvstendig.

– Ønsker dere å bli en del av Norges Idrettsforbund?

– Sjakkforbundet har ikke bestemt seg. Det blir en konsekvensutredning. Men den vil ikke starte før vi har hatt en dialog med idrettsforbundet, sier Jansson.

Magnus Carlsen fikk også spørsmål om han ønsker at sjakk skal bli en del av Norges Idrettsforbund da han landet i Norge onsdag.

– Ingen kommentar, var det korte svaret fra den nybakte verdensmesteren.

Holder døren åpen

Martin Hafsahl, informasjonsrådgiver i Norges Idrettsforbund, forteller at forbundet ennå ikke har mottatt henvendelsen. Men de ønsker en dialog velkommen.

– For å inkluderes i Norges Idrettsforbund, må de søke om opptak. Det er det eventuelt Idrettstinget som avgjør ved neste ting i 2015. En samarbeidsavtale er noe helt annet, og det har vi hatt tidligere også. Carlsen får jo også bistand fra Olympiatoppen, og vi har en god dialog allerede, sier Hafsahl til NRK.no.

Norges Idrettsforbund har ikke et offsielt standpunkt i debatten om sjakk er en idrett eller ikke.

– Det er en medieskapt debatt som vi ikke ønsker å delta i. Det er mange gode argumenter for og imot. Svaret er ikke interessant, fordi konsekvensen av svaret ikke har noe å si før det eventuelt blir snakk om opptak i idrettsforbundet. Vi er opptatt av at prestasjonen til Magnus Carlsen er formidabel uavhengig av om det er idrett eller ikke.

Han mener det er vanskelig å definere hva som kvalifierer til begrepet idrett.

– NIFs lov har krav om fysisk aktivitet av konkurranse-, trenings- og/eller mosjonskarakter. Det står ikke at det må være definert som en idrett. Det er jo ingen universell definisjon av begrepet idrett, sier Hafsahl.

– Hvis vi hadde gjort som i andre land, som bruker begrepet sport, hadde sjakk definitivt vært innenfor. Nå får vi se hva de ønsker, og så blir det eventuelt en avgjørelse for tinget, fortsetter han.

Kan få regelkonflikter

Simen Agdestein er i dag Norges nest beste sjakkspiller. Han mener den siste månedens mediedekning har bidratt til å anerkjenne sjakk som idrett.

– Men vi er litt usikre på hva det vil innebære i praksis. Vi har jo blant annet spesielle barneregler i sjakk, sier Agdestein, og peker på at Magnus Carlsen var i verdenseliten allerede som 12-åring.

Ifølge Norges Idrettsforbunds «Bestemmelser om barneidrett» kan barn delta i mesterskap som NM, nordiske mesterskap, EM og VM først når de har fylt 13 år.

Carlsen deltok i internasjonale turneringer allerede som 10-åring i 2000.

Agdestein mener det er VM-suksessen som nå fører til at debatten blomstrer.

– Det er klart det er Magnus som åpner dører her. Det er det ingen tvil om, sier han.

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal