NRK Meny
Normal

Sjakkpresidenten vil samarbeide med idrettsforbundet

GARDERMOEN (NRK.no): Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson har henvendt seg til Norges Idrettsforbund (NIF) i kjølvannet av debatten om sjakk er en idrett eller ikke.

Carlsen

Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk allerede fredag. Her tar han imot premiene på seiersseremonien.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det avslører presidenten selv overfor NRK.no på Gardermoen.

– Vi har tatt kontakt med idrettsforbundet med hensikt å ha et møte for å starte en dialog. Hvor det ender, er vanskelig å vite. Men en dialog er bedre en ingen dialog, sier Jansson.

– Det har vært spekulert i norsk presse hvorvidt sjakk er idrett eller ikke. Det kan i hvert fall være greit å se om vi kan ha felles nytte av hverandre, fortsetter han.

Vil vurdere å søke om opptak

Etter Magnus Carlsens overlegne VM-seier over Viswanathan Anand fredag, har både eksperter, kommentatorer og idrettstjerner hatt klare meninger om prestasjonen tilhører idrettens verden eller ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen, Kasparov og Aulin-Jansson

Her er Magnus Carlsen (t.v.), sjakklegenden Garry Kasparov og sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson under et et besøk i Oslo i 2010.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Norges Sjakkforbund (NSF) er i dag selvstendig.

– Ønsker dere å bli en del av Norges Idrettsforbund?

– Sjakkforbundet har ikke bestemt seg. Det blir en konsekvensutredning. Men den vil ikke starte før vi har hatt en dialog med idrettsforbundet, sier Jansson.

Magnus Carlsen fikk også spørsmål om han ønsker at sjakk skal bli en del av Norges Idrettsforbund da han landet i Norge onsdag.

– Ingen kommentar, var det korte svaret fra den nybakte verdensmesteren.

Holder døren åpen

Martin Hafsahl, informasjonsrådgiver i Norges Idrettsforbund, forteller at forbundet ennå ikke har mottatt henvendelsen. Men de ønsker en dialog velkommen.

– For å inkluderes i Norges Idrettsforbund, må de søke om opptak. Det er det eventuelt Idrettstinget som avgjør ved neste ting i 2015. En samarbeidsavtale er noe helt annet, og det har vi hatt tidligere også. Carlsen får jo også bistand fra Olympiatoppen, og vi har en god dialog allerede, sier Hafsahl til NRK.no.

Norges Idrettsforbund har ikke et offsielt standpunkt i debatten om sjakk er en idrett eller ikke.

– Det er en medieskapt debatt som vi ikke ønsker å delta i. Det er mange gode argumenter for og imot. Svaret er ikke interessant, fordi konsekvensen av svaret ikke har noe å si før det eventuelt blir snakk om opptak i idrettsforbundet. Vi er opptatt av at prestasjonen til Magnus Carlsen er formidabel uavhengig av om det er idrett eller ikke.

Han mener det er vanskelig å definere hva som kvalifierer til begrepet idrett.

– NIFs lov har krav om fysisk aktivitet av konkurranse-, trenings- og/eller mosjonskarakter. Det står ikke at det må være definert som en idrett. Det er jo ingen universell definisjon av begrepet idrett, sier Hafsahl.

– Hvis vi hadde gjort som i andre land, som bruker begrepet sport, hadde sjakk definitivt vært innenfor. Nå får vi se hva de ønsker, og så blir det eventuelt en avgjørelse for tinget, fortsetter han.

Kan få regelkonflikter

Simen Agdestein er i dag Norges nest beste sjakkspiller. Han mener den siste månedens mediedekning har bidratt til å anerkjenne sjakk som idrett.

– Men vi er litt usikre på hva det vil innebære i praksis. Vi har jo blant annet spesielle barneregler i sjakk, sier Agdestein, og peker på at Magnus Carlsen var i verdenseliten allerede som 12-åring.

Ifølge Norges Idrettsforbunds «Bestemmelser om barneidrett» kan barn delta i mesterskap som NM, nordiske mesterskap, EM og VM først når de har fylt 13 år.

Carlsen deltok i internasjonale turneringer allerede som 10-åring i 2000.

Agdestein mener det er VM-suksessen som nå fører til at debatten blomstrer.

– Det er klart det er Magnus som åpner dører her. Det er det ingen tvil om, sier han.

Siste nytt

  • Roerne har fått båtene til VM

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami torsdag. Landslagets assistent Johan Lidberg har kjørt 160 mil for å hente båtene som på grunn av orkanen Irma landet i Houston, Texas i stedet for Miami.

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld