Hopp til innhold

Tok gullet som får verden til å måpe: – Blir litt misunnelig på nordmenn

Johannes Thingnes Bø fikk skjelven på siste skyting, men holdt konkurrentene unna og sikret tidenes norske OL. Nå hylles både han og de norske utøverne av idrettsverdenen.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, fellesstart 15 km menn

MEDALJEGROSSISTER: Denne gjengen samlet mange medaljer gjennom OL.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er fantastisk. Man blir litt misunnelig på nordmenn som er så gode i vinteridrett. Ikke bare i de nordiske grenene, men i alpint, friski, snøbrett, skøyter ... Norge er helt unike i vinteridrettssammenheng, sier Martin Fourcade etter at Johannes Thingnes Bø sikret Norges gull nummer 15.

– Jeg trente et år i Norge og fikk være på Olympiatoppen og se hvordan man gjorde det der. Og det som imponerte meg mest var hvordan idrettene samarbeidet på tvers. Det har man prøvd på i Frankrike de siste årene også, men man har ikke lykkes like bra som i Norge ennå. Det er bare å gratulere, sier tidligere OL-konge Martin Fourcade.

Martin Fourcade

IMPONERT: Martin Fourcade

Foto: TIZIANA FABI

Fourcade var regjerende olympisk mester på fellesstarten, og innrømmet til NRK at det var litt vemodig å miste tittelen til Thingnes Bø, selv om han fortjente det. Men det holdt på å gå skikkelig gærent for stryningen på siste skyting.

Skjelven

– I det jeg stiller meg opp kjenner jeg at jeg er på nippet til å få maks skjelven. Prøver å holde børsa med overkroppen for å lure beina og slippe skudda fort. Bommer dessverre to, men det kunne blitt maks skjelven og da kunne det blitt både bom og tatt tid, forklarer Thingnes Bø til Discovery+.

Men de andre konkurrentene klarte ikke dra nytte av Thingnes Bø sine bom. Fillon Maillet bommet hele tre ganger, mens Ponsiluoma bommet en gang. Da kunne ingen ta igjen nordmannen.

Dermed endte stryningen opp med fire gull og en bronse til sammen dette OL.

– Hvordan er det mulig? Det lurer jeg også på. Nå sitter jeg her med fire gull og en bronse. Det er jo Bjørndalen-nivå, sier Thingnes Bø til NRK.

Dette er også første gang Thingnes Bø klarer å vinne flere individuelle gullmedaljer i et mesterskap. I tillegg var dette gullmedalje nummer 15 for Norge, og det skaper reaksjoner internasjonalt.

TO BOM: Thingnes Bø bomma to ganger på siste skyting, men det holdt til gull.

– Litt misunnelig

For aldri før har en nasjon tatt så mange gullmedaljer som Norge. Og enda kan rekorden fortsatt forbedres ytterligere, for de gjenstår flere solide norske gullmuligheter. For eksempel lagkonkurransen i alpint, femmila på langrenn for herrene og tremila for kvinnene.

Norges dominans i OL vekker oppmerksomhet også internasjonalt. Den anerkjente avisen Washington Post hadde torsdag en stor sak om den norske vinter-suksessen.

«Nok en gang et Norge-ellevilt OL med norsk dominans, norske medaljer, norske flagg, norske nasjonalsanger og en skikkelig kul norsk ski-lue som er overalt», skriver storavisen, før de prøver å forklare den norske suksessen med den norske idrettsmodellen.

Les også: NRK-ekspert trygler medaljeduoen om å tenke seg om: – Det er veldig trist for norsk skiskyting

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, fellesstart 12,5 km for kvinner
Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, fellesstart 12,5 km for kvinner

Det er helt vilt. Og jeg har sett at det er i alle slags idretter. Du må forklare meg hvorfor dere er så gode, sier John Nicolet, journalist og alpinkommentator i sveitsiske SRG SSR, og fortsetter:

Jeg synes det som er imponerende, er at hvis du sammenligner størrelsen på landet og tallet mennesker i det mot antall vinnere, er det veldig interessant å se. Land som Sveits

John Nicolet, journalist og kommentator for Radio Télévision Suisse (RTS)

MISUNNELIG: John Nicolet er misunnelig på den norske medaljefangsten, og mener andre bør lære Norge.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

eller Østerrike må lære av dere.

Forrige OL satt de norske utøverne også rekord i antall medaljer totalt. 39 ganger var nordmenn på pallen og mottok edelt metall i Sør-Korea.

Til nå i OL i Beijing har Norge tatt 34 medaljer, hvor altså 15 av dem er farget i gull.

Den anerkjente britiske avisen The Guardian har også laget en større sak om den norske hemmeligheten og oppskriften på suksess.

«Det handler ikke bare om klima. Sverige, Sveits og Østerrike har de samme fordelene der, og en langt større befolkning. Det Norge gjør er å ha et intenst fokus på breddeidrett i vinteridrettene fra en tidlig alder», skriver avisen.

De nederlandske skøytestjernene blir påminnet hvor gode Norge er hver dag.

– Vi deler leilighetsbygg med nordmennene. Vi har en hall når vi kommer inn og på den ene siden er den nederlandske medaljetavla med våre syv gull, sølv og bronse. På den andre siden har Norge gjort det samme, men de har bare streker bortover. Vi er sånn: «Oi, de har gjort en god jobb de siste dagene», sier gullvinneren på 1000 m, Thomas Krol.

Gull

HISTORISK: Dette er bare et utvalg av de 15 historiske gullmedaljene dette OL.

Foto: NTB

– Drøm som går i oppfyllelse

En annen som skaffet Norge enda en medalje var Vetle Sjåstad Christiansen, han gikk inn til en bronsemedalje etter en vanvittig siste skyting.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, fellesstart 15 km for menn

GRATULASJON: Johannes Thingnes Bø var kjapt ute å gratulere Vetle Sjåstad Christiansen med bronsemedaljen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Siste stå er et kapittel for seg selv. At jeg klarer å fylle der, under de vindforholdene. Jeg så det var masse bom og jeg satset alt. Det lykkes denne gangen. Skal ikke røpe hvor lite kontroll jeg hadde for da blir ikke prestasjonen like bra. Hadde siktet mitt en stund på skive seks en periode før jeg skjøt, sier Sjåstad Christiansen til NRK.

Dermed gjentok han opphentinga på stafetten.

– At jeg klarer det i dag, fyttikatta, det var deilig. Hadde ikke trodd det etter starten der. Jeg var nummer 25 etter første ligg. Å rette opp det utover er mer enn man kan forvente. Det er mer enn en drøm som går i oppfyllelse, sier bronsevinneren.

Sportsnyheter

Guttormsen millimeter unna skrekkulykke før første VM

Først satte han personlig rekord. I neste forsøk klarte Simen Guttormsen bare så vidt å unngå at lista gikk rett i øyet hans.

Siste nytt

 • Dansk politi ransaket sykkellags hotell og biler dagen før Tour-starten

  Politiet i København er torsdag morgen på plass på Hotel Scandic i Glostrup i København der Tour de France-laget Bahrain-Victorious bor før rittet starter i den danske hovedstaden fredag.

  Politiet ankom hotellet klokken 5.30 torsdag morgen, skriver laget selv på sine nettsider.

  Torsdagens ransakelse kom etter at flere av lagets ryttere og ansatte fikk hjemmene sine ransaket mandag. Ransakelsene skjer etter forespørsel fra fransk politi.

  – Politiet ransaket lagets kjøretøy og romene til rytterne og de ansatte. Laget samarbeider fullt og helt etter politibetjentenes ønsker, og ransakingene var gjennomført innen to timer. Ingen gjenstander ble tatt med av politiet.

  – Vi er til stede på hotell i Brøndby. Det er snakk om en politioperasjon i en aktuell sak som ikke utgjør noen fare for borgerne, sier Lars Karlsen, visepolitiinspektør i Københavns Politi, til Ekstra Bladet.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Norge stiller med 22 utøvere i friidretts-VM

  Norges Friidrettsforbund sender åtte kvinner og 14 menn til VM i friidrett i Eugene. Mesterskapet varer fra 15. til 24. juli.

  Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm er de fremste profilene, men ennå ikke helt sikkert at sistnevnte konkurrerer. Han trener seg for tiden opp etter en lårskade.

  Stav for herrer og 1500 meter for herrer er øvelsene der Norge fyller kvoten på fem utøvere.

  Seks av kvinnene er kvalifisert for individuelle øvelser:

  Elisabeth Slettum, IL Skjalg – 200 meter
  Hedda Hynne, IK Tjalve – 800 meter.
  Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve – 5000 meter.
  Amalie Iuel, IK Tjalve – 400 meter hekk
  Line Kloster, SK Vidar – 400 meter hekk
  Beatrice Nedberge Llano, Laksevåg TIL – Slegge

  I tillegg er Linn Oppegaard, Moss IL, og Astri Ayo Lakeri Ertzgaard, IK Tjalve, tatt ut. De skal delta på 4x400 meter stafett sammen med Slettum, Iuel og Kloster.

  Samtlige 14 menn er tatt ut for å representere Norge i individuelle øvelser:

  Ferdinand Kvan Edman, IK Tjalve – 1500 meter.
  Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL – 1500 meter.
  Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL – 1500 meter og 5000 meter.
  Narve Gilje Nordås, Sandnes IL – 5000 meter.
  Karsten Warholm, Dimna IL – 400 meter hekk.
  Jacob Boutera, Ullensaker/Kisa IL – 3000 meter hinder.
  Tom Erling Kårbø, Stord IL – 3000 meter hinder.
  Sondre Guttormsen, SK Vidar – Stav.
  Simen Guttormsen, SK Vidar – Stav.
  Pål Haugen Lillefosse, Fana IL – Stav.
  Marcus Thomsen, IL Norna-Salhus – Kule.
  Eivind Henriksen, IK Tjalve – Slegge.
  Thomas Mardal, Gloppen Friidrettslag – Slegge.
  Sander Aae Skotheim, IK Tjalve – 10-kamp.

  Årets Bilde - Rekordsjokk
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
 • Zuccarello mister viktig lagkamerat

  Den sveitsiske vingen Kevin Fiala byttes bort fra Mats Zuccarellos Minnesota Wild til Los Angeles Kings. Fiala var en av Wilds fremste spillere sist sesong.

  Avtalen mellom klubbene ble bekreftet natt til torsdag.

  Det har lenge versert rykter om at Wild måtte kvitte seg med Fiala, som sist sesong noterte seg for karrierebeste i NHL med 85 poeng i grunnserien. Han scoret 33 mål og fikk 52 målgivende pasninger. 25-åringen var dessuten kun én av to Wild-spillere som spilte alle 82 kampene i grunnserien.

  Fiala var på utgående kontrakt og ville trolig uansett ha forlatt Wild gratis. Wild-leder Bill Guerin har lenge vært åpen om at klubben ikke kan gi Fiala ny kontrakt som følge av en trang økonomisk situasjon.

  – Vi visste det og Kings visste det. Det var ingen vits i å prøve å gi ham en dårlig kontrakt, sa Guerin da avtalen ble bekreftet. (NTB)

  Mats Zuccarello
  Foto: Harrison Barden / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste