Tok EM-bronse med ødelagt sko: – Eneste jeg tenkte på

OSLO/AMSTERDAM (NRK): Karoline Bjerkeli Grøvdal er første norske kvinne på ti år som tar internasjonal medalje på langdistanse. 26-åringen løp 24 runder med revnet sko.

Karoline Bjerkeli Grøvdal gjorde en fantastisk 10.000-meter og løp inn til tredjeplass. – Det er så fortjent etter alle problemene og alle skadene hun har vært gjennom, sier Jann Post.

– Skoen min revnet etter en runde og jeg tenkte bare på den, men det gjorde jo ingenting. Jeg tenkte at nå ødelegger den for alt, men det gikk fint, ler bronsevinneren.

26-åringen løp inn til bronse på 10.000 meter med tiden 31.23,45. Grøvdal forteller at hun har løpt med de samme skoene i fire år.

– Det er kanskje ikke akkurat overtro, men det er favorittskoene mine.

Skoene har etter hvert blitt så slitt at hun faktisk var redd for at de skulle revne allerede før løpet startet, men hun valgte å ta sjansen.

Da de ble ødelagt nesten med én gang løpet startet, var hun livredd for at hun hadde ødelagt løpet.

– Heldigvis gikk det fint å løpe med dem, sier hun til NRK med bronsemedaljen rundt halsen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal tok sin første seniormedalje i EM. Hør intervjuet av henne rett etter løpet.

Må finne nye favorittsko

Nå må hun finne nye favorittsko til 5.000 meter – hvis hun skal løpe.

– Det er klart det koster en del med en sånn 10.000 i den farta, så jeg må se an hvordan det ligger an i morgen tidlig før jeg velger om jeg skal løpe eller ikke, sier hun.

Ikke bare imponerte løp hun med ødelagte sko, hun imponerte under løpet også.

– Det smakte godt. Det er fantastisk deilig å ta medalje. Det var et skikkelig tøft løp hvor det var høy fart, sier Bjerkeli Grøvdal, og legger til:

– Dette smakte som gull! Det har vært målet mitt å ta medalje. Jeg har ambisjoner om å hevde meg i toppen, og da smaker dette ekstra godt.

Grøvdal sko

REVNET: Bjerkeli Grøvdal løp 24 runder med revnet sko.

Foto: Mads Støstad / NRK

Personlig rekord for Bjerkeli Grøvdal

Sist en norsk kvinne tok en internasjonal medalje på langdistanse, var Susanne Wigene på 10.000-meter for ti år siden, i 2006.

– Hun er i sitt livs form. Bjerkeli Grøvdal er utrolig dyktig og har tatt løpingen sin til et nytt nivå, utbrøt NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal hadde Europas nest beste tid på distansen i år med 31.37.91 fra Stanford tidlig i mai. I dag satte hun personlig rekord med tiden 31:23.45.

– Hun så pigg ut. Det er imponerende. Hun har vært i kjelleren i dag, la kommentator Jann Post til.

Grøvdal

FAVORITT: Karoline Bjerkeli Grøvdal var en av favorittene, og innfridde.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Tyrkiske Can rykket fra alle

Yasemin Can fra Tyrkia lå et godt stykke foran resten av feltet. Det fikk NRKs kommentator til å lure på om hun ville løpe rundt 30.30.00.

– Undrer meg på om Can er god nok til å løpe 10.000-meter på rundt 30.30. Det er det hun prøver på nå, sa Jann Post.

Det klarte hun ikke. Can løp inn til tiden 31.12.86.

En av få som har tatt det norske OL-kravet

Bjerkeli Grøvdal er en av få norske friidrettsutøvere som har tatt det norske OL-kravet.

26-åringen har klart OL-kravet på både 10.000- og 5000 meter, og var en av Norges største medaljefavoritter i EM i Amsterdam.

Bjerkeli Grøvdal bestemte seg brått for å satse på begge langdistansene i EM etter imponerende 14.57.77 på 5000-meteren i Roma.

Det var den tredje beste norske tiden på distansen noensinne. Bare Ingrid Kristiansen og Susanne Wigene har løpt fortere.

Siste nytt

 • Tomoe Hvas med juniorrekord

  Tomoe Zenimoto Hvas svømte i dag semifinale på 100 meter butterfly i kortbane-VM. Nordmannen svømte inn på 5. plass med tiden 50.49. Det er ny personlig rekord for 18-åringen, og også verdensrekord for juniorer. Han var åtte hundredeler fra finale.

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB scanpix
 • Sky avslutter sykkelsatsing

  Sky avslutter sin sykkelsatsing etter neste sesong. Det bekrefter de på sine nettsider. Dermed blir laget nødt til å finne en ny hovedsponsor fra 2020. I løpet av sine ti år i sykkelsporten har Skys ryttere vunnet Tour de France seks ganger.

  thomas
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Hvas til semifinalen

  Tomoe Zenimoto Hvas er klar for semifinalen på 100 meter butterfly i kortbane-VM i svømming i Kina senere onsdag. Han kvalifiserte seg inn med tiden 51,04. Hvas hadde den 12. beste kvalifiseringstiden. Se se mifinalene på NRK2 fra 11.55.

  Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
EM håndball kvinner: Spania - Norge
EM håndball kvinner: Ungarn - Romania
EM håndball kvinner: Nederland - Tyskland