Visste ikke hvor langt nede Skofterud var

Marit Bjørgen fikk seg en tankevekker da lagvenninnen gjennom mer enn ti år skrev blogg om sine alvorlige problemer.

Marit Bjørgen

ROSER SKOFTERUD: Marit Bjørgen synes det er sterkt at Vibeke Skofterud forteller sin historie.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg tror nok ikke jeg bestandig har vært klar over hvor tøft Vibeke har hatt det. Hun har kanskje ikke vært helt ærlig om det.

Marit Bjørgen blir alvorlig når hun snakker om bloggen Vibeke Skofterud skrev 29. april.

Under overskriften «Når mat blir dop» kunne Bjørgen i detalj lese om hvor langt nede den jevngamle landslagskollegaen gjennom mer enn ti år har vært.

– Rå og tøff

Her er noen avsnitt fra Skofteruds blogg, som er ment som en advarsel mot kroppspresset som råder i samfunnet i dag:

«Jeg slo igjennom i 2001, fikk overskrifter som “langrennsverden har fått en ny popstjerne”, uredde Vibeke, nytt stjerneskudd, osv.. D stemte ganske bra helt til jeg ikke klarte å innfri hverken mine egne eller andres forventninger å begynte å slanke meg.»

«Jeg spiste for lite over tid, og jeg spiste for mye, jeg kastet opp og jeg trente på natten for å forbrenne. Alt endte med en personlighetsforstyrrelse fordi jeg ikke klarte å se hvem jeg helt var. Fokuset mitt var ikke lengre på å prestere men å prøve å bli fin nok til å kunne gå i skidress. Mat ble dop, mat ble en erstatning for den selvomsorgen jeg ikke klarte å gi meg selv. Jeg så kanskje ikke helt min verdi som menneske.»

– Jeg sendte tekstmelding til Vibeke og skrev at jeg synes hun er rå og tøff som er så åpen og forteller sin historie. Jeg tror det er veldig bra i forhold til mange andre, sier Marit Bjørgen til NRK.

Bjørgen og Skofterud

VISSTE IKKE: Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud har tilbrakt flere dager sammen på reise enn de fleste ektepar. Likevel visste ikke Bjørgen hvor store Skofteruds problemer var.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Tøft å vite

Hun og Skofterud kom inn på juniorlandslaget samtidig. På det tidspunktet var Skofterud ansett som et minst like stort talent. Lenge var også Skofterud en minst like stor stjerne.

Men mens Marit Bjørgen har sanket triumfer som har gjort henne til tidenes langrennsløper, skulle Skofteruds største kamper utkjempes på et helt annet nivå.

– Jeg må si det er tøft å vite at hun hadde så tøffe perioder da vi var i lag, uten å tørre å vise at hun hadde det så tøft. Det er klart man gjør seg tanker og tenker tilbake, sier Bjørgen.

Hun føler seg heldig som har sluppet unna lignende problemer. Samtidig er hun glad for at det er blitt mer åpenhet rundt temaet – blant annet på grunn av Vibeke Skofterud.

– Det har nok blitt mer prat om det og mer fokus på det de siste årene. På laget har vihelseteam og mer ressurser rundt det. Vi har flere tiltak. Det har skjedd noe, konstaterer Marit Bjørgen.

Siste nytt

 • Nekter å gi opp OL i 2026

  Sveriges olympiske komité (SOK) nekter å gi seg og ber om dialog mot politikerne i Stockholm. SOK mener dette er en unik mulighet for Sverige, og peker på mulighet for samarbeid med land som Latvia. Idrettsbyråd Karin Ernlund fra Centerpartiet sier at OL-døren ble stengt for halvannet år siden.

  VINTER-OS 2018
  Foto: Andreas Hillergren / NTB scanpix
 • Bolt avslo tilbud fra Valletta

  Den tidligere friidrettskongen Usain Bolt vil ikke flytte til Malta og har avslått en toårskontrakt med fotballklubben Valletta FC, melder ESPN.

  Tilbudet dukket opp tidligere i uken. Det er Bolts agent Ricky Simms som avslører at tidenes raskeste mann har takket nei.

  TOPSHOT-FBL-AUS-BOLT
  Foto: PETER PARKS / AFP
 • Skadene hoper seg opp for Liverpool

  Landslagspausen har gitt mye dårlig nytt for Liverpool. Mohamed Salah, Sadio Mane, Virgil van Dijk og Naby Keita har alle fått konstatert skader og delvis avbrutt sine landslagsopphold.

  Men engelsk presse melder at både Salah og van Dijk kan bli spilleklare til lørdagens kamp mot Huddersfield.

  Mohamed Salah
  Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Da vinden snudde