NRK Meny
Normal

To ulike stilarter braker sammen i Super Bowl

NFLs mest offensive lag møter laget med det tetteste forsvaret. Det er to motsatte stilarter som møtes i årets Super Bowl natt til mandag, norsk tid.

Peyton Manning og Russel Wilson

Denver Broncos og Seattle Seahawks møtes i Super Bowl, og har kommet seg dit med to ulike tilnærminger til spillet. Peyton Manning (t.v.) er en klassisk quarterback som stoler på pasningene sine. Seattles Russell Wilson (t.h.) varierer i større grad spillet sitt.

Foto: NTB/Scanpix - montasje NRK

Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark gleder seg til Super Bowl der Denver Broncos og Seattle Seahawks møtes.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det er kanskje tidenes beste angrep som møter kanskje tidenes beste forsvar i NFL, mener Asbjørn Slettemark som beskriver de to lagene som de desidert beste i årets sesong.

Slettemark er NFL-entusiast og gleder seg til finalen som han tror kommer til å bli jevn, men at Denver Broncos trekker det lengste strået.

– Mange mener at det kommer til å bli et poengfattig oppgjør, og spesielt første halvdel kan bli poengfattig. Forhåpentligvis vil andre halvdel av kampen åpne seg opp og det kan bli bonanza. Jeg tipper at Broncos vinner 31-28.

Uimotståelig kraft mot urørlig objekt

Det klassiske paradokset kan godt brukes om å beskrive de to lagene under årets Super Bowl. Denver Broncos, med sitt rekordsprengende angrep, vil gjøre alt for å rikke på det bunnsolide forsvaret til Seattle Seahawks.

- Kampen står mellom løper-laget Seattle Seahawks og pasnings-laget Denver Broncos. Det kan bli jevnt. Kanskje får vi tidenes første Super Bowl som må avgjøres på overtid, sier den tidligere sjefen i Dallas Cowboys, Gil Brandt.

Begge lag vant 13 og tapte 3 av sine 16 kamper i grunnspillet. Men der stopper likheten. Denver scoret i snitt 38 poeng i hver av sine kamper, men de gav bort 25. Seattle gav bort bare drøyt 14 poeng, men selv scoret de også bare 26.

Forskjellen mellom Denvers 38 og Seattles 14 er den største noensinne i Super Bowls 48 kamper lange historie.

Quarterback-duellen

Peyton Manning

Peyton Manning håper hans rutine vil føre Denver Broncos til Super Bowl-seier

Foto: Scanpix/AFP

Kampen i kampen kommer til å bli duellen mellom quarterbackene Peyton Manning (Denver) og Russell Wilson (Seattle).

Manning er stjernen. 37-åringen vant Super Bowl med Indianapolis Colts i 2007, og kan bli den første quarterbacken som vinner med to forskjellige klubber. Han er en klassisk quarterback som stoler på pasningene sine og på at forsvaret rundt ham holder motspillerne unna. Han er skremmende for enhver motstander.

- Vi må prøve å stresse ham, men det blir alt annet enn lett. Han beveger seg og tar beslutninger så raskt at han sjelden holder på ballen lenge nok til at han kan tas. Han kan ha tre ulike taktikker i hodet samtidig. Vi må i stedet prøve å gjøre det vanskelig for pasningsleggerne og mottakerne rundt ham, sier Seattles trener Carl Smith.

Wilson er nesten 13 år yngre og en helt annen type. Han er med sine 180 centimeter relativt kortvokst, men bevegelig og eksplosiv. Han er rask, og han er kjent for å være nesten ekstrem til å komme seg fri i trange situasjoner. Derfor har han fått tilnavnet "Harry Houdini". Så seint som i desember ble han draftet av Texas Rangers - for å spille baseball.

- Jeg går litt mot strømmen, sier Wilson, som ofte sender pasningene ut til siden i stedet for å utfordre storvokste motstandere. Han kan sammenlignes med quarterback i fjorårets Super Bowl, Colin Kaepernick, som også er en del av den nye generasjonen quarterbacker som bruker mer såkalt read-option-spill og baserer seg mindre på tradisjonelt pasningsspill.

I tillegg har Seattle Seahawks en styrke i sitt løpe-spill og da trekkes blant andre Marshawn Lynch frem som en nøkkelspiller. Han går under kallenavnet "Beast Mode" og vil forsøke å løpe Denver Broncos i senk.

Været kan påvirke

Et annet moment som kan påvirke utfallet av årets Super Bowl er været. Kampen spilles utendørs for første gang i en kald del av USA. Tidligere har finalene blitt spilt innendørs eller i langt varmere strøk enn det New York er i februar.

Super Bowl Football Pete Carroll

Her, utendørs på MetLife Stadium litt utenfor New York, skal Super Bowl spilles natt til mandag.

Foto: Jeff Roberson / Ap

Flere har spekulert i om kaldt vær og snøfall kan favorisere Seattle sitt løpe-spill, men Asbjørn Slettemark tror nødvendigvis ikke det.

– Begge lagene kommer fra områder der man er vant til å spille i dårlig vær. Kanskje vil pasningsspillet til Manning bli litt hindret ved snøfall, men den rutinen han har kan helt fint veie opp for dette. Mange trekker frem Seattles styrker, men vi skal ikke glemme at Denver Broncos har et nær komplett lag.

Les også Asbjørn Slettemarks blogg om de fem kuleste karene i Super Bowl.

Uansett hvilken av de to lagene som kommer seirende ut av kampen vil opplevelsen være stor for vinnerne, men kanskje størst for fans av Seahawks Seattle som bare har vært i én Super Bowl før - da de tapte for Pittsburgh i 2006.

- Å vinne Super Bowl er som å bli truffet av lynet. Det skjer nesten aldri, sier Seattles Michel Bennet. - Det er derfor du gjør alt du kan når du har sjansen.

PS: Peyton Manning fikk søndag prisen for mest verdifulle spiller for femte gang, og quarterback-rival Wilson var ikke sen med å gratulere på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel: Tempo
VM sykkel
Semifinale i cupen, menn
VM-kveld
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08