«Fremmed middel» skaper oppstyr i baseball

For andre gang på tre dager har en baseball-pitcher blitt tatt for å smøre et kvae-aktig middel på armen. – Absurd, sier spillerne.

Will Smith

Bildene viser at kaster Will Smith hadde noe glinsende på armen på banen på torsdag.

Foto: Kevin C. Cox / Afp

Miami Marlins-trener Dan Jennings la merke til noe spesielt med Baltimore Orioles-kaster Brian Matusz under en kamp på lørdag.

– Vi så noe som skinte på underarmen hans, sier treneren til ESPN.

Jennings sa fra til dommeren, som gikk opp og sjekket. Og jammen fant han ikke noe klebrig. Matusz ble utvist for å bringe et «fremmed middel» inn på banen.

Brian Matusz

Brian Matusz blir utvist natt til søndag.

Foto: Rob Foldy / Afp

Kvae og solkrem

Merkelig? Kanskje, men enda merkeligere høres det ut når man vet at nøyaktig det samme skjedde i en annen kamp for under en uke siden.

Da ble Milwaukee Brewers-pitcher Will Smith utvist for å ha en blanding av kvae og solkrem på nettopp underarmen.

– Det var rimelig åpenbart. Det glinset i flomlyset. Du kunne se det helt bort til trenerbenken, sa motstandertreneren.

Smith ble rasende på dommeren, men det var tydelig av bildene at han hadde noe glinsende på armen. Han er nå utestengt i åtte kamper, men har anket.

– Det var kaldt og forblåst, og jeg hadde kvae og solkrem på armen. Jeg bare glemte å tørke det av før jeg skulle kaste. Jeg måtte gjøre meg klar veldig kjapt, og glemte det bare, sier Smith unnskyldende.

Will Smith

Hvem, jeg? Will Smith spiller uskyldig idet dommerne sjekker armen hans.

Foto: John Bazemore / Ap

Vil få bedre grep

Men TV-bildene viser hvordan begge kasterne flere ganger fører kastehånda bort på det klebrige middelet før de skal sende avgårde ballen. Poenget er nemlig å få bedre grep om ballen, som klister i håndball.

Ifølge ESPN er det et velkjent faktum at kastere bruker slike metoder selv om det er imot reglene.

Det er ikke første gang spillere blir tatt i juks. Flere har hatt midler på hendene eller på hansken, og Brian Moehler ble tatt med sandpapir teipet fast til tommelen i 1999. I 1987 ble Joe Niekro tatt med en neglefil (!), mens mange har tuklet med balltreet.

Nå går debatten om hvordan man skal stoppe jukset. Spillerne ber ligaen lage et offisielt, lovlig middel.

– For en latterlig situasjon. Jeg har fått tekstmeldinger fra spillere i hele dag. «Det er absurd», sier én av dem, skriver baseballjournalist Buster Olney på ESPN.com.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Maktdemonstrasjon av Johaug

  Therese Johaug gjorde som på fredag og vant dagens 10 kilometer i fristil på Beitostølen. Nærmest fulgte Ingvild Flugstad Østberg, 26 sekunder bak jenta fra Dalsbygda. Amerikanske Sadie Bjornsen knep tredjeplassen.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Andre strake NM-gull for Riiber

  Jarl Magnus Riiber tok helgens andre NM-seier da han også vant 10-kilometeren i kombinert på Beitostølen. Riiber vant også lørdagens 5-kilometer. Jørgen Graabak tok sølvet, mens Magnus Krog kapret bronsen - over 50 sekunder bak Riiber.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Christensen med superdebut

  Med startnummer 64. klarte den norske slalåmkjøreren Simen Ramberg Christensen å kjøre inn til en råsterk 21. plass i sin verdenscupdebut. Nordmannen som vant NM foran barndomskompis Henrik Kristoffersen i år, endte bare 1.64 sekund bak Marcel Hirscher. Dermed er nordmannen klar for finaleomgang sammen med Kristoffersen og Leif Kristian Nestvold Haugen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
Line med sjakkekspertene
V-cup hopp: 1. omgang, menn
V-cup hopp, menn
V-cup hopp
VM sjakk: Parti 7: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 7