To norske lag til sjakk-EM

Fredag starter EM for klubblag i Halkidiki i Hellas. Magnus Carlsen spiller på ett av dem.

Sjakk
Foto: Alvaro Barrientos / AP

Fra Norge stiller to lag, SK 1911 og Oslo Schakselskap. Magnus Carlsen er også med i turneringen, men han spiller med Armensk flagg på brystet.

Over 80 lag stiller til start i turneringen og blant spillerne finner du den jevne klubbspiller som er ute på tur, samt store deler av verdenseliten som f.eks Magnus Carlsen, Peter Svidler, Vassily Ivanchuk osv. Det kan med andre ord bli en minnerik turnering for de norske lagene!

Neppe gull

På SK 1911 finner vi tidligere president i Norges Sjakkforbund Torstein Bae.

-Vi må vel være såpass realistiske at vi innser at det blir nok ikke noe gull for Norge denne gangen heller, sier han.

Torstein Bae

Torstein Bae er klar for en hard uke i Hellas

De to norske lagene er kvalifisert til EM gjennom Eliteserien, der Oslo Schakselskap (OSS) vant og SK 1911 kom nummer 2. De stiller i den åpne klassen og er ranger som henholdsvis nummer 45 og 49, et stykke under midten.

Bae håper de norske kan plassere seg på midten av tabellen og han mener det er stor sjanse for at vi vil få se individuelle sterke prestasjoner under turneringen, og et og annet overraskende machresultat.

Uansett er dette en unik sjanse for å gjøre individuelle prestasjoner hos nordmennene.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Selv spiller Bae på andrebord, og han kan dermed risikere å møte store stjerner som Alexei Shirov og Magnus Carlsen.

Torstein Bae i trekket

Torstein Bae i trekket..

-Det hadde jo vært kjempemorsomt. Det er vel ingen ting man vil heller en det, selv om det selvfølgelig er overhengende fare for at man taper. Men det er en situasjon hvor man har alt og vinne.

Prestisjeoppgjør

I tillegg til håp om gode prestasjoner både for lag og enkeltspillere, så er det selvsagt også en smule prestisje knyttet til hvem som blir best av de norske lagene. OSS er hårfint bedre rangert enn SK 1911.

-Vi har selvsagt forhåpninger om å bli beste norske lag, det er en naturlig ambisjon. Det har sikkert OSS også. Det blir en spennende jakt, som sikkert ikke blir avgjort før i siste runde.

Bae er relativt beskjeden når det gjelder sine egne prestasjoner i den kommende turneringen.

-Jeg er ikke noe spesielt ”up-and-coming” stjerne jeg da, så jeg har moderate ambisjoner, men jeg håper å gjøre det litt bedre enn forventet.

Det er ny deltakerrekord i turneringen i år - foreløpig er 64 lag påmeldt i den åpne klassen, og 20 i dameklassen.

50 direktepartiet hver dag

Frode Elsness og Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer spiller på førstebord for OSS

Foto: Bjørn Berg Johansen

Du kan også følge denne turneringen på nettet. Arrangøren frister med hele 50 partier hver dag klokken 13.30. Forhåpentligvis gjør de norske lagene så godt at de blir å finne der, men det skal godt gjøres.

Magnus Carlsen spiller på det armenske laget MIKA Chess Club, sammen med bl.a Levon Aronian og Boris Gelfand. De er rangert som nummer to, så Carlsen kan vi nok følge daglig.

Følg 50 direktesendte partier hver dag fra klokken 13.30 (ekstern lenke)

Første runde starter fredag.

De norske lagene får lykkeønskninger fra president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson. Han sier at EM for klubblag har blitt en av verdens sterkeste lagturneringer.

-Jeg har selv bare gode minner fra tidligere turneringer, og må innrømme at jeg er misunnelig på OSS og 1911 som skal spille der. Ikke desto mindre ønske jeg dem hjertelig tillykke, og vil minne dem på å spille slik at vi får ta glede i deres deltagelse.

Hør intervjuet med Torstein Bae!

Siste nytt

 • Riiber tok NM-gull

  Jarl Magnus Riiber tok NM-gullet på 5-kilometeren lørdag. Espen Andersen sikret sølvet, mens Einar Christian Lurås Oftebro sørget for sin andre NM-medalje med bronsen.

  Riiber
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Westvold Hansen imponerte i NM

  Gyda Westvold Hansen kom til mål i ensom majestet og tok NM-gull i kombinert for kvinner på Beitostølen. Haslum-løper Ida Marie Hagen tok sølvet etter å ha vært nummer fire i hopprennet, mens junioren Thea Minyan Bjørseth tok bronsemedaljen.

  Westvold
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Lorentzen med ny pallplass

  Håvard Holmefjord Lorentzen sto igjen da startskuddet gikk, men fikk opp dampen og tok 3.-plassen på lørdagens 500 meter i verdenscupen i Japan. Bergenseren var til slutt bare 15 hundredeler bak Pavel Kulizjnikov, mens Ryohei Haga tok 2.-plassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, finaler
Sesongstart langrenn: Sprint fri teknikk, finaler
Sesongstart langrenn: Finaler klassisk sprint
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cup hopp: Kvalifisering og vinterstudio
V-cup hopp: Lagkonkurranse, menn
V-cup hopp: Laghopp 1. omgang, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse