NRK Meny
Normal

To nabolandsbyer kan holde FIFA-makten i over 20 år

Blir Gianni Infantino (45) ny FIFA-president etter suspenderte Sepp Blatter (79) har verdens mektigste idrettsorganisasjon blitt ledet i over 20 år, av menn som kommer fra to små nabolandsbyer i Sveits.

FLB-FIFA-BLATTER

HEDRET PÅ HJEMSTEDET: Sepp Blatter har fått navnet på en skolebygning i landsbyen Visp, som er hans hjemsted.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Hele verden kjemper om herredømme i FIFA og hele Europa i UEFA.

Men deler av maktbasen har vært sentrert rundt et lite område av sveitsiske delstaten Valais, der dalene skjærer mellom Alpene.

FBL-CONMEBOL-FIFA-VOTE

NY FIFA-KANDIDAT: Gianni Infantino.

Foto: NORBERTO DUARTE / Afp

Pratet med flere kandidater

Den ekstraordinære FIFA-kongressen skal fredag 26. februar velge ny FIFA-president. Valget står i realiteten trolig bare mellom Gianni Infantino og Sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa.

Men ingen av de får støtte av Blatter, som har blitt kastet ut av presidentstolen etter den omfattende korrupsjonsskandalen i FIFA. Det gjorde Blatter klart denne uken.

– Fire av de fem kandidatene har pratet med meg. Men jeg kan ikke ta side. Det er ikke mulig, sa Blatter til den franske radiostasjonen RMC.

Han sa samtidig at flere nasjonale forbund hadde spurt ham om hvem de burde stemme på, men han hevder han bare sa de måtte stemme på den kandidaten som de mener passer.

Laster kart, vennligst vent...

Visp og Brig

Dersom Infantino etterfølger Blatter oppstår det spesielle at to personer som har sitt opphavssted ni kilometer fra hverandre, blir presidenter etter hverandre i verdens mektigste idrettsorganisasjon.

Blatter er fra landsbyen Visp og har sittet som FIFA-president siden 1998 til han ble suspendert før nyttår. Han venter nå på ankedommen for sin utestengelse fra fotballen.

Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011 til UEFA-president Michel Platini, der drøyt 17 millioner kroner skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002. Også Platini ble utestengt av FIFAs etiske komité.

Ni kilometer øst for Blatters hjemsted ligger Brig. Det er Platinis nærmeste medarbeider Infantino sitt fødested. Han har allerede en svært høy stilling i fotballen gjennom å være UEFAs generalsekretær. Men etter Platinis fall har han nå blitt Europas foretrukne kandidat i FIFA-valget.

Journalisten James Corbett satte nylig søkelyset på den geografiske koblingen mellom Infantino og Blatter.

Platini og Blatter

KASTET UT: FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini har blitt utestengt fra all fotball etter korrupsjonsskandalen i fotballen.

Foto: DESK / Afp

– Alle elsker ham her

De to landsbyene ligger også sentralt i forhold til både UEFAs hovedkvarter i Nyon som er rundt to timer med bil fra Infantinos hjemsted.

To timer fra FIFA-hovedkvarteret ligger altså Visp, som er Blatters hjemsted.

Og der er han høyt respektert, ifølge borgermesteren.

– Alle elsker ham her. Han er en av oss. Han er bare en normal person. Han kommer her på markedet på fredager og vi drikker vin. Dette er hans hjem og her er han bare Sepp, sa borgemester Niklaus Furger i Visp til AP, da nyhetsbyrået Associated Press lagde reportasje om hjembyen til Blatter sist sommer.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal