Hopp til innhold

Maanum «sjokkert» over mye spilletid – så havnet hun på benken

Frida Maanum kan bli engelsk seriemester på første forsøk – men uten å ha bidratt så mye som ventet. Nå innrømmer hun at den siste tiden i Arsenal har vært vanskelig.

Maanum byttes inn mot Spurs

INNBYTTER: Frida Maanum har måttet venne seg til å starte Arsenal-kampene på benken.

Foto: Roy Kenneth S Jacobsen / NRK

Da startsignalet gikk i Nord London-derbyet på selveste Emirates, varmet Maanum benken til titteljaktende Arsenal. Rollen er snudd på hodet etter at hun ankom den engelske hovedstaden med et smell i høst. Sjansene er blitt færre.

Og derfor smakte det godt å få noen minutter mot Tottenham onsdag kveld.

– Det var veldig stort. Masse publikum og en kamp som betyr mye for begge lag, så det var veldig gøy å vinne, sier hun til NRK etter 3–0-seieren mot Tottenham.

Seieren sørger for spenning til siste slutt i ligaen. Når det gjenstår én runde av serien, er det kun ett poeng opp til ligaleder Chelsea. Søndag klokken 13.00 avgjøres det.

Maanum mot Tottenham

JOBBER HARDT: Maanum tror hun snart vil klare å kjempe seg tilbake i startelleveren.

Foto: Roy Kenneth S Jacobsen / NRK

Arsenal møter West Ham borte. Chelsea tar imot Manchester United.

Avgir blåtrøyene poeng kan Maanums lag sikre gullet – en triumf som nok kunne ha smakt enda bedre for den norske midtbanespilleren.

Tøff vårperiode

– Det er veldig tøff konkurranse, så da jeg først kom hit og fikk spille så mye ble jeg ganske sjokkert selv. For det er flere klassespillere i hver posisjon, forteller Maanum.

Likevel klarer hun ikke legge skjul på at det er vanskelig å akseptere at hun ikke lenger er fast inventar i trener Jonas Eidevalls startellever.

Maanum på benken

ANALYSERER FRA BENKEN: Maanum bruker tiden frem til innhoppet på å analysere hvordan hun beste mulig kan sette sitt preg på kampen.

Foto: Roy Kenneth S Jacobsen / NRK

Siden januar har hun startet hver eneste seriekamp på benken, og det er en situasjon den norske 22-åringen har lite erfaring med.

– Jeg synes selvfølgelig det har vært tøft. Spesielt når du har spilt tre kamper i uka hele tiden, fått mye tillit, men så plutselig sitter mye på benken. Alle fotballspillere vil jo spille, sier Maanum.

Etter overgangen til Arsenal i høst var hun fast i startoppstillingen og ble rost opp i skyene av treneren og internasjonale medier. Også herrelagets Martin Ødegaard hyllet Maanum etter kanonscoringen mot Everton før jul.

Nå er det derimot mer stille rundt midtbanespilleren.

Beinhard konkurranse

– Jeg visste at hun var bra, men hun var bedre enn jeg hadde forventa, sa Eidevall til NRK etter Maanums strålende start.

Women's Super League - Arsenal v Chelsea

SVENSK TRENER: Jonas Eidevall kjente Frida Maanum godt fra svensk fotball.

Foto: Peter Cziborra / Reuters

Noe av det første den svenske treneren gjorde da han fikk Arsenal-jobben var å sikre seg 22-åringen fra Linköping etter å ha latt seg imponere av henne i Damallsvenskan.

Hun fikk umiddelbart stor tillit – så hva har skjedd etter nyttår?

Akkurat det vil ikke Eidevall svare så konkret på.

– Det er veldig hard konkurranse med Kim Little, Lia Wälti og Vivianne Miedema, men hun er klar når hun får sjansen. Vi er veldig glade for å ha Frida i troppen og jeg kan se at hun har utviklet seg.

– Hva skal til for at hun får starte kamper igjen?

– Det er alltid spørsmålet, sant? Men jeg tror man må se mer langsiktig på det. Alle spillere må utvikle seg hele tiden. Frida har ting å utvikle, men det har også Kim Little. Det handler om å fokusere på egen utvikling, både når man får spille og ikke får det, sier svensken.

Maanum mot Spurs

FIKK TI MINUTTER: Frida Maanum kom inn etter cirka 80 minutter i kampen mot Tottenham på Emirates.

Foto: Roy Kenneth S Jacobsen / NRK

– Skal tilbake dit

Når gullet skal avgjøres på søndag møter Arsenal antatt svakere motstand i West Ham enn Chelsea møter i Manchester United.

– Jeg vil si det er 50/50, begge lag må vinne kampene og vi vet at hvis Chelsea avgir på poeng står vi igjen med gullet om vi vinner vår kamp, så det blir spennende til siste slutt, sier Maanum.

Om hun får spille, og i så fall hvor mye, gjenstår å se. Men Maanum er klar på at hun skal klare å ta tilbake sin posisjon i startelleveren med tiden.

– Jeg skal jobbe på i hverdagen og hele tiden lære av de beste for å komme tilbake dit. Jeg vet jeg har det nivået inne i meg siden jeg allerede har vært der. Så jeg må bare jobbe på, så er jeg nok tilbake der snart.

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Storseier for Zuccarello og Wild

  Minnesota vant hele 6-1 borte mot Nashville Predators natt til fredag, norsk tid.

  Dermed har laget til Mats Zuccarello fått en strålende start under trener John Hynes, som kom inn etter at Dean Evason fikk sparken etter syv tap på rad i november.

  Hynes var trener for nettopp Nashville Predators i tre og et halvt år, før han fikk sparken i mai.

  Amerikaneren tok over Wild-laget tidligere denne uken og har startet med to seirer på rad, hjemme mot St. Louis Blues og nå med seieren over Nashville Predators.

  I kampen mot Predators var det særlig Connor Dewar som gjorde seg bemerket. Dewar scoret 1-0, 5-0 og 6-1 for Wild, hans første hat trick i NHL.

  Mats Zuccarello hadde en målgivende pasning på 3-0-målet, da Kirill Kaprizov med et lurt skudd fikk lurt pucken i mål i overtallsspill.

  Fremdeles har Wild mye jobb som må gjøres om de skal ta seg til sluttspillet. Etter 21 kamper står de med 18 poeng og er på 13. plass i avdeling vest.

  Zuccarello topper målpoengstatistikken til Wild denne sesongen, med 23 målpoeng (18 assists og fem mål), tre målpoeng mer enn rekkekamerat Kaprizov. Nordmannen har nå målpoeng i åtte kamper på rad.

  Mats Zuccarello
  Foto: George Walker IV / AP
 • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

  Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

  Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

  Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

  Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

  Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

  Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

  Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
  Foto: Jon Super / AP
 • Moldes avansement i en tynn tråd etter høydramatisk kamp

  Etter 2-2 hjemme mot aserbajdjanske Qarabag skal fryktelig mye gå Moldes vei om det skal bli avansement i Europaligaen.

  Med én runde igjen har både Molde og Qarabag syv poeng, men sistnevnte er foran på innbyrdes oppgjør.

  Dermed må Molde ta flere poeng borte mot de tyske serielederne Bayer Leverkusen i siste runde, enn det Qarabag tar hjemme mot svenske Häcken.

  – Nå blir det håpløst. Vi regner vel med at Qarabag slår Häcken, og Molde får vel problemer med å slå Bayer Leverkusen, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

  Etter torsdagens resultater kan i hvert fall Molde ikke bli dårligere enn nummer tre i gruppen. Det vil gi 16-delsfinale i Serieligaen.

  Med tap ville Molde allerede vært ute av Europaligaen, og det ble en marerittstart i torsdagens kamp. Brasilianske Juninho parkerte alt og alle, før han sendte Qarabag i ledelsen etter drøyt ti minutter.

  Molde måtte vente helt til det gjensto ti minutter før det skulle løsne, og anført av Kristian Eriksen så snudde romsdalingene kampen.

  Da var én fot så godt som i sluttspillet i Europaligaen, men Bahlui Mustafazadas utligning fire minutter på overtid ødela mye.

  Molde-spillerne depper mot Qarabag
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal