Hopp til innhold

Eckhoff bryter tausheten i NRK-intervju: Vurderer om hun skal legge opp

For to år siden ble Tiril Eckhoff VM-dronning. Nå må 32-åringen følge mesterskapet på TV, samtidig som hun prøver å finne ut av fremtiden som skiskytter.

Tiril Eckhoff

FORTID OG FREMTID: Tiril Eckhoff åpner opp om utfordringene denne sesongen.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

Når VM i skiskyting starter i Oberhof i dag, er det for første gang på 11 år uten Tiril Eckhoff med i den norske troppen.

Det er litt rart. Samtidig så gleder jeg meg til å se på også, og se på formidlingen av sporten som jeg er så glad i, forteller Eckhoff.

Fossum-løperen har ikke konkurrert siden seirene på sprint og jaktstart i verdenscupavslutningen i Holmenkollen i mars i fjor.

Jeg er i grei form, egentlig. Men jeg er ikke i den formen jeg skulle vært om jeg skulle gått skirenn, sier skiskytterstjernen.

Hun har holdt seg unna rampelyset, men NRK får møte henne i Oslo for å mimre tilbake til VM i Pokljuka for to år siden, der hun ble soleklar VM-dronning, med fire gull, et sølv og en bronse. Og for å høre hva hun tenker om fremtiden nå.

Tiril Eckhoff

VM-DRONNING: Tiril Eckhoff poserer med medaljesamlingen i VM i 2021. – Det er en kortvarig status, sier hun om tittelen.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Å komme tilbake denne sesongen, ser hun i hvert fall ikke på som veldig aktuelt.

Det kommer nok ikke til å skje, bekrefter Eckhoff.

Hvordan vil du beskrive den pausen du har hatt fra konkurranse?

Det har vært litt delt. I starten var det egentlig ganske tøft å se skiskyting på TV. Det er egentlig det jeg hadde aller mest lyst til å drive med. Men nå har det gått opp for meg at det går fint å sitte hjemme å se lagkameratene gjøre det bra. Det er inspirerende det også.

– En skygge av seg selv

Etter OL i Beijing, der Eckhoff fikk med seg både gull, sølv og bronse, bestemte hun seg etter en liten tenkepause for å satse videre som skiskytter. Men sommeren og høsten gikk ikke som planlagt, 32-åringen var sliten.

Tiril Eckhoff

FORRIGE MEDALJE: Tiril Eckhoff tok sølv på OLs siste dag i Beijing, på fellesstarten.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

I november sendte Norges Skiskytterforbund ut en pressemelding der de skrev at «Eckhoff har ikke hatt det helt bra», og at hun var ute på ubestemt tid.

Det startet med Covid, så utviklet jeg litt av hvert av søvnproblematikk og diverse. Jeg har fått god helsehjelp og blitt godt fulgt opp, men har funnet ut at det ikke er noe å gå skirenn på, sier hun.

Problemene med søvn er noe av det hun uttaler som det verste.

Det er noe jeg ikke jeg ønsker min verste fiende å slite med en gang.

Nå går hun i stedet lange skiturer i marka og trener mengde.

Det er litt rart at jeg ikke har den energien som skal til. I hvert fall når jeg alltid har vært en energibunt, så er det litt rart, å være en skygge av seg selv.

Tiril Eckhoff

Eckhoff bryter tausheten i NRK-intervju: Vurderer om hun skal legge opp

Usikker fremtid

Hun roser landslagstrenerne Sverre Huber-Kaas og Patrick Oberegger for måten de har fulgt henne opp underveis på. Eckhoff mener helsesituasjonen er i bedring.

Tiril Eckhoff

PÅ TOPP: Tiril Eckhoff avsluttet forrige sesong med dobbeltseier på hjemmebane. Siden har hun ikke konkurrert.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det går bra nå. Men jeg er fortsatt under oppfølging av lege og får hjelp der. Det er litt krevende fortsatt, så jeg må ta en dag av gangen egentlig, erkjenner hun.

Skiskyting betyr fortsatt mye for Eckhoff. Likevel vet hun ikke om hun kommer tilbake til sporten hun elsker.

Jeg er veldig usikker. Jeg er litt i tenkeboksen, siden jeg har slitt såpass mye med helsa. Jeg grubler fortsatt litt på hva jeg skal gjøre, om jeg orker å ta en sesong til, eller om jeg skal «call it a day».

Hva veier for?

Det er jo at det er en fantastisk sport og veldig gøy å være på tur og reise og være i god form.

Hva veier imot?

Det er den jobben som må legges ned. Det er flere titalls timer med trening, kosthold, alt. Jeg har opplevd nesten alt som toppidrettsutøver. Og jeg må ha alt av motivasjon til å legge ned den innsatsen som trengs. Og den innsatsen vet jeg hvor mye er, svarer Eckhoff.

Fossum-løperen antar at hun tar avgjørelsen etter denne sesongen.

Patrick Oberegger

GODT FORHOLD: Trener Patrick Oberegger.

Foto: Hanne Skjellum

Tiril har alle talent, både som skiskytter og som menneske, for å satse videre. Men det er Tiril som bestemmer hvilken retning det skal gå, og vi, både støtteapparatet og Norges Skiskytterforbund, støtter henne på alle mulige områder, sier Oberegger.

Vi vil overhodet ikke presse henne, hun må avgjøre om hun har motivasjonen og gleden til å fortsette, fortsetter treneren.

– Jeg var lykkelig

Det siste året har Eckhoff uansett lært å ta vare på de gode tingene hun opplever, som å gå på ski i fint vær eller en god middag. For å nyte øyeblikkene underveis føler ikke Eckhoff hun har vært flink nok til.

Det er så mange små stunder som er bra, men så tar man det for gitt. Det er mange rå opplevelser jeg har hatt, som jeg ikke har vært takknemlig for.

Hvorfor det?

Tiril Eckhoff

PÅ TOPPEN: – Når man er i skiskytterbobla er det én ting som gjelder, og det er skiskyting. Da blir man rørt, sier Eckhoff om sprintgullet for to år siden.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Fordi jeg er så stressa at det alltid skal skje noe mer. At man ikke nyter øyeblikket. Du glemmer litt hvor bra de opplevelsene er.

Men Eckhoff husker likevel hvor deilig det var å innfri favorittstempelet i VM for to år siden. Etter det første gullet på sprinten kom tårene i intervju med NRK.

Det er mye følelser i skiskyting, og mye press og stress. Og da er det alltid forløsende å komme i mål og gjøre det bra, sier hun om reaksjonen.

Hvordan var det å se seg selv i ettertid?

Nå tenker jeg «herre min, jeg trengte kanskje ikke grine». Men det er meg og jeg var lykkelig.

Siste nytt

 • Høgmo bekrefter til NRK: Blir værende i Häcken

  Per-Mathias Høgmo har den siste tiden blitt koblet til danske FC Midtjylland. Torsdag bekrefter han overfor NRK at han blir værende i svenske Häcken.

  – Jeg er og blir i Häcken, skriver Høgmo til NRK.

  Han har hatt stor suksess i Häcken, som han ledet til et historisk seriegull forrige sesong. I januar forlenget han kontrakten med klubben.

  Bekreftelsen fra Høgmo kommer etter at den danske avisen Herning Folkeblad torsdag morgen erfarte at Høgmo kom til å bli Midtjyllands nye trener.

  Det avviser altså Høgmo, og kort tid etter gjorde Herning Folkeblad helomvending. Nå melder de at det er Thomas Thomasberg som tar over klubben.

  Han har vært hovedtrener i Midtjylland tidligere, fra 2008 til 2009, men nå forlater han en annen dansk klubb, Randers, for å returnere til gamle trakter. Han skal etter planen presenteres som ny hovedtrener torsdag ettermiddag.

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB
 • Mira Høidal tatt ut til talentprogram

  Sprangrytteren Mira Høidal imponerte uttakskomitteen til Young Riders Academy og har fått plass på det internasjonale talentprogrammet.

  Det opplyser Norges Rytterforbund.

  – Det gikk bra i år. Det var noen riktig gode ryttere med, så jeg var jo ikke helt sikker på om det gikk min vei, selv om jeg hadde en god sesong i fjor og har hatt en god start i år, sier Høidal selv til hestesport.no.

  Young Riders Academy ble startet opp i 2014 og har som mål å hjelpe unge ryttere med å forberede seg til en fremtid som profesjonelle innen hestesport.

  Høidal er en av seks ryttere sin er tatt ut til programmet, der de blat annet vil få en skreddersydd treningsperiode ved en internasjonal sprangstall.

  Høidal har blitt norgesmester i sprangridning fem ganger.

  Ifølge hestesport.no har to norske ryttere tidligere vært gjennom programmet: Pål Flam i 2016 og Lisa Ulven i 2018.

  Mira Olivia Høidal, utøver sprangridning
  Foto: Tom Balgaard/NRK
 • Dårlige snøforhold ødelegger: NM-utforen avlyst

  Alpinistenes NM-utfor og -superkombinasjon på Trysil måtte nok en gang avlyses. Torsdag var grunnen dårlige snøforhold.

  – Det blir ikke noe konkurranse i dag grunnet snøforholdene. Vi holder oss til morgendagens plan med super-G, sier pressesjef Kjell Aurmo.

  Etter planen skulle utforrennet opprinnelig blitt kjørt allerede på onsdag, men rennet ble flyttet til torsdag grunnet tåke.

  Dermed skulle det blitt kjørt både utfor og superkombinasjon for både kvinner og menn torsdag formiddag. Nå har alle fire rennene blitt avlyst grunnet snøforholdene.

  Fartsrennenes største attraksjon, Aleksander Aamodt Kilde blir likevel i Trysil fram til fredag og kjører super-G-rennet.

  Det skal også kjøres om NM-gull i storslalåm lørdag, før NM-slalåmen avslutter mesterskapet søndag. (NTB)

  Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G
  Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste