Frustrert Moen kan miste rekord: – Det blir aldri rettferdig

Sondre Nordstad Moens europarekord på timeløp, som han satte fredag, er i fare for å ikke godkjennes av det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Sondre Nordstad Moen

STRØKET: Forrige uke satte Sondre Nordstad Moen europarekord i timeløp. Den er nå strøket.

Foto: NTB/Scanpix

– På øverste nivå bør man jo bli sjekka til enhver tid, altså, men i mange år har det jo vært prototyper av sko i bruk. Det blir aldri rettferdig, sier Moen til NRK.

– Jeg synes synd i meg selv, siden jeg har lagt så mye trening i det, legger han til.

Sondre Nordstad Moen

På Kristiansand stadion løp Moen til rekord, men får han den godkjent?

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Fredag kveld løp Moen 21.131 meter i løpet av en time på Kristiansand stadion. Det var 187 meter lenger enn det nederlandske Jos Hermens løp i 1976.

Men maratonløperen løp med de omstridte skoene Nike Vaporfly.

– Rekorden vil ikke bli godkjent. Skoene han brukte er ikke i samsvar med reglene, og det ble løperne informert om på forhånd, sier Yannis Nikolau i medieavdelingen i WA til Fædrelandsvennen.

NRKs friidrettsekspert, Jann Post, tror ikke at underkjennelsen trenger å bli enden på visa.

– Jeg tror ikke siste ord i denne saken er sagt. Treneren til Nordstad Moen skrev et langt brev på forhånd her. Den regelen er åpenbart ikke laget for løp på bane som er lengre enn 10.000 meter. Det tror jeg ikke de som har bestemt regelen har tenkt på.

Vurderte å droppe løpet

Det er ikke første gang denne skomodellen til Nike har skapt overskrifter, og med så mye fokus på skotøyet, var det ikke sikkert at Moen ville stille til start.

– Det har vært et virvar siden tirsdag kveld og helt frem til løpet. To timer og et kvarter før start bestemte jeg meg egentlig for å ikke løpe. Jeg var usikker på om jeg klarte å fokusere på løpet. Fokuset var jo på skoene.

Man kan tenke at det bare er å bruke et annet skopar, men så enkelt er det ikke.

– Han hadde ikke noe valg

Modellen Vaporfly er av mange beskrevet som teknologidoping på grunn av sin høye såle, men i realiteten kunne ikke Moen løpt med en annen sko, forteller Post.

– Han hadde ikke noe valg. Skoprodusenten har ingen sko under 25mm som var gunstige for målet

Post legger til at skulle Moen løpt med godkjente sko, ville det vært en veldig stor risiko.

Jann Post

NRKs friidrettsekspert Jann Post gir sin støtte til Moen.

Foto: Privat

– Å bytte fra de skoene han løp med, til piggsko eller flate sko på tre dager, ville ikke vært veldig gunstig. Det ville vært en stor fare for skade. Han ble satt i en stor skvis og måtte gjøre et valg.

For orden skyld så kan skoene Moen brukte på timeløpet brukes i et halvmaraton på asfalt, som er den samme distansen nordmannen løp.

Men timerekorden må settes på bane for å måle lengde, og der er ikke skoene lovlig.

Søkte fritak

Derfor søkte Norges Friidrettsforbund ved sportssjef Erlend Slokvik om medisinsk fritak, en såkalt TUE, for Moen, for å forsikre seg om at han kunne bruke skoene.

– Denne TUE-en sendte vi inn tre dager før løpet i Kristiansand, men vi fikk ikke svar før fredag, og vi har fortsatt ikke fått endelig svar. Det svaret vi fikk fra World Athletics, var at de som styrte med dette, var i Japan og ikke tilgjengelige for oss, sier Slokvik til TV 2.

Søknaden om det medisinske fritaket ble godkjent og sendt inn av landslagslegen Ove Talsnes.

– Man kan ikke bytte sko tre dager før et løp. En skiløper bytter ikke stavlengde så kort før en konkurranse. Og en skiskytter bytter heller ikke gevær på så kort tid, sier Slokvik.

Siste nytt

 • Tarjei Bø knuste lillebror Johannes

  Tarjei Bø tok NM-gull foran lillebror Johannes Thingnes Bø, som ble nummer tre under fellesstarten på Voss. Endre Strømsheim tok sølv. Fellesstarten hadde tre ståendeskytinger. Storebror Bø skjøt fire fulle hus.

  Blinkfestivalen 2020
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Mol og Sørum til EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for sin tredje EM-finale på rad etter seier mot italienske Lupo/Nicolai i semifinalen søndag.

  Nordmennene spilte en jevn kamp, men vant likevel 2-0 i sett (27-25, 21-19).

  Finalen spilles søndag klokken 16.30.

  Mol/Sørum
  Foto: Andrei Golovanov / AP
 • Eckhoff med sin andre NM-seier

  Tiril Eckhoff vant søndag morgen fellesstarten i rulleskiskyting på Voss. Det var Fossum-utøverens andre gull på to dager i mesterskapet.

  Marte Olsbu Røiseland ble nummer to for andre dag på rad, mens Karoline Knotten ble nummer tre.

  Tiril Eckhoff
  Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal