Hopp til innhold

Frustrert Moen kan miste rekord: – Det blir aldri rettferdig

Sondre Nordstad Moens europarekord på timeløp, som han satte fredag, er i fare for å ikke godkjennes av det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Sondre Nordstad Moen

STRØKET: Forrige uke satte Sondre Nordstad Moen europarekord i timeløp. Den er nå strøket.

Foto: NTB/Scanpix

– På øverste nivå bør man jo bli sjekka til enhver tid, altså, men i mange år har det jo vært prototyper av sko i bruk. Det blir aldri rettferdig, sier Moen til NRK.

– Jeg synes synd i meg selv, siden jeg har lagt så mye trening i det, legger han til.

Sondre Nordstad Moen

På Kristiansand stadion løp Moen til rekord, men får han den godkjent?

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Fredag kveld løp Moen 21.131 meter i løpet av en time på Kristiansand stadion. Det var 187 meter lenger enn det nederlandske Jos Hermens løp i 1976.

Men maratonløperen løp med de omstridte skoene Nike Vaporfly.

– Rekorden vil ikke bli godkjent. Skoene han brukte er ikke i samsvar med reglene, og det ble løperne informert om på forhånd, sier Yannis Nikolau i medieavdelingen i WA til Fædrelandsvennen.

NRKs friidrettsekspert, Jann Post, tror ikke at underkjennelsen trenger å bli enden på visa.

– Jeg tror ikke siste ord i denne saken er sagt. Treneren til Nordstad Moen skrev et langt brev på forhånd her. Den regelen er åpenbart ikke laget for løp på bane som er lengre enn 10.000 meter. Det tror jeg ikke de som har bestemt regelen har tenkt på.

Vurderte å droppe løpet

Det er ikke første gang denne skomodellen til Nike har skapt overskrifter, og med så mye fokus på skotøyet, var det ikke sikkert at Moen ville stille til start.

– Det har vært et virvar siden tirsdag kveld og helt frem til løpet. To timer og et kvarter før start bestemte jeg meg egentlig for å ikke løpe. Jeg var usikker på om jeg klarte å fokusere på løpet. Fokuset var jo på skoene.

Man kan tenke at det bare er å bruke et annet skopar, men så enkelt er det ikke.

– Han hadde ikke noe valg

Modellen Vaporfly er av mange beskrevet som teknologidoping på grunn av sin høye såle, men i realiteten kunne ikke Moen løpt med en annen sko, forteller Post.

– Han hadde ikke noe valg. Skoprodusenten har ingen sko under 25mm som var gunstige for målet

Post legger til at skulle Moen løpt med godkjente sko, ville det vært en veldig stor risiko.

Jann Post

NRKs friidrettsekspert Jann Post gir sin støtte til Moen.

Foto: Privat

– Å bytte fra de skoene han løp med, til piggsko eller flate sko på tre dager, ville ikke vært veldig gunstig. Det ville vært en stor fare for skade. Han ble satt i en stor skvis og måtte gjøre et valg.

For orden skyld så kan skoene Moen brukte på timeløpet brukes i et halvmaraton på asfalt, som er den samme distansen nordmannen løp.

Men timerekorden må settes på bane for å måle lengde, og der er ikke skoene lovlig.

Søkte fritak

Derfor søkte Norges Friidrettsforbund ved sportssjef Erlend Slokvik om medisinsk fritak, en såkalt TUE, for Moen, for å forsikre seg om at han kunne bruke skoene.

– Denne TUE-en sendte vi inn tre dager før løpet i Kristiansand, men vi fikk ikke svar før fredag, og vi har fortsatt ikke fått endelig svar. Det svaret vi fikk fra World Athletics, var at de som styrte med dette, var i Japan og ikke tilgjengelige for oss, sier Slokvik til TV 2.

Søknaden om det medisinske fritaket ble godkjent og sendt inn av landslagslegen Ove Talsnes.

– Man kan ikke bytte sko tre dager før et løp. En skiløper bytter ikke stavlengde så kort før en konkurranse. Og en skiskytter bytter heller ikke gevær på så kort tid, sier Slokvik.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste