Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

LØP: Her stormer tilskueren banen med regnbueflagg og flere budskap på t-skjorten.

Kort tid ut i den andre omgangen mellom Portugal og Uruguay stormet en tilskuer banen med et regnbueflagg. Underveis i banestormingen mistet personen flagget, og dommeren tok raskt hånd om det.

Som følge av hendelsen måtte kampen stoppes i en liten periode. Personen ble raskt geleidet ut av banen av flere sikkerhetsvakter.

– Det er dagens mann. Han har fulgt med i mesterskapet, og tar rett og slett saken i egne hender, slår NRK-ekspert Kristoffer Løkberg fast i VM-studio etter kampen.

APTOPIX WCup Portugal Uruguay Soccer

TATT: Mannen ble raskt ført ut av arenaen av vakter.

Episoden ble mottatt med høy lyd fra tribunen. Ifølge flere medier er banestormeren italienske Mario Ferri. Han er et kjent navn for flere etter markeringer under fotballkamper. I 2014 stormet han også banen i VM-kampen mellom Belgia - USA, hvor han frontet barn i den brasilianske favelaen.

– Så er det en tilskuer som løper ut på banen med et regnbueflagg. Det er tung symbolikk. Publikum buer mot vaktene som tar denne karen ut av banen, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

Fernandes-dobbel

Noen minutter senere gikk Portugal opp i ledelsen med Bruno Fernandes. Kampenes første scoring var nok ment som et innlegg fra Fernandes side, men ballen gikk rett i mål. Ronaldo var bare centimeter unna å få satt pannebrasken på ballen, men målet ble kreditert til den offensive midtbanespilleren.

– Jeg tror det er et resultat av bra lagarbeidet, og det må vi fokusere på. De to første kampene har laget prestert bra, ikke bare spilleren. Vi bør ikke fokusere på individuelle spillere

Portugal

JUBEL: Rett i overkant av 50 minutter, kort tid etter banestormingen, scoret Fernandes for Portugal.

På overtiden doblet også samme mann ledelsen fra straffemerket. Fernandes skaffet selv straffen etter en hands innenfor Uruguays 16-meter, og var iskald fra krittmerket. Portugal vant kampen dermed kampen 2–0 og er klar for åttedelsfinale etter sin andre strake gruppespillseier.

Det var fantastisk å få satt han i scene. Han er sterkt delaktig til seieren selvfølgelig, sa Åge Hareide, som etterspurte flere involveringer fra Fernandes i pausen, i NRKs VM-studio.

Fernandes var naturlig nok fornøyd med egen prestasjon etter kampen. Tomålsscoreren hadde ikke fått med seg banestormerens stunt rett før sitt eget ledelsesmål.

Jeg har ikke egentlig noen mening om det. Jeg var fokusert på kampen og så ikke beskjeden. Vi har snakket om det mange ganger, jeg har snakket om det: Vi respekterer alle menneskerettigheter, men det er politiske spørsmål hvor vi ikke har styrken til å endre noe, svarer Manchester United-spilleren på spørsmålet fra NRK.

SE: Høydepunkter fra Portugals 2-0-seier over Uruguay.

– Var jubel

Men tross for Portugal-triumfen, ble kampens store samtaleemne tilskueren som stormet banen med flere tydelig budskap.

Banestormeren var iført en t-skjorte med supermann-logo med teksten «Redd Ukraina» og «Respekt for iransk kvinne» på.

– Det var jubel da han kom inn på. Det kan vi like, uten å bli altfor politiske her, fortsatte Nilssen.

– Det var fint å se reaksjonen fra publikum, fulgte ekspertkommentator Carl-Erik Torp opp med.

SE: Her blir banestormeren lagt i bakken.

Et av de store samtaleemnene under årets VM har vært regnbueeffekter. Flere nasjoner hadde planlagt bruk av kapteinsbind med regnbuefarger under VM i Qatar. I vertslandet er homofili forbudt og ifølge Amnesty kan det straffes med syv år i fengsel.

Etter Fifa kom med trusler om sportslig straff ved bruk av kapteinsbindet, droppet samtlige nasjoner å bruke det. En rekke supportere i Qatar har blitt stoppet i å ta med regnbueeffekter inn på stadionene, til tross for at det før VM var gitt beskjed om at regnbue-symbolet var lov.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Spain v Germany

Flere har markert

Flere myndighetspersoner, blant dem den tyske innenriksministeren Nancy Faeser, har stilt opp på VM-tribunene med den fargerike kapteinsbindet på armen. Storbritannias idrettsminister Stuart Andrew har varslet at han kommer til å gjøre det samme når England møter Wales i VM tirsdag.

OneLove-kampanjen står opp mot diskriminering og bruker aktivt regnbuefarger for å vise solidaritet med LHBT+-miljøet. I Qatar er homofili forbudt.

• Storhamar knuste Vålerenga

Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».