NRK Meny
Normal

Mener de utenlandske profilene kan ha trent feil

Hva skjedde egentlig med de norske skijentenes største internasjonale rivaler?

Graf over Verdenscupen

Slik har skisportens største stjerner gått de siste fem årene. Grafen viser en tydelig norsk dominans, mens de utenlandske har hatt fallende resultater.

Foto: NTB Scanpix. Graf: Mari Grafsrønningen / NRK

– Mange av de andre landene mangler en ledestjerne som Marit Bjørgen. De mangler kulturen og systemet som skal til, sier Espen Tønnessen, fagansvarlig for utholdenhetsidretter hos Olympiatoppen.

Aino-Kaisa Saarinen

Verdenscupen i 2014/2015 har så langt vært en stor nedtur for den tidligere storheten Aino-Kaisa Saarinen. I VM har hun alt å bevise.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Slik forklarer han det som har skjedd de siste årene, som grafen over viser: At nesten alle de største skistjernene på kvinnesiden har falt fra i kampen mot de norske.

For én ting er at de norske har briljert - men hvis man ser situasjonen fra motsatt side, er det liten tvil om at mange av de største utenlandske profilene har mislyktes. Grafen viser hvordan de norske holder seg på stabilt høyt nivå i verdenscupen, mens utlendingenes viktigste håp faller nedover på lista.

​– Akkurat nå har Norge superløpere i Therese Johaug og Marit Bjørgen, og det skjer samtidig som de andre er nede i en bølgedal. De kommer ikke til å dominere til evig tid, så vi må nyte det mens vi kan, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

skuffet

Justyna Kowalczyk etter en svært skuffende 7. plass i Val di Fiemme.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kowalczyk overrasket utenfor pallen

Det ser ut som Charlotte Kalla har funnet formen akkurat i tide, men løpere som Kikkan Randall og Aino-Kajsa Saarinen sliter voldsomt.

Størst av dem alle skulle likevel være Justyna Kowalczyk, som i perioden 2009–2011 dominerte hele langrennssporten med tre verdenscupseiere på rad. Etter fire OL-medaljer, ett så sent som i Sotsji i 2014, har imidlertid nedturene stått i tur og orden for skistjernen denne sesongen.

Under Tour de Ski kollapset Kowalczyk, og hun skal ha vært bevisstløs i fire minutter før hun ble fraktet ut av løypene.

Derfor ble mange overrasket over at Kowalczyk, som hadde avskrevet seg selv, slo tilbake med en 4.-plass på VM-sprinten. Selv om medaljene glapp, viste 32-åringen at hun blir å regne med i Falun. Hun har imidlertid valgt å stå over lørdagens 15 kilometer med skibytte.

Samtidig er de norske langrennsjentene store favoritter. Det er rødt, hvitt og blått på de seks øverste plassene i verdenscupsammenheng. Øverst troner suverene Marit Bjørgen, med Therese Johaug like bak.

Hvorfor har de norske utøverne klart å opprettholde så gode prestasjoner de siste årene?

Svaret er langt fra tilfeldig, mener Tønnesen.

– Blir ofte for mye trening

– De norske skijentene har en kultur, og de vet hva man skal gjøre for å være en verdensener. De har hatt kontinuitet med en trener som vet hva det dreier seg om. I tillegg har man Bjørgen, som har vært i toppen lenge, og hun vet å dele kunnskapen sin.

Espen Tønnessen

Espen Tønnessen mener andre land mangler ledestjerner som Marit Bjørgen.

Foto: Olympiatoppen

– De norske har en tydelig sterk indre motivasjon, og det er helt essensielt for skape gode resultater over tid, fortsetter Tønnesen.

Han tror likevel mangelen på utenlandske prestasjoner over tid kan skylles urutinert treningsarbeid.

– Det kan være motivasjonen, og det kan også være at de ikke har kontroll på treningsarbeidet. Det kan bli for mye trening. Marit (Bjørgen) var gjennom det samme i 2008-2009, men fikk justert seg inn.

– Tar nok ikke medalje igjen

Aino-Kaisa Saarinen fra Finland er blant utøverne som ikke har blitt bortskjemt med medaljer siden OL i Sotsji. Hun har åtte medaljer fra VM, og hun har ligget som nummer to i verdenscupen sammenlagt. I tillegg tok hun to sølv fra OL i Sotsji. Men før Falun ligger hun på 31.-plass sammenlagt i verdenscupen.

Etter et komplisert brudd i ankelen har veien blitt lang, tung og triumfløs for den finske skistjernen.

Tidligere landslagstrener for det finske skilandslaget, Magnar Dalen, sier til NRK at det er skaden som har det meste av skylden for de svake resultatene.

– Kan hun komme tilbake i verdenstoppen?

– Det er fullt mulig, spesielt på 30 kilometer klassisk, men sjansene for at hun skal kjempe om medaljer er nok ikke veldig store, erkjenner Dalen.

Under onsdagens prolog havnet Saarinen på 4. plass i den første gruppen i kvartfinalene – langt bak Justyna Kowalczyk og Celine Brun-Lie.

Spår stopp i finsk utvikling

Dalen er fremdeles tilknyttet det finske landslaget, men ser ikke spesielt lyst på fremtiden for den gamle storheten.

– Det er flere finske utøvere som har passe alder til å kunne være på topp under VM på hjemmebane i 2017, men bak der er det tynt, sier Dalen.

– Hvorfor det?

– Å være i verdenstoppen i langrenn, bygger på mye arbeid over lang tid. Så er spørsmålet hvem som er motivert til å underkaste seg det arbeidet som kreves, og hvilke forutsetninger som ligger der for en 22 år gammel finsk kvinne som er rundt nummer 50 i verden. Der er forutsetningene små for å leve av det. De som er nest best i Norge har mye bedre økonomiske betingelser.

Utslått i prologen

Sochi Olympics Cross Country Sprint

Kikkan Randall har slitt siden OL, og maktet ikke å overbevise i sprinten i Falun.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Kikkan Randall tok gullmedalje under lagsprinten i ski-VM i Val di Fiemme i 2013. Hun skulle forsvare USAs ære under OL i Sotsji, men ble skadet før mesterskapet og maktet ikke å ta seg til kvartfinalen. Før VM i Falun er hun rangert som nummer 52 i verden.

Under torsdagens sprint i VM i Falun havnet Randall helt nede på 36. plass, og var ikke engang i nærheten av å kvalifisere seg til kvartfinalene. 14 sekunder opp til Kowalczyk og de norske er mye for en tidligere storhet.

Det endte i tårer fra en helt utkjørt Randall.

– Jeg er skuffet, frustrert. Jeg håper jeg kan gå raskere, fortalte amerikaneren til Expressen etter prologen.

– Jeg lyktes ikke med å finne magien, sa en oppgitt Randall.

Nedturen startet i OL

Men starten på den pågående nedturen for amerikaneren Kikkan Randall startet allerede i OL. Verdensmesteren fra 2013 skulle virkelig sette USA på langrennskartet, og ble ansett som favoritt i sprinten. Det endte i en gedigen nedtur for Randall, som ikke kvalifiserte seg til kvartfinalene.

For kun to år siden var langrennskvinnen fra Salt Lake City på 3. plass i verdenscupen. Så langt i årets sesong ligger hun på 52. plass – hennes dårligste plassering i karrieren.

Bjørn

Torgeir Bjørn mener den norske dominansen ikke kommer til å vare evig.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I et lengre intervju med Wall Street Journal kom tilsynelatende deler av forklaring frem. Randall hadde pådratt seg en ryggskade før mesterskapet, og i perioden inn mot årets sesong har hun, ifølge seg selv, trent for hardt.

Langrennsekspert: – Naturlige svingninger

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener på sin side at årsakene til de svake prestasjonene fra utenlandske skistjerner, historisk sett, er helt naturlige.

– Hvis man tenker over de store linjene er dette helt naturlige svingninger. Går man tilbake til 85-sesongen dominerte de norske jentene. Tre år etter var det Sovjetunionen som gjorde det. Det vil være perioder hvor de ulike er best, sier Bjørn - som ber norske TV-seere nye suksessen mens den varer.

Siste nytt

 • Opdal ute i to måneder

  Starts keeper Håkon Opdal er ute i to måneder grunnet en ankelskade, melder Fædrelandsvennen.

  Keeperen pådro seg en ankelskade på oppvarming før kampen mot Vålerenga, som Start tapte 1–6.

  d
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix
 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock
 • PSG klar for cupfinale

  Paris Saint Germain er klare for finalen i den franske cupen etter å ha slått Caen 3-1 Nå venter 3.-divisjonslaget Les Herbiers. PSG har fra før sikret ligagullet, og sikter seg inn mot sin fjerde cupseier på rad, som vil være ny rekord for klubben.

  PSG
  Foto: Charly Triballeau / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag