Hopp til innhold

Til angrep på idrettspresidenten: – Spilt helt utover sidelinjen

Gerd Stolsmo er alt annet enn imponert over at private aktører må på banen for at likestilling i norsk idrett skal prioriteres skikkelig.

BUuRMRrfavA

FOTBALLMAMMA: Gerd Stolsmo (til høyre) er mor til fotballstjernene Andrine og Ada Hegerberg (fra venstre).

Foto: Berit Roald / NTB

Etter tirsdagens lansering av verdiprosjektet Like muligheter stusser flere på hvorfor ikke norske idrettsledere selv har klart å skaffe penger til likestilling i idretten.

Svein Graff

INITIATIVTAKER: Svein Graff.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Initiativtaker Svein Graff påpeker nemlig at giverviljen i næringslivet er stor.

– Det viser seg at dette er et tema sponsorene virkelig brenner for. Da gir de økonomiske bidrag, penger som skal brukes på jenter og kvinneidrett.

– Kunne særforbundene ha gjort dette alene?

– Det må nesten særforbundene svare på, svarer Graff.

– Dette er noe forbundene burde ha løst selv, konkluderer Gerd Stolsmo.

Etterlyser idrettspresidenten

Hun understreker at hun synes det er fint med eksterne aktører som ønsker å bidra til utjevning av kjønnsforskjellene i idretten, men hun etterlyser samtidig vilje hos idrettstoppene til å gjøre denne jobben selv.

– Slik jeg ser det, så er det liten tvil om forbundene i for liten grad tester markedets vilje til satsing på kvinnesiden, forklarer Stolsmo, og fortsetter:

– Kampen om likestilling i idretten er ikke nok forankret hos norske idrettsledere. Det grelleste eksemplet per dags dato er hoppjentenes utestengelse fra konkurranse mens guttene hopper ukentlig. Forankringen er også for svak hos politikere som sitter med mye av ansvaret for fordeling av ressurser. Man kommer ikke bort ifra at dette er et lederansvar.

Idrettspresident Berit Kjøll er ikke enig i kritikken.

– Når det gjelder hoppjentene, er det lett å forstå frustrasjonen når så mange hopprenn har blitt avlyst som følge av koronasituasjonen. Samtidig opplever jeg at Norge er og skal være en pådriver for å påvirke internasjonalt, slik at jentene skal kunne hoppe på like vilkår som våre mannlige utøvere, uttaler Kjøll.

Kjøll kjenner seg ikke igjen

Stolsmo reagerer likevel kraftig på det hun opplever som at idrettspresidenten ikke har fulgt opp sine lovnader etter NRKs avsløring om kjønnsforskjeller i barneidretten.

– Hvis ikke Kjøll kommer på banen nå og konkret utbasunerer hva deres bidrag er, så er hun helt spilt utover sidelinjen.

Heller ikke dette kjenner Kjøll seg igjen i.

– NRKs undersøkelse tas seriøst fra NIFs side, og oppfølging er allerede igangsatt, så dette er ikke riktig. Det første oppfølgingstiltaket har vært å gå i dialog med utvalgte særforbund for å få deres vurderinger av sin situasjon opp mot de faktiske funnene i undersøkelsen, og om jentene har trenere med lavere kompetanse.

Les hele Kjølls svar her:

Hoppsjefen mener at ingen har gjort nok

Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen er i likhet med Stolsmo glad og takknemlig for at Like muligheter-prosjektet er lansert, men også han kunne ønske at det ikke var nødvendig.

– Alle har hatt muligheten til å gjøre det, og det er ikke blitt gjort dessverre. Da er vi endt opp med at vi er der vi er, og jeg tror ingen er uenig i at der vi er i dag, ikke er bra.

Sportssjef Clas Brede Bråthen i mars 2020

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Burde særforbundene og idrettsforbundet gjort dette selv?

– Jeg håper bare at alle aktører er villige til å gjøre det samme som vi i hoppsporten gjør, å gå foran speilet og se hva vi kunne gjort annerledes, og tørre å innrømme at ting vi har gjort ikke har fungert, og at det er ting vi har gjort som vi ikke burde har gjort. Først da kommer vi videre, svarer Bråthen.

Han påpeker at idrettslederne må legge vekk hensynet til egen posisjon og eget omdømme, og heller fokusere på kjernen i saken, nemlig mangelen på likestilling i idretten.

– Føler du idrettsforbundet gjør nok?

– Hadde noen gjort nok, hadde vi ikke vært der vi er i dag. Jeg vil ikke peke på en spesiell aktør, men jeg vil oppfordre alle aktører til å se hva vi kunne gjort annerledes. Det er ingen med posisjoner som kan si at de har gjort en kjempejobb, avslutter hoppsjefen.

– Glad for all drahjelp

Norges idrettsforbunds breddeidrettssjef Anja Veum har ingen betenkeligheter ved at det må eksterne initiativ til for å få fart på kvinnekampen i norsk idrett.

– Vi er glad for all drahjelp vi kan få. Her spiller vi egentlig på samme lag med samme mål, mener Veum.

Anja Veum

BREDDEIDRETTSSJEF: Anja Veum.

Foto: Kristin Grønning / NRK

Samtidig spiller hun ballen tilbake til særforbundene.

– Nå er det først og fremst forbundene som har finansieringen ut mot lag og grupper. Det er et arbeid som særforbundene gjør innenfor hver enkelt idrett. Her ønsker vi også at det skal være likestilling og like muligheter for alle. Så da må vi bare oppfordre til at man er med og støtter jentene i like stor grad som man er med og støtter guttene. Det må hvert særforbund jobbe med.

Siste nytt

 • Kjempehopp på rankingen for «norsk» golffenomen

  Viktor Hovland beholder 8.-plassen på verdensrankingen i golf. Amerikaneren Michael Thorbjornsen, som har norsk far, avanserer over 1000 plasser på rankingen.

  Hovland var ikke med på helgens PGA-turnering i Connecticut, men der viste Thorbjornsen seg for alvor fram.

  Den 20 år gamle amerikaneren var rangert som nummer 1785 på OWGR-rankingen før turneringen, men hang lenge med i kampen om turneringsseieren. Til slutt endte han på en knallsterk 4.-plass.

  Det gjør at Thorbjornsen, som fortsatt har amatørstatus, går helt opp til 412.-plass på verdensrankingen i golf.

  Selv om ikke Hovland deltok, stilte flere av verdens beste golfspillere i turneringen. Thorbjornsen endte foran blant andre verdensener Scottie Scheffler og Rory McIlroy.

  Hovlands neste store turnering er majorturneringen British Open fra 14. til 17. juli. 1. juli deltar han i en veldedighetsturnering i Larvik. (NTB)

  Travelers Championship Golf
  Foto: Seth Wenig / AP
 • Laengen klar for Tour de France

  Vegard Stake Laengen er tatt ut i troppen til UAE Team Emirates som skal delta i årets Tour de France.

  Det opplyser laget på sin Twitter-konto mandag formiddag. Laengen deltar dermed i det prestisjetunge sykkelrittet for femte gang i karrieren.

  Slovenske Tadej Pogacar har vunnet Tour De France de to foregående årene, og er kaptein på UAE-laget også i årets ritt.

  I tillegg til Vegard Stake Laengen og Tadel Pogacar er følgende UAE-ryttere tatt ut: Rafal Majka, Brandon McNulty, Marc Soler, Matteo Trentin, Mikkel Bjerg og George Bennett.

  Trening med Alexander Kristoff og Team Coop
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Cech gir seg i Chelsea

  Petr Cech slutter i rollen som utvikler og teknisk rådgiver i Chelsea.

  Det opplyser Chelsea på egen nettside mandag.

  Chelsea-legenden slutter i rollen 30. juni etter tre år i jobben. Cech har blant annet hatt som oppgave å sørge for at fotballavdelingene i klubben arbeider effektivt sammen.

  Den tidligere målvakten spilte for London-klubben fra 2004 til 2015. Han innehar rekorden for flest kamper totalt uten å slippe inn mål i klubbens historie med hele 228 kamper.

  Han vant 15 titler, blant annet mesterligaen i 2012 og Premier League fire ganger i løpet av tiden hos blåtrøyene.

  Petr Cech
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste