Hopp til innhold

Drama i kulissene da norsk friidrettssensasjon knuste 19 år gammel norgesrekord

Martin Roe (26) trosset lyskeskade og utstyrstrøbbel og satte ny norsk rekord i tikamp.

VM i friidrett i London 2017

NORGESREKORD: Martin Roe slo den norske tikamp-rekorden til Benjamin Jensen med 68 poeng.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette er helt galskap! Jeg har det helst fantastisk, sier Martin Roe til NRK.

Den norske 26-åringen vant tikampen i Firenze og knuste den norske rekorden fra 1999. I tillegg er Roes poengsum på 8228 fjerde best i verden i år. Det imponerer NRKs friidrettsekspert.

– Han er en svært allsidig utøver som ikke har noen svake øvelser. Martin er i ferd med å bli en komplett tikjemper, sier Vebjørn Rodal.

Laster Twitter-innhold

Lars Vikan Rise fra Nidelv leverte også en god tikamp og endte på 6. plass.

Stavene på plass med et nødskrik

Den norske tikjemperen ledet og lå an til et strålende resultat allerede etter fredagens fem øvelser. Til tross for en irriterende lyskeskade lå han allerede da foran skjema til å slette den norske rekorden. Roe ville riktignok ikke ta noen seier på forskudd, da han hadde én stor bekymring før fortsettelsen lørdag: stavene manglet.

– Det er tydeligvis noen som ikke har gjort jobben sin på flyplassen, fortalte Roe fredag kveld.

Like før stavsprangkonkurransen lørdag ringte telefonen til Fri-gutten i ett sett. Da hadde stavene ankommet arenaen, og Roe ble nødt til å spurte til motsatt side av stadion for å hente dem.

– Det hadde aldri gått om jeg ikke hadde fått stavene. Det har så mye å si, og jeg tror jeg hadde tapt altfor mye poeng hvis ikke jeg hadde fått stavene i tide. Det er noe helt annet å hoppe med noen andres staver. Jeg tror nok det gjorde alt.

Med stavene på plass gikk det over all forventning for 26-åringen som satte nye personlig rekord i stavsprang med 4,75 meter.

– En medaljekandidat

Roe skulle egentlig bare ha en gjennomkjøring i tikamp før vårsesongens store mål; Hypomeeting i Götziz. Etter dagens resultater er nordmannen utvilsomt i rute til både Götziz i mai og forhåpentligvis også EM i Berlin i august.

– Jeg tror Martin er i ferd med å bli en medaljekandidat. Men man må ikke glemme at det fremdeles er tidlig i sesongen, sier Rodal.

– Jeg føler jeg har mer å gå på hvis jeg blir helt frisk i lysken. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å være i enda bedre form til EM, og da kan det bli veldig spennende, sier Roe selv.

Roes serie i Firenze:

10,82 (100 meter), 7,53 (lengde), 15,46 (kule), 1,92 (høyde) og 49,78 (400 meter), 15,15 (110 meter hekk), 48,26 (diskos), 4,75 (stav), 66,94 (spyd), 4,40,97 (1500 meter).

Siste nytt

 • Gavi utvist i Barcelona-seier

  Barcelona-unggutten Gavi (19) fikk rødt kort på overtid i 1-0-seieren over Porto i mesterligaen. Vinnermålet ble satt inn av Ferrán Torres.

  Etter to strake sesonger med exit i puljespillet ligger Barcelona i år langt bedre an. Katalanerne står med full pott etter to kamper.

  Torres trillet inn 1-0-scoringen mellom beina på Portos keeper Diogo Costa rett før pause. I forkant ble han spilt følsomt igjennom av Ilkay Gündogan.

  Barcelona måtte avslutte oppgjøret i Portugal med ti mann. Tre minutter ut i tilleggstiden fikk Gavi sitt andre gule kort for å dra i drakten til en Porto-mann. Han mister dermed neste gruppekamp mot ukrainske Sjakhtar Donetsk.

  Porto hadde sine muligheter på hjemmebane, men godt stopperspill fra særlig Jules Koundé reddet Barcelona. Vertene fikk straffespark i sluttfasen, men avgjørelsen ble omgjort etter en VAR-sjekk. (NTB)

  z7YVW8SzZUs
  Foto: AP
 • Newcastle lekte med PSG - vant 4-1

  PSG virket regelrett sjanseløse da de gjestet Newcastle, som spilte deres første hjemmekamp i Mesterligaen siden 2002/03-sesongen.

  Vertene var i fyr og flamme og presset gjestene fra Frankrike intensivt fra første sekund. 17 minutter ut i oppgjøret fikk de lønn for strevet da Miguel Almiron banket inn kveldens første.

  Før pause stanget Dan Burn inn doblingen etter å ha knust Milan Skriniar i lufta.

  Newcastle-gutten Sean Longstaff ville også være med på moroa, og fem minutter etter pause sto det 3-0 på måltavla. En utrolig bragd av engelskmennene mot Kylian Mbappé og co.

  Warren Zaïre-Emery (17) er et talent av de helt sjeldne og med en følsom pasning over Newcastles forsvar fant han Lucas Hernandez. Backens 3-1-scoring ble av det trøstende slaget, for dette var Newcastles store kveld.

  På overtid fastsatte Fabian Schar sluttresultatet til 4-1 med en suser fra distanse. En ydmykelse av de franske mesterne.

  BYXgH8zL_50
  Foto: Reuters
 • Vålerenga legger press på Rosenborg - slo Arna-Bjørnar i innholdsrik kamp

  Vålerenga hadde kun tatt to poeng på de siste to kampene i Toppserien og dermed gitt fra seg tabelltoppen til Rosenborg før onsdagens kamp mot Arna-Bjørnar.

  Arna-Bjørnar kjemper på sin side for å unngå nedrykk, men de kom til kampens første store sjanse i Oslo onsdag kveld.

  Gradvis tok Vålerenga over og etter en halvtime kom uttellingen. Med et lekkert skudd fra 15 meter sendte Olaug Tvedten Vålerenga i ledelsen og bare fem minutter senere doblet hun ledelsen, via Arna-Bjørnars Sigrid Aas.

  Arna-Bjørnar slo imidlertid tilbake. Vilde Vedeler reduserte etter 40 minutters spill og ti minutter ut i den andre omgangen utlignet Linnea Sælen da hun kom først på en ball i bakrommet og kunne spasere ballen inn i tomt bur.

  Håpet om poeng ble kortvarig for Arna-Bjørnar, for bare fire minutter senere headet Vålerenga-kaptein Ingibjörg Sigurdardóttir ballen i mål og få minutter etter sto det 4-2 etter et selvmål fra Imana Chebel.

  Flere mål ble det ikke og dermed er Vålerenga oppe på 49 poeng, like mange som serieleder Rosenborg. Trønderne har både en marginalt bedre målforskjell og én kamp mindre spilt enn laget fra Oslo. Dermed kan det bli spenning om Toppserie-gullet helt inn. Vålerenga møter Rosenborg borte i siste serierunde, 18. november. De to lagene møtes også i cupfinalen 26. november.

  Arna-Bjørnar ligger nest sist og på kvalifiseringsplass, ett poeng foran Avaldsnes på nedrykksplass.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste