IOC-medlem Gerhard Heiberg er uenig i kritikken fra Tiedemann Hansen.
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Den spanske legen Eufemiano Fuentes under første
Tidligere denne måneden ble legen Eufemiano Fuentes dømt til et års fengsel i hjemlandet Spania. Han innrømmet å ha hjulpet både sykkelryttere og utøvere fra andre idretter til å dope seg systematisk.
Destruerte blod
I etterforskningen ble det funnet et stort antall blodposer som kunne vært brukt som viktige bevis mot en rekke idrettsutøvere.
Men siden dopingbruk ikke har vært forbudt i Spania, besluttet den spanske dommeren å destruere alle blodposene uten å etterforske videre.
Om dommen blir stående, går verdens antidopingmyndigheter dermed glipp av en kjempemulighet til å få tak i gamle dopingsyndere.
– Livredde for å miste sponsorer
Til tross for at IOC har sendt ut en pressemelding der de beklager den spanske dommen, mener sykkelpresidenten at verdens kanskje mektigste idrettsorgan legger for lite innsats i å presse spanske myndigheter.
– Vi må få frem hele lista til Fuentes slik at vi får ryddet opp i sporten, sier Tiedemann Hansen.
– Hvorfor tror du ikke IOC gjør mer?
– Det har med penger å gjøre. De er livredde for å miste sponsorer. De er feige og ikke tør å ta tak i saken, sier han.
– Heiberg: Vrøvl!
Overfor NRK er IOC-medlem Gerhard Heiberg klar på at organisasjonen ikke tolererer dopingbruk, og at han synes det er svært uheldig at de viktige dopingbevisene i Spania kan komme til å bli destruert.
Han er likevel kraftig uenig i kritikken fra Tiedemann Hansen.
– Det er noen vrøvl. IOC er tvert i mot veldig sterkt på banen, sier han om kritikken fra Tiedemann Hansen.
– Sponsorene er opptatt av dette. Derfor vil vi forfølge saken. Men det internasjonale sykkelforbund (UCI) burde også komme på banen. De burde rydde opp selv istedenfor angripe, sier Heiberg.
Tror ikke Spania utestenges
Spørsmålet om Spania bør stenges ute fra OL har dukket opp etter flere ganger. Heiberg tror imidlertid ikke det skjer nå.
– I siste instans har vi en mulighet til å stenge noen ute fra OL, men her er vi absolutt ikke nå. Det skal ganske mye til, og da må vi undersøke nærmere, sier Heiberg.
Han viser til at det er flere nasjoner som har hatt store dopingproblemer.
– Vi har gjort det klart at vi ikke kan akseptere det ene eller andre. Det gjelder for eksempel også Russland i forbindelse med arrangementet i Sotsji. Vi føler at vi har håndterer dette brukbart, men det er alltid noen som ønsker mer. Det skal veldig mye til før vi utestenger, sier han.