Tidligere topptrener dømt til fengsel

Den tidligere treneren for flere av Norges beste langdistanseløpere ble i dag dømt til fengsel. Han mister også retten til å være trener for idrettsutøvere resten av livet.

Oslo Tingrett

I TINGRETTEN: Her i Oslo tingrett ble Evertsen funnet skyldig.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Tiltalte er funnet skyldig i ved flere anledninger over en periode på tre år å ha avgitt falsk forklaring og ha benyttet forfalskede dokumenter for å oppnå autorisasjon som lege. Tiltalte har vist sterkt forbrytersk forsett over flere år, lyder dommen fra Oslo Tingrett.

Frank Evertsen har tidligere trent langdistanseløperne Sindre Buraas, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Norstad Moen. I vår ble han tiltalt for å ha forfalsket papirer som ga ham godkjent legelisens i Norge. Han var også tiltalt for falsk forklaring, og i dag falt den nådeløse dommen.

– Uskikket til å være trener

Frank Evertsen og Sindre Buraas

TRENTE LANGDISTANSETOPPER: Frank Evertsen (t.v.) har trent flere av Norges beste langdistanseløpere i friidrett, som Sindre Buraas (t.h.), Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Nordstad Moen.

Foto: NRK

Evertsen dømmes til fengsel i 75 dager. 30 av dem er betinget. I tillegg mister 50-åringen retten til å være trener for idrettsutøvere resten av livet.

– Retten har funnet bevist at tiltaltes straffbare handlinger viser at tiltalte er uskikket til og kan misbruke sin posisjon som trener for idrettsutøvere dersom han får utøve slik aktivitet, står det i dommen.

Den tidligere topptreneren må også betale omkostningene på 15.000 kroner. Dommen var enstemming.

Ville vite grunnen

Både Aktor Ragnvald Brekke og dommer Heidi Heggdal ville i retten ha svar på hvorfor han hadde forfalsket papirene og søkt om legeautorisasjon. Det hadde ikke Evertsen noe godt svar på.

– Jeg vet ikke. Det var vel en kortslutning. Jeg har ikke noe godt svar på det sa Evertsen flere ganger forrige uke.

– Tenkte du på risikoen, spurte aktor.

– Jeg er usikker på hva jeg tenkte, svarte Evertsen.

Friidrettsforbundet tar avstand

Tore Hordnes, president i Norges Friidrettsforbund (NFIF), tar dommen til etterretning.

– Det som har kommet frem i retten, strider mot NFIF og idrettens verdier, og NFIF tar sterk avstand fra Evertsens handlinger, sier Hordnes i en pressemelding.

Siste nytt

 • Australia til etterlengtet finale

  Australias tenniskvinner skal spille finale i Fed Cup-finale for første gang siden 1993. Søndag ble Hviterussland slått 3-2 i Brisbane.

  Den dramatiske semifinalen ble avgjort med en tresetts doublekamp etter at det sto 2-2 etter singlekampene.

  (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Lynne Sladky / AP
 • Ødegaard med tre målgivende

  Vitesse vant 4-1 over Zwolle i den nederlandske æresdivisjonen lørdag og kampen ble avgjort med tre hjørnespark – alle tre signert Martin Ødegaard. Alle hjørnesparkene havnet hos Bryan Linssen som satte inn tre mål. Dauda Mohammed scoret det fjerde.

  Martin Ødegaard
  Foto: Robin Van Lonkhuijsen / AFP
 • Carlsen med sliteseier mot 14-åring

  Magnus Carlsen fikk det tøft i åpningen av storturneringen i Karlsruhe lørdag. Han møtte 14 år gamle Vincent Keymer fra Tyskland, og det tok nesten syv timer og 81 trekk før Carlsen klarte å slå unggutten.

  Magnus Carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal