Tidligere toppdommer: – For mange kampavgjørende feil

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg er ikke fornøyd med dommerprestasjonene i årets eliteseriesesong. Han møter motstand hos dommersjef Terje Hauge.

Per Ivar Staberg

KRITISK: Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg er ikke fornøyd med dommerprestasjonene i årets eliteseriesesong.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Det har vært for mange enkeltstående feil som har påvirket kampresultatet. Det er også klubber som opplever at det er for stor forskjell fra dommer til dommer, sier Per Ivar Staberg til NRK.

Staberg har dømt over 250 kamper i eliteserien, og var FIFA-dommer fra 2003 til 2006. Han er ikke fornøyd med dommerprestasjonene i eliteserien denne sesongen, og etterlyser en tydeligere linje.

– Når det er 15 forskjellige dommere som dømmer i eliteserien vil det være store forskjeller, særlig på hvor man legger lista for frispark. Da blir det vanskelig for spillerne å vite hva som er greit, fortsetter Staberg.

– Det er ikke noen spesielle situasjoner jeg husker ekstra godt, men det er generelt for mange kamper som inneholder feil. Det er det jeg sitter igjen med etter sesongen.

– Bestandig hatt god «standing» i Europa

Staberg forteller at norske dommere lenge har gjort det bra i Europa, men denne sesongen har det også vært internasjonale utfordringer.

Svein Oddvar Moen og hans dommerteam måtte reise hjem fra EM etter to kamper. Også etter VM-kvalifiseringskampen mellom Island og Finland fikk Moen massiv kritikk.

– Kan nivået på norske dommere ha en sammenheng med nivået på norsk fotball?

– Det tror jeg ikke. Det har ikke vært noe problem å utvikle gode dommerlag tidligere til tross for at plasseringen på FIFA-rankingen ikke har vært all verden. Norske dommere har bestandig hatt en god «standing» i Europa, sier Staberg.

– Dommerprestasjonene har vært variable

– Det har utvilsomt vært en sesong hvor dommerprestasjonene har vært variable, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Løken er enig i at dømmingen i eliteserien har vært varierende denne sesongen, men synes ikke det er der norsk fotball har sin største utfordring.

– Jeg mener hovedutfordringen i norsk fotball er relatert til de variable og til dels svake sportslige prestasjonene hos de fleste klubblag i årets sesong, mener Løken.

Dommersjefen er fornøyd

Dommersjef Terje Hauge reagerer på kritikken fra Staberg. Han sier han er svært fornøyd med dommerprestasjonene denne sesongen, men er enig i at det har vært feil.

– Hver enkeltsituasjon er en for mye, men det er menneskelig å gjøre feil. Det er det samme som at en målvakt kan slippe inn et mål han ikke skal, eller at en spiss bommer på en åpenbar målsjanse, sier Hauge.

– Det er synd at det ikke er de 230 gode avgjørelsene huskes. Om man leter etter feil, vil det alltid være noe å peke på.

Terje Hauge

FORNØYD: Dommersjef Terje Hauge synes det er synd at det er de feilaktige avgjørelsene som blir husket.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Viking 0–0 Sarpsborg

Viking - Sarpsborg 20.03.2016

Første kontroversielle dommeravgjørelse kom allerede i eliteseriens andre serierunde. I denne kampen skulle Sarpsborg hatt en spiller utvist før pause, og Viking skulle hatt straffe fem minutter på overtid. Dommer Ola Hobber Nilsen beklaget avgjørelsene etter kampslutt.

Stabæk 0–1 Strømsgodset

Stabæk - Strømsgodset 20.04.2016

Ble Stabæk snytt for straffe på overtid? Strømsgodset fikk straffespark i lignende situasjon tidligere i kampen.

Lillestrøm 2–4 Tromsø

Lillestrøm - Tromsø 01.07.2016

I denne kampen fikk Tromsø de kanskje ikke skulle hatt. Henrik Lehne Olsen, Tromsø-spilleren som gikk ned innenfor sekstenmeteren, innrømte etter kampen at han snublet i egne bein. Til tross for dette mente dommer Svein-Erik Edvartsen han tok rett avgjørelse, og ba Lehne Olsen se TV-bildene en gang til.

Molde 4–2 Odd

Molde - Odd 21.08.2016

Molde scoret på overtid samtidig som to spillere lå nede med hodeskade. Dommer Ken Henry Johnsen lot spillet gå. Odd la inn protest, men den ble avvist

Vålerenga 0–1 Aalesund

Fredrik Carlsen får gult kort etter å ha taklet Sakor.

Fredrik Carlsen skulle hatt rødt kort da han grisetaklet VIF-spiller Vajebah Sakor. Dommer Ken Henry Johnsen beklaget seg etter kampen.

Lillestrøm 1–2 Sogndal

Ramsland dras ned av Kippe inne i boksen! Straffe til Sogndal og rødt kort til Frode Kippe!

Frode Kippe blir utvist for en nedrivning i feltet. Usikkert om det var Kippe eller Marius Amundsen som sto for forseelsen.

Intervju med Svein-Erik Edvartsen etter kampen mellom LSK og Sogndal.

Etter kampslutt kritiserte Svein-Erik Edvartsen LSK-spillere og Lillestrøm som klubb.

Vålerenga 1–1 Lillestrøm

Frode Kippe stempler Daniel Fredheim Holm i magen i kampen mellom LSK og VIF

Skulle Frode Kippe hatt rødt kort da han stemplet Daniel Fredheim Holm i magen?

Bodø/Glimt 0–2 Viking

Straffesituasjon i kampen mellom Bodø/Glimt og Viking, men blir ikke dømt straffe.

Bodø/Glimt fikk ikke straffe, men Viking fikk straffe i tilsvarende person.

Viking får straffe i kampen mot Bodø/Glimt.

Bodø/Glimt fikk ikke straffe, mens Viking fikk straffe i tilsvarende situasjon.

Siste nytt

 • Falk mister hele sesongen

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk mister den kommende sesongen på grunn av en ryggskade, skriver Aftonbladet. Landslagslege Magnus Oscarsson opplyser til avisen at Falk har slitt med ryggproblemer, og nå plagene såpass store at hun skal opereres innen et par måneder.

  Falk
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / ANDREAS HILLERGREN/TT
 • Usikker Fossli tilbake på samling

  Sondre Turvoll Fossli er mandag i Holmenkollen sammen med langrennslandslaget etter hjertestansen i august. Fossli, som foreløpig trener rolig, vil bestemme seg om han fortsetter eller ikke når alle tester er gjennomført. – Jeg har ikke bestemt meg ennå. Det kan bikke begge veier, sier Fossli, som er «litt innstilt på at legene ikke tør å gi tommel opp».

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: NRK
 • Murray slo tilbake etter skadene

  Andy Murray tok sin første seier siden våren 2017 da han vant 3-6, 6-4, 6-4 over Stan Wawrinka i European Open-finalen, skriver NTB. En hofteskade så ut til å avslutte karrieren til skotten i januar, men en vellykket operasjon sikret en forlengelse av karrieren. – Det betyr mye. De siste årene har vært ekstremt vanskelige, sa en gråtkvalt Murray, ifølge The Guardian.

  Murray
  Foto: Francisco Seco / Francisco Seco

Sendeplan

Kl. Program Kanal