NRK Meny
Normal

Tidligere styremedlem mener Rognlien burde tatt grep: – En ukultur knyttet til alkohol

Astrid Waaler Kaas mente det var vanskelig å ta et oppgjør med alkoholbruken i NIF. Hun etterlyser et system der hun kunne ha sagt ifra.

Børre Rognlien

PRESIDENT: Børre Rognlien var idrettspresident fra 2011 til 2015.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Som president har du et ansvar. Jeg sitter som president i Norges Orienteringsforbund selv. Det er mitt ansvar hva vi gjør i vårt styre, sier Astrid Waaler Kaas til NRK.

Hun satt som styremedlem i idrettsforbundet fra 2011 til 2015, da Børre Rognlien var president. Kaas mener presidenten burde ha tatt grep for å hindre det hun beskriver som en ukultur knyttet til alkohol.

– Det som er trukket frem nå, overgår langt det jeg trodde var mulig, sier Kaas.

Astrid Waaler Kaas

TIDLIGERE STYREMEDLEM: Astrid Waaler Kaas i Norges idrettsforbund.

Foto: Jane Rasmussen / NRK

– Det er ikke snakk om bestikkelser og korrupsjon i norsk idrett, men det er snakk om en ukultur knyttet til middager og alkoholforbruk, påpeker hun.

Mener Rognlien burde ha visst

Hun sier at hun ikke var i London, og at hun ellers har vært med på hyggelige middager der det ble drukket «normale mengder alkohol».

– Det var en innarbeidet ukultur som jeg opplevde at det var vanskelig å gjøre noe med. Det er skuffende. Hvis det hadde vært et system for varsling, så kunne man sagt fra om den ene gangen man opplevde noe man syntes var ubehagelig.

– Presidenten i din tid var Børre Rognlien. Burde han tatt grep?

– Ja, helt klart. Han må jo ha visst om dette i mye større grad enn vi som var vanlige styremedlemmer.

Børre Rognlien viser til at han har kommentert dette flere ganger. I en tekstmelding til NRK skriver han:

– Styret fikk regelmessig til behandling løpende regnskap og kunne spørre om hva de ville. Det kunne også Astrid.

Kaas: – Kunne sagt tydeligere fra

Hun innrømmer at hun angrer, og at hun burde sagt ifra om ukulturen tidligere.

– Det kunne kanskje hjulpet slik at vi hadde fått laget tydelige retningslinjer tidligere. Men jeg er faktisk ikke sikker på det, fordi det var en del av kulturen og ledelsen. Av hensyn til min egen samvittighet, så kunne jeg sagt tydeligere fra, sier hun.

– Burde det blitt varslet om?

– Vi manglet totalt et system for varsling, og det nyttet ikke å si noe særlig. Hvis du bare er et idrettsstyremedlem som reiser deg og går og legger deg, blir ikke det nødvendigvis lagt merke til. Det var en innarbeidet ukultur som jeg opplevde at det var vanskelig å gjøre noe med.

– Det var en kultur og en måte å opptre på som jeg også i andre sammenhenger ikke synes hang sammen med idrettens verdier. Det påpekte jeg mange ganger.

– Overfor hvem da?

– I styresammenheng når vi diskuterte. Vi hadde åpne diskusjoner.

– Hvilke tilbakemeldinger fikk du?

– Det skjedde jo aldri noe som førte til endring av adferden. Vi snakker mye om verdier i norsk idrett, og når du sitter i idrettsstyret så blir du betraktet som en del av ledelsen i norsk idrett, og da var i alle fall jeg opptatt av å etterleve de verdiene som norsk idrett står for. Det synes jeg av og til var vanskelig i idrettsstyret. Alkohol kan være én del av det.

Oslo 20110531. Det nye idrettsstyret

DET FORRIGE STYRET: Disse 14 ble valgt inn i idrettsstyret i 2011. Fra v. generalsekretær i NIF, Inge Andersen med Idrettsstyret som består av Marcela Bustos (foran fra v.), Anne Irene Myhr, Geir Johannessen (ansattes representant), Kristin Kloster Aasen (2. visepresident), Karette Wang Sandbu, Astrid Waaler Kaas, Oddvar Jensen, Børre Rognlien (president), Kirsti Skog, Jorodd Asphjell (1. visepresident), Tormod Tvare, Tom Tvedt og Gerhard Heiberg.

Foto: Geir Ove Fredheim / NTB scanpix

Siste nytt

 • Lindelöf må stå over for Sverige

  Victor Nilsson Lindelöf er blitt sjuk og kan derfor ikkje spele Sverige si VM-opning mot Sør-Korea. Det melder Expressen. Pontus Jansson tek Manchester United-spelaren sin plass i midtforsvaret.

  Victor Nilsson Lindelöf før landskampen mot Norge i juni.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Brækhus boksar i Moskva

  Cecilie Brækhus (36) skal for første gong bokse i Aust-Europa. Det skjer 21. juli når ho boksar siste oppvarmingskamp før Oleksandr Usyk og Murat Gassiev skal gjere opp om VM-beltet, melder VG. Brækhus sin motstandsar blir Inna Sagajdakovskaja.

  Brækhus bokser i Los Angeles.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Salah klar til dyst mot Russland

  Mohamed Salah er endelig klar for VM-debut når Egypt går for seier mot høytflygende russere i St. Petersburg tirsdag. – Han spiller kampen etter å ha deltatt i to treningsøkter, sier en talsmann for Egypt-troppen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

  TOPSHOT-FBL-WC-2018-MATCH2-EGY-URU
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Sverige - Sør-Korea
FIFA Fotball-VM 2018: Sverige - Sør-Korea
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Panama
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
Best i verden: Tidenes fotball-VM