Hopp til innhold

Tidligere Russland-trener til NRK: – Som å leve i en James Bond-film

ÖSTERSUND (NRK): Wolfgang Pichler (60) sluttet å bli overrasket over noe, som landslagstrener i Russland. Nå frykter han at det gamle systemet er på vei tilbake.

Intervju med Pichler. Over halvparten av de positive dopingprøvene levert av skiskyttere er levert av russere. Umulig å ha kontroll, sier Pichler. Reporter: Anders Rove Bentsen.

Wada-rapporten om statsstøttet doping i Russland har vært en knusende dom over landets friidrett. Men i avsløringene er det fremhevet at også skiskyting og langrenn har vært del av systemet.

– Hvis du er i Russland så blir du aldri overrasket. Noen ganger følte jeg meg som om jeg levde i en James Bond-film, sier Pichler til NRK på spørsmål om han ble overrasket over avsløringene av det nasjonale russiske antidopingarbeidet som har dekket over utøveres dopingtester.

– I dette landet og med alle regionene vet man aldri hva som foregår i steder som Sibir og Kamtsjatka.

Sjef i tre år

Nå er han svensk landslagssjef. Men gjennom tre år frem mot Sotsji-OL var han trener for det russiske damelaget.

Han hevder han aldri opplevde at russiske antidopingmyndigheter dekket over juks.

– Nei. Jeg så at de gjorde tester. Vi hadde vår egen lege med oss. Vi tok ofte blodtester og jeg fikk alle data. Jeg ville se dette hele tiden. Men kanskje brukte de meg for å vise verden av vi drev rent, sier Pichler.

Han mener dagens beste profiler, som herreløperen Anton Shipulin, er rene og at det har endret seg. Men at det skjedde ting i hans Russland-periode.

Dopingskandale før OL

Etter et medaljeløst VM bare ett år før OL på hjemmebane, tok det russiske forbundet grep. En ny damegruppe trent av den gamle Sovjet-treneren Alexander Korolkevich ble opprettet ved siden av Pichlers landslag.

BIATHLON/ Pichler, a new coach of Russia's national women's biathlon team, listens during a news conference in Moscow

IKKE OVERRASKET: Skiskytingtrener Wolfgang Pichler.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

– De var virkelig redde for at vi ikke skulle få noen medaljer i Sotsji. Man må forstå det presset. Dette var Putins leker og de første lekene i Russland, sier Pichler.

Så smalt det igjen for Russland, som har hatt over halvparten av alle dopingsaker i skiskyting. Jekaterina Jurijeva og Irina Starykh, to av kvinnene i treningsgruppen som var opprettet på siden av Pichlers gruppe, ble avslørt i oppkjøringen til Sotsji. Situasjonen som fulgte kaller han for «kaos».

Treneren for den andre gruppen, Korolkevich, ble hovedtrener for troppen. Pichler nektet først å dra til OL.

– Men det ville vært dumt å la utøverne være alene der sammen med «farlige hoder», sier Pichler.

Presidenten sluttet

Resultatet for den russiske troppen ble fire OL-medaljer, hvorav ett gull. Skiskytterpresident Mikhail Prokhorov sluttet etter at det var under målsettingen.

– Det var et nytt system og en ny tankegang. Det var mer åpent. Men nå er jeg ikke sikker. Jeg tror det er på vei tilbake til det gamle systemet, sier Pichler til NRK.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal