NRK Meny
Normal

Tidligere Russland-trener til NRK: – Som å leve i en James Bond-film

ÖSTERSUND (NRK): Wolfgang Pichler (60) sluttet å bli overrasket over noe, som landslagstrener i Russland. Nå frykter han at det gamle systemet er på vei tilbake.

Intervju med Pichler. Over halvparten av de positive dopingprøvene levert av skiskyttere er levert av russere. Umulig å ha kontroll, sier Pichler. Reporter: Anders Rove Bentsen.

Wada-rapporten om statsstøttet doping i Russland har vært en knusende dom over landets friidrett. Men i avsløringene er det fremhevet at også skiskyting og langrenn har vært del av systemet.

– Hvis du er i Russland så blir du aldri overrasket. Noen ganger følte jeg meg som om jeg levde i en James Bond-film, sier Pichler til NRK på spørsmål om han ble overrasket over avsløringene av det nasjonale russiske antidopingarbeidet som har dekket over utøveres dopingtester.

– I dette landet og med alle regionene vet man aldri hva som foregår i steder som Sibir og Kamtsjatka.

Sjef i tre år

Nå er han svensk landslagssjef. Men gjennom tre år frem mot Sotsji-OL var han trener for det russiske damelaget.

Han hevder han aldri opplevde at russiske antidopingmyndigheter dekket over juks.

– Nei. Jeg så at de gjorde tester. Vi hadde vår egen lege med oss. Vi tok ofte blodtester og jeg fikk alle data. Jeg ville se dette hele tiden. Men kanskje brukte de meg for å vise verden av vi drev rent, sier Pichler.

Han mener dagens beste profiler, som herreløperen Anton Shipulin, er rene og at det har endret seg. Men at det skjedde ting i hans Russland-periode.

Dopingskandale før OL

Etter et medaljeløst VM bare ett år før OL på hjemmebane, tok det russiske forbundet grep. En ny damegruppe trent av den gamle Sovjet-treneren Alexander Korolkevich ble opprettet ved siden av Pichlers landslag.

BIATHLON/ Pichler, a new coach of Russia's national women's biathlon team, listens during a news conference in Moscow

IKKE OVERRASKET: Skiskytingtrener Wolfgang Pichler.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

– De var virkelig redde for at vi ikke skulle få noen medaljer i Sotsji. Man må forstå det presset. Dette var Putins leker og de første lekene i Russland, sier Pichler.

Så smalt det igjen for Russland, som har hatt over halvparten av alle dopingsaker i skiskyting. Jekaterina Jurijeva og Irina Starykh, to av kvinnene i treningsgruppen som var opprettet på siden av Pichlers gruppe, ble avslørt i oppkjøringen til Sotsji. Situasjonen som fulgte kaller han for «kaos».

Treneren for den andre gruppen, Korolkevich, ble hovedtrener for troppen. Pichler nektet først å dra til OL.

– Men det ville vært dumt å la utøverne være alene der sammen med «farlige hoder», sier Pichler.

Presidenten sluttet

Resultatet for den russiske troppen ble fire OL-medaljer, hvorav ett gull. Skiskytterpresident Mikhail Prokhorov sluttet etter at det var under målsettingen.

– Det var et nytt system og en ny tankegang. Det var mer åpent. Men nå er jeg ikke sikker. Jeg tror det er på vei tilbake til det gamle systemet, sier Pichler til NRK.

Siste nytt

 • Ny motstander for Anthony Joshua

  Neste lørdag skulle Anthony Joshua forsvare sin tungvektstittel i boksing mot bulgarske Kubrat Pulev.

  Nå har derimot Pulev trukket seg fra kampen som følge av en skade i skulderen.

  Pulevs erstatter er Carlos Takam. Franskmannen er rangert som nummer tre i verden på IBFs tungvektsliste, bak nettopp Pulev og Joshua.

  BOXING-HEAVYWEIGHT/JOSHUA-PULEV
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Tiger Woods friskmeldt

  Etter å ha vært ute med en ryggskade siden februar tidligere i år er nå Tiger Woods endelig friskmeldt av legene.

  Når 41-åringen vil være tilbake på golfbanen er likevel uvisst, skriver ESPN.

  Tiger Woods Golf
  Foto: Kamran Jebreili / AP
 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal