Vedvik (24) får gyllen NFL-sjanse: – Det viktigste er det mentale

Norske Jan Stenerud (75) var i en årrekke den eneste rene kickeren i NFLs Hall of Fame. Nå håper han at Kåre Vedvik (24) kan følge i hans fotspor.

Kåre Vedvik og Justin Tucker

KONKURRANSE: Kåre Vedvik (t.v.) har en vanskelig oppgave med å utkonkurrere en av de aller beste kickerne i NFL de siste årene, Justin Tucker (t.h.). Ravens-trener John Harbaugh har derimot sagt at han forventer at Vedvik enten vinner jobben - eller at et annet lag bytter bort et draftvalg for han.

Foto: Baltimore Ravens

I natt spiller norske Kåre Vedvik sin aller første NFL-kamp for Baltimore Ravens, en treningskamp mot Chicago Bears.

Det er også årets aller første treningskamp i ligaen, og etter en seks måneders lang sesongpause vil hele USA ha øynene rettet mot kampen. På tribunen vil også øynene til en norsk NFL-legende være fiksert på lagene – og spesielt på Kåre Vedvik.

Stjerne i USA, ukjent i Norge

Hvis du prater med en amerikaner som fulgte amerikansk fotball på 70-tallet, og du nevner at du er norsk, er sjansen stor for at «Jan Stenerud!» er det neste du hører.

Stenerud profil

NFL-LEGENDE: Jan Stenerud er den eneste nordmannen som er i NFLs Hall of Fame.

Foto: Arkiv / NTB scanpix

75-åringen spilte nemlig i den amerikanske fotballigaen NFL i hele 18 år. Etter karrieren ble han innlemmet i ligaens Hall of Fame, og var frem til i fjor den eneste rene kickeren med bronsestatue i Canton.

Men hjemme i Norge høstet han lite skryt mens han spilte.

– Da jeg vant Super Bowl i 1970 tror jeg de eneste norske som visste jeg spilte var foreldrene mine, sier Stenerud til NRK.

Klokken er fem om morgenen i USA, og han må egentlig rekke et fly til Vedviks kamp i Ohio, men tar seg likevel tid til et intervju med NRK om idretten han elsker – og om nordmannen som nå skal prøve å fylle hans sko.

– Dette er den største idretten i USA, så hvis han klarer det er det en «big deal», men det er hard konkurranse. Det er 320 millioner mennesker i dette landet, og det er bare plass til 32 kickere i NFL.

Stenerud Super Bowl

VANT SUPER BOWL: Jan Stenerud (nr. 3) scoret 11 av Kansas City Chiefs' 23 poeng i seieren over Minnesota Vikings i Super Bowl i 1970.

Foto: Anonymous / AP

– Skulle ønske jeg var 24 år igjen

Det begynner å bli noen år siden Stenerud la opp, men 75-åringen innrømmer at det rykker litt i sparkefoten når han ser dagens kickere.

Stenerud packers

LANG KARRIERE: Stenerud spilte totalt 18 sesonger i NFL, for tre forskjellige lag: Kansas City Chiefs, Green Bay Packers og Minnesota Vikings.

Foto: Steve Pyle / AP

– Jeg skulle ønske jeg var 24 år igjen, og kunne konkurrert med disse som spiller nå. Det hadde vært moro å se hvordan jeg kunne prestert med de samme forholdene, sier han.

Nordmannen klarte å beholde jobben i NFL i hele 18 år, men han advarer Vedvik mot å slappe av hvis han skulle klare å få en plass på et lag.

– Det betyr ikke at konkurransen er over. Laget slutter ikke å søke etter bedre spillere av den grunn. Man kan sparke så bra som bare det, men det viktigste er det mentale. Det er alltid noen som har lyst på jobben din, så man må tåle det presset også, sier NFL-legenden.

– En meget kraftig og presis fot

Den siste nordmannen som prøvde å komme seg inn i NFL var Håvard Rugland. Ålgård-karen fikk sjansen for Detroit Lions etter at han imponerte med elleville trikseskudd på Youtube i 2013.

Rugland endte aldri opp med kontrakt, men han har tro på at Vedvik kan få til det han ikke klarte.

– Kåre er en hyggelig og positiv kar, med en meget kraftig og presis fot. Jeg har stor tro på at han kan få seg en plass i NFL, sier Rugland til NRK.

New York Jets v Detroit Lions

FEILFRI: Håvard Rugland bommet faktisk ikke på et eneste spark i de tre kampene han fikk for Detroit Lions i pre season i 2013 – men det holdt ikke til kontrakt.

Foto: Leon Halip / AFP

33-åringen gjorde også sakene sine godt i de få treningskampene han fikk sjansen i, men konkurransen i Detroit var rett og slett for hard. Det kan på mange måter sammenlignes med situasjonen i Baltimore i år.

– Det er spesielt imponerende at han holder så høyt nivå på både kicking og punting. I Ravens kan det bli vanskelig å få jobb siden de allerede har to av de beste kickerne og punterne i NFL, men man vet aldri, sier Rugland.

 • Kåre Vedvik og Baltimore Ravens spiller Hall of Fame-kampen mot Chicago Bears i natt klokken 02:00.
Kåre Vedvik punter

ALLSIDIG: Mens det vanligvis er flere forskjellige spillere som gjør avspark, punting og field goal-sparking, sto Kåre Vedvik for alt av sparking i sitt siste år for Marshall Thundering Herd. I nattens kamp mot Chicago er det også forventet at han skal gjøre det samme for Baltimore Ravens.

Foto: Privat

Siste nytt

 • Hovland skrev norsk golfhistorie

  Viktor Hovland er som første norske herrespiller i historien inne blant de 100 beste på verdensrankingen i golf. Det ble klart da den oppdaterte listen ble publisert mandag. Der er 22-åringen på 89.-plass. Dermed klatrer han 12 plasser fra forrige ukes 101.-plass. Til sammenligning var han nummer 1157 ved utgangen av 2018. Neste milpæl for Hovland blir å spille seg inn blant de 50 beste. Klarer han det, er han sikret plass til noe nær alle de store turneringene i golfsirkuset. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Steve Helber / AP
 • Ruuds overmann tapte finalen

  Borna Coric, som slo Casper Ruud i fredagens kvartfinale, måtte se seg slått av Daniil Medvedev i finalen i ATP-turneringen i St. Petersburg. Kroaten, som er nummer 15 på ATP-rankingen, nedkjempet Ruud i tre sett etter å ha tapt det første. Søndag kom han til kort mot den russiske hjemmefavoritten og verdensfireren Medvedev, som noterte sin sjette turneringsseier i karrieren med 6-3, 6-1.

  Russia Tennis Open
  Foto: Elena Ignatyeva / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal