NRK Meny
Normal

Tidligere lagkamerat av Lundekvam: – Overraskende

Egil Østenstad kjenner seg ikke igjen i Claus Lundekvams opplevelse av pillekultur i Southampton.

SOUTHAMPTON EGIL

OVERRASKET: Egil Johan Østenstad spilte for Southampton fra 1999–2003. Han opplevde ikke fri flyt av medisiner i klubben.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

Den tidligere Premier League-spilleren er overrasket over Lundekvams beskrivelser i boken «En kamp til», der han forteller om rusmisbruket og hvordan han stadig fikk medisiner av klubben.

Egil Østenstad spilte sammen med Lundekvam i Southampton fra høsten 1996 til høsten 1999, altså i den første delen av Lundekvams periode i den engelske klubben.

Østenstad mener det aldri var noen «pillekultur» i klubben da han var der.

– Absolutt ikke. Det kunne bli brukt en del tabletter i forbindelse med skader, det er selvsagt, men jeg opplevde overhodet ikke noe medisinsk apparat som prøvde å dytte på meg medisiner. Tvert imot, vil jeg si, sier den tidligere Viking-profilen til NRK.

Claus Lundekvam

Claus Lundekvam spilte for Southampton gjennom hele sin karriere i England, 12 år.

Foto: JOHN D MCHUGH / AP

– Vanlig med smertestillende

Han tviler ikke på at det Lundekvam forteller er sant, men kjenner seg ikke igjen.

– Jeg har selv spilt kamper med smerter og tatt smertestillende. Men en sånn kultur fremstår som helt fjern og ukjent for meg. Det var ingen pillekultur og krav om at man måtte på banen uansett, sier Østenstad.

En kamp til

Biografien om Claus Lundekvam «En kamp til», kommer ut lørdag, og i boka forteller Lundekvam selv åpent om mange historier knyttet til rus.

Den tidligere landslagslegen, Thor Einar Andersen, har kjent Claus Lundekvam siden 1994. Lundekvam spilte da for U21-landslaget, Andersen var lege. Han var ikke klar over forsyningen av medikamenter Lundekvam opplevde.

– Vi spurte alltid etter medikamentlister, slik at vi til enhver tid visste hva spillerne brukte av faste medisiner, sier Andersen til NRK.

Han forteller at bruken av ulike smertestillende midler var mer utbredt på 1990-tallet.

– Det var også vanligere i den norske eliteserien på den tiden. Det skal sies at spillere som har fått smertestillende har stort sett fått det for en grunn. Det er en medisinsk-etisk utfordring å velge og behandle smerter på denne måten. Det ligger grundig vurderinger bak, det er ikke alltid helt enkelt, forteller Andersen.

– Økende bevissthet

Thor Einar Andersen

Thor Einar Andersen er leder for medisinsk komite i Norges Fotballforbund og forsker ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole. Før Andersen ble tilknyttet norsk toppfotball som lege, spilte han selv for fotball for Start på 1970-og 80-tallet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Claus Lundekvam forteller at blant annet Paralgin forte var en del av de medikamentene han fikk av klubben.

– Det har jeg ikke hørt tidligere. Paralgin forte er vanedannende. Det som har vært vanlig å gi er paracetamollignende og betennelsesdempende medisiner som for eksempel Ibux, Naproxen og Voltaren. Tidligere var det også vanlig å injisere smertestillende og betennelsesdempende. Men ingen av disse medisinene er vanedannede.

Han understreker også at det har blitt en økende bevissthet rundt bruken av smertestillende de siste årene.

– Bruken har blitt redusert. Bruk av betennelsesdempende og smertestillende medikamenter over tid bør ikke skje. Bivirkningene kan være alvorlige. Det kan blant annet påvirke hjertet, føre til hudutslett og magesår.

Siste nytt

 • Mowinckel nummer seks på trening

  Ragnhild Mowinckel havnet på sjetteplass på kvinnenes siste utfortrening før onsdagens OL-uttfor. Molde-kjøreren var 35 hundredeler bak østerrikske Ramona Siebenhofer. Michelle Gisin og Nadia Fanchini tok seg inn til andre og tredje beste tid.

  ALPINE-SKIING-OLY-2018-PYEONGCHANG-TRAINING
  Foto: MARTIN BERNETTI / AFP
 • Fristil: OL-gull til Canada

  Canadiske Cassie Sharpe (25) gikk til topps og vant OL-gull i tirsdagens halfpipefinale i fristil i Pyeongchang. Franske Marie Martinod forsvarte sølvet sitt fra Sotsji-OL i 2014. Amerikanske Brita Sigourney tok bronsen.

  Cassie Sharpe
  Foto: ISSEI KATO / Reuters
 • Svendsen blir ankermann

  Emil Hegle Svendsen blir ankermann når Norge skal forsøke å forsvare OL-gullet i mixed-stafett i dag. Marte Olsbu er først ut, Tiril Eckhoff går den andre etappen før Johannes Thingnes Bø tar over. Til slutt skal altså Svendsen avslutte det hele.

  BIATHLON-OLY-2018-PYEONGCHANG-MEDALS
  Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Ishockey mellomrunde
OL i Pyeongchang: Kombinert hopp
OL i Pyeongchang: Skiskyting mixed stafett og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Kombinert langrenn og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Curling Norge - Italia