Hopp til innhold

Mistenkes for å ta seg betalt for å skjule doping

Franske myndigheter etterforsker Lamine Diack, tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet, for å ha tatt imot penger fra Russland for å skjule positive dopingtester.

Lamine Diack

UNDER ETTERFORSKNING: Lamine Diack.

Foto: Matt Dunham / Ap

Diack er nå under etterforskning for både korrupsjon og hvitvasking, ifølge franske myndigheter. Det melder nyhetsbyrået AP.

Anklagene mot friidrettstoppen er oppsiktsvekkende: Diack, som ga seg som IAAF-president så sent som i august i år, skal ha tatt imot nesten 2 millioner kroner fra Russland for å skjule positive dopingprøver.

To etterforskninger

IAAF bekrefter onsdag at politiet besøkte forbundets kontorer på tirsdag.

Myndighetenes opplysninger stammer fra to etterforskninger, både én gjennomført av det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og én fra IAAFs egen uavhengige etiske komité.

– Det er bra dette blir tatt tak i og etterforskes, for vi vil ikke ha den type adferd i vår sport, sier den norske friidrettspresidenten, Tore Hordnes, til NRK.

– Jeg må si jeg ble litt overrasket, men samtidig har vi hatt noen mistanker, sier Hordnes.

Det er fortsatt uklart hvor mange dopingprøver han mistenkes å ha dekket over.

Omstridt president

Diack var president i det internasjonale friidrettsforbundet i 16 år. Han er også æresmedlem av Den internasjonale olympiske komité.

Allerede i 2011 fikk han en advarsel fra IOC etter at han mottok en betaling fra et markedsføringsfirma. Sønnen Papa Massata Diack, som også har hatt prominente roller i IAAF, har sluttet etter anklager om korrupsjon.

Før Lamine Diack sluttet som president, rakk han blant annet å lage overskrifter ved å latterliggjøre de omfattende dopinganklagene mot friidretten i august.

Mediehusene ARD og The Times avslørte at en tredjedel av medaljevinnerne fra VM og OL mellom 2001 og 2012 hadde mistenkelige blodverdier, men det fikk bare Diack til å le.

– Dette er bare beskyldninger, ikke bevis. Jeg lo da jeg hørte at vi ikke hadde gjort en god nok jobb med dopingtestene, sa han.

Diack ble etterfulgt av Sebastian Coe i august. Da skrøt Coe av sin forgjenger, og lovet å beholde ham som en betrodd hjelper.

– Lamine Diack vil fortsette å være den spirituelle lederen, både for friidretten og for meg, sier Coe.

Mener russerne ønsker å rydde opp

Etterforskerne mener altså det er Russland som skal ha betalt presidenten for å skjule dopingresultater. Russland har vært involvert i en rekke dopingsaker i friidretten de siste årene, blant annet da seks kappgjengere ble tatt i en uanmeldt test i juni.

– Det er ikke tvil om at det har vært mange saker i Russland, men det virker som de prøver å rydde opp i dette. Det at de har tatt mange er et tegn på at de tar testene på alvor, og vi vet at Antidoping Norge har bistått dem. Russerne gir klart uttrykk for at de ikke kan leve med dette, sier den norske friidrettspresidenten.

Ikke alene

I tillegg til Diack skal minst to personer under ham i organisasjonen være involvert:

 • Direktøren i IAAFs antidopingavdeling, Gabriel Dolle, skal ha blitt satt i varetekt i sør-Frankrike
 • En juridisk rådgiver, Habib Cisse, er under etterforskning.

Siste nytt

 • Per Ciljan Skjelbred ferdig i RBK etter sesongen

  Per Ciljan Skjelbred er ferdig i Rosenborg etter inneværende sesong. Det melder Adressa søndag kveld.

  Ifølge avisen fikk veteranen beskjed etter trening fredag om at kontrakten ikke forlenges etter sesongen.

  Per Ciljan Skjelbred på trening
  Foto: Stein Roar Leite / NRK
 • Kristin Harila gir seg med klatring

  Fjellklatrer Kristin Harila legger klatringen på hylla bare uker etter at hun satte ny rekord i å bestige alle 14 fjell i verden over 8000 meter raskest.

  Harila, som kommer fra Vadsø i Finnmark, tok rekorden i juli da hun nådde toppen av K2, verdens nest høyeste fjell. Til sammen brukte hun bare 92 dager på å bestige alle de 14 fjellene.

  Nå er hun imidlertid ferdig med klatring.

  – Nei, egentlig er jeg nok ferdig med klatring nå, sier hun til Kronstadposten.

  Nå skal Harila holde foredrag, gi ut bok og lage film. Hun jobber også med tre andre prosjekter.

  (NTB)

  DSC02930
  Foto: Eivind Aabakken / NRK
 • Newcastle vant 8-0(!)

  Sheffield United fikk et realt mareritt da laget tapte 0-8 hjemme for Newcastle i Premier League søndag kveld.

  Dermed sikret Newcastle sin tredje seier på seks kamper denne sesongen, og klatret opp til 8.-plass på Premier League-tabellen.

  Nyopprykkede Sheffield United står på sin side med bare ett fattig poeng, som laget skaffet seg i 2-2-kampen hjemme mot Everton i fjerde serierunde.

  Sean Longstaff startet scoringsfesten for gjestene etter 21 minutter, før Dan Burn doblet ti minutter senere. Sven Botman sikret 3-0-ledelse til pause.

  Etter hvilen fortsatte Callum Wilson, Anthony Gordon, Miguel Almirón og Bruno Guimarães målshowet, før Alexander Isak fastsatte resultatet med tre minutter igjen på klokken.

  Gary Lineker lot seg også bite merke i Newcastles maktoppvisning.

  – Åtte mål, åtte forskjellige målscorere. Det kan umulig ha skjedd før i Premier League, skrev han på X/Twitter.

  Det ga også statistikktjenesten Opta ham rett i. Bare Chelsea mot Aston Villa i 2012 og Manchester United mot Southampton i 2021 har hatt sju forskjellige målscorere i en kamp. (NTB)

  UDLbA5QUqkw
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste