NRK Meny
Normal

Mistenkes for å ta seg betalt for å skjule doping

Franske myndigheter etterforsker Lamine Diack, tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet, for å ha tatt imot penger fra Russland for å skjule positive dopingtester.

Lamine Diack

UNDER ETTERFORSKNING: Lamine Diack.

Foto: Matt Dunham / Ap

Diack er nå under etterforskning for både korrupsjon og hvitvasking, ifølge franske myndigheter. Det melder nyhetsbyrået AP.

Anklagene mot friidrettstoppen er oppsiktsvekkende: Diack, som ga seg som IAAF-president så sent som i august i år, skal ha tatt imot nesten 2 millioner kroner fra Russland for å skjule positive dopingprøver.

To etterforskninger

IAAF bekrefter onsdag at politiet besøkte forbundets kontorer på tirsdag.

Myndighetenes opplysninger stammer fra to etterforskninger, både én gjennomført av det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og én fra IAAFs egen uavhengige etiske komité.

– Det er bra dette blir tatt tak i og etterforskes, for vi vil ikke ha den type adferd i vår sport, sier den norske friidrettspresidenten, Tore Hordnes, til NRK.

– Jeg må si jeg ble litt overrasket, men samtidig har vi hatt noen mistanker, sier Hordnes.

Det er fortsatt uklart hvor mange dopingprøver han mistenkes å ha dekket over.

Omstridt president

Diack var president i det internasjonale friidrettsforbundet i 16 år. Han er også æresmedlem av Den internasjonale olympiske komité.

Allerede i 2011 fikk han en advarsel fra IOC etter at han mottok en betaling fra et markedsføringsfirma. Sønnen Papa Massata Diack, som også har hatt prominente roller i IAAF, har sluttet etter anklager om korrupsjon.

Før Lamine Diack sluttet som president, rakk han blant annet å lage overskrifter ved å latterliggjøre de omfattende dopinganklagene mot friidretten i august.

Mediehusene ARD og The Times avslørte at en tredjedel av medaljevinnerne fra VM og OL mellom 2001 og 2012 hadde mistenkelige blodverdier, men det fikk bare Diack til å le.

– Dette er bare beskyldninger, ikke bevis. Jeg lo da jeg hørte at vi ikke hadde gjort en god nok jobb med dopingtestene, sa han.

Diack ble etterfulgt av Sebastian Coe i august. Da skrøt Coe av sin forgjenger, og lovet å beholde ham som en betrodd hjelper.

– Lamine Diack vil fortsette å være den spirituelle lederen, både for friidretten og for meg, sier Coe.

Mener russerne ønsker å rydde opp

Etterforskerne mener altså det er Russland som skal ha betalt presidenten for å skjule dopingresultater. Russland har vært involvert i en rekke dopingsaker i friidretten de siste årene, blant annet da seks kappgjengere ble tatt i en uanmeldt test i juni.

– Det er ikke tvil om at det har vært mange saker i Russland, men det virker som de prøver å rydde opp i dette. Det at de har tatt mange er et tegn på at de tar testene på alvor, og vi vet at Antidoping Norge har bistått dem. Russerne gir klart uttrykk for at de ikke kan leve med dette, sier den norske friidrettspresidenten.

Ikke alene

I tillegg til Diack skal minst to personer under ham i organisasjonen være involvert:

 • Direktøren i IAAFs antidopingavdeling, Gabriel Dolle, skal ha blitt satt i varetekt i sør-Frankrike
 • En juridisk rådgiver, Habib Cisse, er under etterforskning.

Siste nytt

 • Storseier mot Sverige

  Norge knuste Sverige hele 7-2 i den siste kampen i gruppespillet. Kampen var over allerede etter den sjette omgangen. Norges semifinalesjanser var over allerede tirsdag. Svenskene var allerede klare for semifinale, og hadde lite å spille for.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn, team-sprint
OL i Pyeongchang: Skøyter lagtempo
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo