Tidligere dopingavslørte Johannes Dürr arrestert: – Ikke overrasket

Johannes Dürr, som ble tatt i doping før OL i Sotsji, skal være pågrepet i Østerrike i forbindelse med dopingskandalen.

Johannes Dürr

SKAL VÆRE PÅGREPET: Johannes Dürr ble tatt i doping i 2014, men er nå i søkelyset igjen i forbindelse med en dopingsak.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

Det er den tyske gravejournalisten Hajo Seppelt og den østerrikske avisen Kronen Zeitung som melder dette.

Avisen skriver at langrennsløperen kan ha hatt en nøkkelrolle i den pågående dopingsaken og at det nå etterforskes om han har brutt antidopingreglene i landet.

I løpet av 48 timer må påtalemyndigheten ta stilling til om Dürr skal kreves varetektsfengslet.

De to østerrikske langrennsløperne Max Hauke ​​og Dominik Baldauf var blant fem løpere som ble avslørt under ski-VM for bloddoping etter en razzia i VM-byen Seefeld.

Ifølge Kronen Zeitung er Dürr mistenkt for å være mellomleddet mellom de to dopingtatte utøverne og dopinglegen Mark Schmidt, som antas å være hovedmannen bak dopingnettverket som ble avslørt i Seefeld.

Avisa påpeker at Dürr siktet både etter bedrageriloven og antidopingloven. Det må bety at han er mistenkt for å ha hjulpet andre til å dope seg. Antidopingloven kan nemlig ikke brukes mot folk som bare doper seg selv.

Hauke og Baldauf har tidligere sagt i avhør med politiet at det var Dürr som introduserte dem for legen i Erfurt.

Jostein Vinjerui

Landslagstrener for Storbritannia, norske Jostein Vinjerui.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Det verserte rykter

Det påpekes videre i avisen at Dürr ikke burde vært så motvillig til å samarbeide med etterforskerne i dopingskandalen.

Landslagstrener for Storbritannia, norske Jostein Vinjerui, er ikke overrasket over pågripelsen.

– Med bakgrunn i det siste jeg hørte under ski-VM i Seefeld, så er jeg ikke overrasket over at han er involvert. Det verserte noen rykter om det der nede og. Det bekrefter at politiet har en god sak mot han og, sier han til NRK.

– Det er kjedelig og trist for langrenn og sporten i Østerrike spesielt. Det er mange der som jobber på ærlig og redelig vis, og hadde håpet at VM i Seefeld skulle bli en ny start for langrennssporten der nede, men i stedet blir det nakkeskuddet, slik som det ser ut nå, sier treneren.

Johannes Dürr dopingdokumentar

Dette bildet er fra dokumentaren om Johannes Dürr.

Foto: ARD

Fortalte sin historie

Seppelt var som vanlig tidlig ute med å melde om pågripelsen. Han skriver på Twitter at langrennsløperen mistenkes for å ha brutt den østerrikske antidopinglovgivningen:

– Dopingvitnet Johannes Dürr er arrestert i Innsbruck etter mistanke om brudd på idrettsloven og/eller brudd på det østerrikske antidopinglovverket. Årsaken er så langt ukjent.

Dürr stod nylig frem i ARD-dokumentaren «Doping Top Secret: Confession. Inside the mind of a doper» og fortalte sin historie om hvordan han systematisk dopet seg for å nå toppen.

– Faktisk så pleide blodinnføringen å skje ved arenaene før konkurranser, for eksempel før start i Tour de Ski, sa østerrikeren.

Under OL i Sotsji ble han tatt for doping og etter hvert dømt til to års utestengelse.

Du kan se dokumentaren i NRK TV her.

Viktige opplysninger

Mange av opplysningene i dokumentaren skal ha blitt brukt i etterforskningen som etter hvert ledet til dopingrazziaen i Seefeld.

Dürr har sonet ferdig dopingutestengelsen og varslet for en stund siden at han ville satse på et comeback. Østerrikeren kom imidlertid aldri med i VM-troppen, og daværende trener Trond Nystad uttalte at det ikke ble aktuelt så lenge han var trener. Etter hvert fikk han to nye dopingtilfeller i Østerrike å hanskes med, og fredag sa den tidligere landslagstreneren for Norge opp jobben.

Og om det er slutt med dette er høyst usikkert.

Den østerrikske sjefsetterforskeren Dieter Csefan uttalte i et intervju som ble publisert tirsdag at bloddopingskandalen i forbindelse med ski-VM ville øke i omfang.

– Jeg er overbevist om at flere vil få anklager mot seg, sa Csefan til det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Les også: Nye avsløringer i dopingskandalen: Blod fra flere utøvere beslaglagt

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Greide ikke ny medalje på 400 meter

  Norges svømmestjerne Henrik Christiansen endte på en skuffende 7.-plass i finalen på 400 meter fri i langbane-EM. Han hadde ambisjoner om medalje i Budapest

  Tiden 3.46,87 holdt heller ikke for Christiansen til å slå sin egen bestenotering. I 2016 satte han norsk rekord på 3.46,37.

  Mandagens finale ble vunnet av Martin Maljutin fra Russland, mens Felix Auböck (Østerrike) og Danas Rapsys (Litauen) tok de øvrige medaljene.

  Henrik Christiansen svømme-VM 2019
  Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow/TT
 • Sagan sterkest i Giro-spurt

  Peter Sagan tok sin første etappeseier i årets Giro d'Italia. Slovaken hadde spurtsterke Fernando Gaviria på hjul, men lot ikke sin andre Giro-triumf i karrieren glippe. Gaviria ble toer foran hjemmehåpet Davide Cimolai.

  Tobias Foss kom i mål sammen med resten av hovedfeltet. Han er eneste norske innslag i årets Giro d'Italia.

  Peter Sagan
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters
 • Jakob Ingebrigtsen i stjerneselskap

  Jakob Ingebrigtsen er et av stjernenavnene som trekkes fram på deltakerlistene foran kommende helgs Diamond League-åpning i friidrett i Gateshead.

  Den norske mellomdistanse-løperen kommer til England med beste personlig rekord av samtlige i startfeltet på 1500 meter.

  20-åringen har 3.28,68 som bestenotering. Nærmest av konkurrentene i Gateshead er australske Stewart McSweyn, som har løpt på 3.30,51. Ronald Musagala fra Uganda har en personbeste på 3.30,58.

  Storebror Henrik Ingebrigtsen skal på sin side løpe 5000 meter i årets første Diamond League-stevne. Der får han tøff konkurranse. Best personlig rekord i startfeltet har kenyaneren Nicholas Kipkorir Kimeli med 12.51,78. Henrik Ingebrigtsen har løpt på 13.15,38.

  Stevnet i Gateshead er kommende søndag. (NTB)

  8yUHAwLljDo
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal