Hopp til innhold

Tidligere dopingavslørte Johannes Dürr arrestert: – Ikke overrasket

Johannes Dürr, som ble tatt i doping før OL i Sotsji, skal være pågrepet i Østerrike i forbindelse med dopingskandalen.

Johannes Dürr

SKAL VÆRE PÅGREPET: Johannes Dürr ble tatt i doping i 2014, men er nå i søkelyset igjen i forbindelse med en dopingsak.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

Det er den tyske gravejournalisten Hajo Seppelt og den østerrikske avisen Kronen Zeitung som melder dette.

Avisen skriver at langrennsløperen kan ha hatt en nøkkelrolle i den pågående dopingsaken og at det nå etterforskes om han har brutt antidopingreglene i landet.

I løpet av 48 timer må påtalemyndigheten ta stilling til om Dürr skal kreves varetektsfengslet.

De to østerrikske langrennsløperne Max Hauke ​​og Dominik Baldauf var blant fem løpere som ble avslørt under ski-VM for bloddoping etter en razzia i VM-byen Seefeld.

Ifølge Kronen Zeitung er Dürr mistenkt for å være mellomleddet mellom de to dopingtatte utøverne og dopinglegen Mark Schmidt, som antas å være hovedmannen bak dopingnettverket som ble avslørt i Seefeld.

Avisa påpeker at Dürr siktet både etter bedrageriloven og antidopingloven. Det må bety at han er mistenkt for å ha hjulpet andre til å dope seg. Antidopingloven kan nemlig ikke brukes mot folk som bare doper seg selv.

Hauke og Baldauf har tidligere sagt i avhør med politiet at det var Dürr som introduserte dem for legen i Erfurt.

Jostein Vinjerui

Landslagstrener for Storbritannia, norske Jostein Vinjerui.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Det verserte rykter

Det påpekes videre i avisen at Dürr ikke burde vært så motvillig til å samarbeide med etterforskerne i dopingskandalen.

Landslagstrener for Storbritannia, norske Jostein Vinjerui, er ikke overrasket over pågripelsen.

– Med bakgrunn i det siste jeg hørte under ski-VM i Seefeld, så er jeg ikke overrasket over at han er involvert. Det verserte noen rykter om det der nede og. Det bekrefter at politiet har en god sak mot han og, sier han til NRK.

– Det er kjedelig og trist for langrenn og sporten i Østerrike spesielt. Det er mange der som jobber på ærlig og redelig vis, og hadde håpet at VM i Seefeld skulle bli en ny start for langrennssporten der nede, men i stedet blir det nakkeskuddet, slik som det ser ut nå, sier treneren.

Johannes Dürr dopingdokumentar

Dette bildet er fra dokumentaren om Johannes Dürr.

Foto: ARD

Fortalte sin historie

Seppelt var som vanlig tidlig ute med å melde om pågripelsen. Han skriver på Twitter at langrennsløperen mistenkes for å ha brutt den østerrikske antidopinglovgivningen:

– Dopingvitnet Johannes Dürr er arrestert i Innsbruck etter mistanke om brudd på idrettsloven og/eller brudd på det østerrikske antidopinglovverket. Årsaken er så langt ukjent.

Dürr stod nylig frem i ARD-dokumentaren «Doping Top Secret: Confession. Inside the mind of a doper» og fortalte sin historie om hvordan han systematisk dopet seg for å nå toppen.

– Faktisk så pleide blodinnføringen å skje ved arenaene før konkurranser, for eksempel før start i Tour de Ski, sa østerrikeren.

Under OL i Sotsji ble han tatt for doping og etter hvert dømt til to års utestengelse.

Du kan se dokumentaren i NRK TV her.

Viktige opplysninger

Mange av opplysningene i dokumentaren skal ha blitt brukt i etterforskningen som etter hvert ledet til dopingrazziaen i Seefeld.

Dürr har sonet ferdig dopingutestengelsen og varslet for en stund siden at han ville satse på et comeback. Østerrikeren kom imidlertid aldri med i VM-troppen, og daværende trener Trond Nystad uttalte at det ikke ble aktuelt så lenge han var trener. Etter hvert fikk han to nye dopingtilfeller i Østerrike å hanskes med, og fredag sa den tidligere landslagstreneren for Norge opp jobben.

Og om det er slutt med dette er høyst usikkert.

Den østerrikske sjefsetterforskeren Dieter Csefan uttalte i et intervju som ble publisert tirsdag at bloddopingskandalen i forbindelse med ski-VM ville øke i omfang.

– Jeg er overbevist om at flere vil få anklager mot seg, sa Csefan til det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Les også: Nye avsløringer i dopingskandalen: Blod fra flere utøvere beslaglagt

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal