Normal

Tidligere Cologna-smører styrker Bø-brødrenes VM-sjanser

RUHPOLDING (NRK): Tarjei Bø (27) og Johannes Thingnes Bø (22) har et ess i ermet i jakten på VM-medaljer: En italiener og en unik skiutveksling.

Bø-brørne på pallen

HÅPER PÅ MER JUBEL: Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø jubler for henholdsvis gull og bronse på 10 kilometer sprint under VM i finske Kontiolathi i 2015. Nå håper brødrene at en italiensk smører skal skape mer jubel under VM på hjemmebane i mars.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er en kjempestyrke for oss, og det har funket veldig, veldig bra hittil, sier lillebror Bø til NRK.

22-åringen har så langt hatt en varierende VM-sesong, men det er ikke på grunn av skiene, som han til nå beskriver som «vanvittig bra».

– Han er helt rå

Denne sesongen har nemlig begge brødrene jobbet tett med Gianluca Marcolini, og italieneren er blant de mest erfarne i det norske smøreteamet.

Den store fordelen ligger i at Bø-brødrene nå tester dobbelt så mange skipar og byttelåner ski fra hverandres skiparker.

– Vi tester alltid ski sammen, og vi går på de to beste parene tilgjengelig. Det er uavhengig om det er Johannes sine eller mine. Det er en styrke for oss begge, sier Bø til NRK.

Hvis storebroren har de to beste skiparene, får han velge først – og motsatt.

– Han (Marcolini) er helt rå, og vi har et ekstremt bra samarbeid med ham, smøreteamet og Fischer, sier Bø.

Samtidig forklarer 27-åringen at det ikke er noe problem å bytte skipar fordi begge har likt spenn og går ganske likt på ski.

Marcolini

Den italienske smøreren Gianluca Marcolini skal jobbe tett med brødrene Bø fram mot VM i Oslo. (Foto: Sindre Murtnes, NRK)

Jobbet med Majdic og Cologna

Etter å ha jobbet med det russiske laget i to år før Sotsji-OL, valgte Marcolini å fortsette karrieren i det norske smøreteamet. Forrige sesong jobbet han også med Johannes Thingnes Bø, men nå har han et spesielt ansvar for begge brødrene.

– De var litt skeptiske i starten, men nå har vi funnet en god løsning. Og nå fungerer det veldig bra, sier Marcolini.

Italieneren jobbet med den tidligere sprinteren Petra Majdic fra 2006 til 2011. Etter Holmenkollen-VM samarbeidet han med Dario Cologna før han kom inn i den russiske leiren.

Smøreren har også hjulpet Johann Mühlegg (1999-2000), Stefania Belmondo (2000-2002), søsknene Sabina og Fulvio Sabusa (2002-2006), ifølge Biathlonnews.com.

Marcolini er overbevist om at Bø-brødrene har en stor fordel i det tette samarbeidet.

– Noen ganger har Johannes best ski, andre ganger har Tarjei best. Da kan de velge hverandres, og det er kjempebra for oss, mener italieneren.

Johannes Thingnes Bø er glad for at samarbeidet med italieneren, broren og det norske smøreteamet ser ut til å ha satt seg i tide før VM på hjemmebane.

– Det er bare deilig å gå ut hver eneste gang og kjenne at det ikke er skiene det står på, sier 22-åringen.

Siste nytt

 • Vålerenga fortsatt uten poengtap

  Storhamar topper tabellen etter å ha vendt til 3-2-seier i mjøsderbyet mot Lillehammer, mens Vålerenga er eneste lag uten poengtap i eliteserien. Oslolaget slo nemlig kort Sparta 3-0 i Furuset Forum.

  Lindström
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Helleland vil røyste mot Russland

  Wadas visepresident Linda Hofstad Helleland skriv i ei fråsegn at ho kjem til å røyste mot at Russland blir tekne inn igjen som Wada-medlem, slik kontrollkomiteen CRC tilrår, melder insidetgegames.biz.

  Wada skal avgjere saka på sitt styremøte torsdag.

  Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland
  Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK
 • Viking sleit seg til siger

  Viking er framleis på kurs mot opprykk, men det var berre så vidt det heldt mot Notodden. Tommy Høiland gav Viking leiinga midt i første omgang, men Gaston Salasiwa utlikna.

  Axel Andersson gav Viking sigeren i kampens nest siste speleminutt. Viking er dermed på tredjeplass, berre målskilnaden bak Mjøndalen og tre poeng bak Aalesund.

Sendeplan

Kl. Program Kanal