Tidligere Cologna-smører styrker Bø-brødrenes VM-sjanser

RUHPOLDING (NRK): Tarjei Bø (27) og Johannes Thingnes Bø (22) har et ess i ermet i jakten på VM-medaljer: En italiener og en unik skiutveksling.

Bø-brørne på pallen

HÅPER PÅ MER JUBEL: Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø jubler for henholdsvis gull og bronse på 10 kilometer sprint under VM i finske Kontiolathi i 2015. Nå håper brødrene at en italiensk smører skal skape mer jubel under VM på hjemmebane i mars.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er en kjempestyrke for oss, og det har funket veldig, veldig bra hittil, sier lillebror Bø til NRK.

22-åringen har så langt hatt en varierende VM-sesong, men det er ikke på grunn av skiene, som han til nå beskriver som «vanvittig bra».

– Han er helt rå

Denne sesongen har nemlig begge brødrene jobbet tett med Gianluca Marcolini, og italieneren er blant de mest erfarne i det norske smøreteamet.

Den store fordelen ligger i at Bø-brødrene nå tester dobbelt så mange skipar og byttelåner ski fra hverandres skiparker.

– Vi tester alltid ski sammen, og vi går på de to beste parene tilgjengelig. Det er uavhengig om det er Johannes sine eller mine. Det er en styrke for oss begge, sier Bø til NRK.

Hvis storebroren har de to beste skiparene, får han velge først – og motsatt.

– Han (Marcolini) er helt rå, og vi har et ekstremt bra samarbeid med ham, smøreteamet og Fischer, sier Bø.

Samtidig forklarer 27-åringen at det ikke er noe problem å bytte skipar fordi begge har likt spenn og går ganske likt på ski.

Marcolini

Den italienske smøreren Gianluca Marcolini skal jobbe tett med brødrene Bø fram mot VM i Oslo. (Foto: Sindre Murtnes, NRK)

Jobbet med Majdic og Cologna

Etter å ha jobbet med det russiske laget i to år før Sotsji-OL, valgte Marcolini å fortsette karrieren i det norske smøreteamet. Forrige sesong jobbet han også med Johannes Thingnes Bø, men nå har han et spesielt ansvar for begge brødrene.

– De var litt skeptiske i starten, men nå har vi funnet en god løsning. Og nå fungerer det veldig bra, sier Marcolini.

Italieneren jobbet med den tidligere sprinteren Petra Majdic fra 2006 til 2011. Etter Holmenkollen-VM samarbeidet han med Dario Cologna før han kom inn i den russiske leiren.

Smøreren har også hjulpet Johann Mühlegg (1999-2000), Stefania Belmondo (2000-2002), søsknene Sabina og Fulvio Sabusa (2002-2006), ifølge Biathlonnews.com.

Marcolini er overbevist om at Bø-brødrene har en stor fordel i det tette samarbeidet.

– Noen ganger har Johannes best ski, andre ganger har Tarjei best. Da kan de velge hverandres, og det er kjempebra for oss, mener italieneren.

Johannes Thingnes Bø er glad for at samarbeidet med italieneren, broren og det norske smøreteamet ser ut til å ha satt seg i tide før VM på hjemmebane.

– Det er bare deilig å gå ut hver eneste gang og kjenne at det ikke er skiene det står på, sier 22-åringen.

Siste nytt

 • Italiensk fotball utsatte samtaler

  Italias spillerforening for fotball (AIC) og Serie A-klubbene frykter at fotballsesongen kan være over. Et viktig møte ble utsatt mandag. Partene skulle blant annet ha diskutert lønnskutt.

  – Bekymringen for at seriene er ferdigspilt for sesongen eksisterer. Vi er derfor nødt til å diskutere hvordan vi skal eventuelt skal avslutte dette på formelt vis. Samtidig må vi ta i betraktning både sportslige resultater og kontrakter, sa AICs president Damiano Tommasi.

  Uttalelsen til Tommasi må ses i sammenheng med uttalelsen til Italias idrettsminister Vincenco Spadafora søndag. Han sa at han vil forlenge idrettsstansen fra 3. april og ut resten av måneden. (NTB)

  Damiano Tommasi
  Foto: Pier Paolo Cito / AP
 • Villa-stjerne med korona-tabbe

  Først ba han alle om å holde seg hjemme. Deretter dro Aston Villa-kapteinen Jack Grealish på kompisbesøk og krasjet med bilen på tur hjem igjen.

  – Jeg vil ikke at noen skal gjøre den samme tabben som jeg gjorde, er 24-åringen sitert på i blant annet BBC.

  Lørdag publiserte han en video der han blant oppfordret folk til å holde seg hjemme for å hjelpe til med å redde liv.

  Selv skal han angivelig ha dratt på fest til en kamerat. På vei hjem krasjet han sin Range Rover inn i to parkerte biler. Han fikk flerret opp det denne forhjulet på sin egen bil, og den var ikke lenger kjørbar.

  Premier League - Leicester City v Aston Villa
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Friidretts-VM utsett

  Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) opplyser at dei ser etter VM-datoar i 2022 ettersom sommar-OL vart utsett i eit år. VM i Eugene i Oregon skulle etter planen avviklast i august neste år, men det kolliderer med dei nye datoane for OL. Forbundet skriv i ei pressemelding at dei støttar dei nye OL-datoane som vart kunngjort måndag. Samtidig opplyser dei at dei jobbar med nye datoar for friidretts-VM i 2022. Det skjer i samarbeid med VM-arrangøren og andre meisterskapsarrangørar.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal