Hopp til innhold

Tidligere CAS-dommer: – Store problemer med å se en mildere straff

Therese Johaug kan i beste fall håpe at utestengelsen på 13 måneder blir stående, mener tidligere CAS-dommer Bård Racin Meltvedt.

Bård Racin Meltvedt

ERFAREN: Bård Racin Meltvedt var CAS-dommer i til sammen ti år.

Foto: Eirik-Pessl Kleiven / NRK

 • NRK følger CAS-høringen med eksperter, reaksjoner og intervjuer fra Lausanne. Følg saken her.
CAS
Foto: Grafikk: Kari Anne Gisetstad Andersen / NRK

Meltvedt har fortsatt gode kontakter i Idrettens voldgiftsrett (CAS) etter til sammen ti år som CAS-dommer.

Etter å ha fulgt saken i mediene, har den erfarne juristen tro på at utestengelsen på 13 måneder vil bli stående.

– Jeg har veldig store problemer med å se at hun får en mildere straff, sier Meltvedt og legger til:

– Det hun kan håpe på er at man opprettholder domsutvalgets avgjørelse, og jeg mener det er veldig gode grunner til ikke å skjerpe straffen utover det som allerede er gjort.

Therese Johaug ankommer Hotel De La Paix mandag i Lausanne, med en kopp kaffe.

I LAUSANNE: Therese Johaug ankommer Hotel De La Paix i sveitsiske Lausanne mandag. Tirsdag skal hun møte til høring i Idrettens voldgiftsrett (CAS) som holder til i byen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Fått det hun fortjener

Therese Johaug ble trodd på at hun har fått i seg det forbudte stoffet clostebol gjennom leppekremen Trofodermin, men ble likevel straffet fordi domsutvalget i Norges idrettsforbund mente hun ikke var fri for skyd.

Nå er det store spørsmålet om Johaug vil få en utestengelse på 16 måneder eller mer, som vil føre til at OL til vinteren ryker.

Meltvedt er ikke lenger CAS-dommer og har aldri jobbet med de tre dommerne som skal behandle Johaugs sak, men nordmannen har drøftet saken med to dommerkolleger som fortsatt jobber for den private domstolen.

– De har gitt uttrykk for omtrent det samme synspunktet som jeg har, nemlig at hun har fått det hun fortjener og ikke noe mer.

Juristen har tro på at dommen blir stående siden han mener Johaug «er veldig nær skyldfri i denne saken», men:

– Det er en rekke dommere i CAS som er veldig, veldig bokstavtro til reglene om at det er nulltoleranse for doping, og de dømmer helt uavhengig av skyld, sier Meltvedt.

– Sannsynlig at det kan gå den andre veien

Jurist og CAS-ekspert Robin MacKenzie-Robinsen tror ikke straffen vil bli så streng at OL ryker for Johaug, men han tror Johaug må være forberedt på at utestengelsen utvides med én til to måneder.

– CAS har ikke nødvendigvis for vane å være veldig strenge, men forutsatt at CAS kommer til at Johaug har utvist «ubetydelig skyld»,​ har de i utgangspunktet kun et spillerom på en utestengelse på mellom 12 og 24 måneder. Dette forutsetter at CAS kommer til samme slutning som domsutvalget, at det ikke er mulig å gå under 12 måneders utestengelse forankret i forholdsmessighetsprinsippet, påpeker MacKenzie-Robinson.

Både CAS-eksperten og den tidligere CAS-dommeren er enige om at straffen sannsynligvis ikke blir mildere.

– Når Johaug allerede er utestengt i 13 måneder, sier det vel egentlig seg selv at det er vanskelig å bevege seg mye lenger ned enn det. Forutsatt at CAS finner henne skyldig, er det heller sannsynlig at det kan gå den andre veien, sier Mackenzie-Robinson.

Tidslinje_Johaug

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Tap for Berntsen/Mol

  Mathias Berntsen og Hendrik Mol tapte åpningskampen i EM-turneringen i sandvolleyball i strake sett for svenskene David Åhman og Jonathan Hellvig.

  Det ble tap med sifrene 18-21 og 19-21.

  Det norske 2. laget var tidlig føringen i første settet mot de to svenske 20-åringene, men klarte ikke å ta igjen forspranget svenskene fikk da de gikk fra 12-12 til 15-13. Den svenske duoen tok førstesettet 21-18.

  Åhmann/Hellvig fortsatte også å dominere det andre settet selv om Berntsen/Mol var litt bedre med.

  Berntsen/Mol skal i neste kamp i gruppe A møte taperen av møtet mellom Anders Mol/Christian Sørum og israelerne Eylon Elazar/Amiram Ohana. Svenskene møtter vinneren av den samme kampen i onsdagens 2. runde.

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP
 • Hauge klar for belgisk klubb

  Jens Petter Hauge er klar for utlån til den belgiske klubben Gent. Det melder klubben på sine nettsider.

  Han kommer på utlån fra den tyske klubben Eintracht Frankfurt, der han har slitt med å starte kamper jevnlig.

  Siden han dro fra Bodø/Glimt har han også hatt en periode i AC Milan før han først ble utlånt, og senere solgt permanent til Frankfurt.

  Hauges nye klubb ligger på andreplass i den øverste divisjonen i Belgia etter fire kamper spilt.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Eirik Kjønø og Stabæk avsluttet forholdet

  Eirik Kjønø er ferdig som trener for 1. divisjonsklubben Stabæk. Det ble bekreftet av en pressemelding fra klubben tirsdag ettermiddag,

  Kjønø har selv uttalt seg på Twitter:

  «Takk for muligheten, Stabæk. Takk til alle supportere, spillere og støtteapparat for samarbeidet. Lykke til videre!»

  Ifølge TV 2 ble spillerne tidligere på dagen informert om at treneren ikke blir med videre og at han var i forhandlinger om en sluttpakke.

  Stabæk som lå godt på tabellen har røket på tre strake tap, og det kulminerte med tapet for Stjørdals-Blink i helgen. (NTB)

  Obos-ligaen fotball 2022: Stabæk - Stjørdals-Blink (4-2)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste