Tidligere CAS-dommer: – Store problemer med å se en mildere straff

Therese Johaug kan i beste fall håpe at utestengelsen på 13 måneder blir stående, mener tidligere CAS-dommer Bård Racin Meltvedt.

Bård Racin Meltvedt

ERFAREN: Bård Racin Meltvedt var CAS-dommer i til sammen ti år.

Foto: Eirik-Pessl Kleiven / NRK

 • NRK følger CAS-høringen med eksperter, reaksjoner og intervjuer fra Lausanne. Følg saken her.
CAS
Foto: Grafikk: Kari Anne Gisetstad Andersen / NRK

Meltvedt har fortsatt gode kontakter i Idrettens voldgiftsrett (CAS) etter til sammen ti år som CAS-dommer.

Etter å ha fulgt saken i mediene, har den erfarne juristen tro på at utestengelsen på 13 måneder vil bli stående.

– Jeg har veldig store problemer med å se at hun får en mildere straff, sier Meltvedt og legger til:

– Det hun kan håpe på er at man opprettholder domsutvalgets avgjørelse, og jeg mener det er veldig gode grunner til ikke å skjerpe straffen utover det som allerede er gjort.

Therese Johaug ankommer Hotel De La Paix mandag i Lausanne, med en kopp kaffe.

I LAUSANNE: Therese Johaug ankommer Hotel De La Paix i sveitsiske Lausanne mandag. Tirsdag skal hun møte til høring i Idrettens voldgiftsrett (CAS) som holder til i byen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Fått det hun fortjener

Therese Johaug ble trodd på at hun har fått i seg det forbudte stoffet clostebol gjennom leppekremen Trofodermin, men ble likevel straffet fordi domsutvalget i Norges idrettsforbund mente hun ikke var fri for skyd.

Nå er det store spørsmålet om Johaug vil få en utestengelse på 16 måneder eller mer, som vil føre til at OL til vinteren ryker.

Meltvedt er ikke lenger CAS-dommer og har aldri jobbet med de tre dommerne som skal behandle Johaugs sak, men nordmannen har drøftet saken med to dommerkolleger som fortsatt jobber for den private domstolen.

– De har gitt uttrykk for omtrent det samme synspunktet som jeg har, nemlig at hun har fått det hun fortjener og ikke noe mer.

Juristen har tro på at dommen blir stående siden han mener Johaug «er veldig nær skyldfri i denne saken», men:

– Det er en rekke dommere i CAS som er veldig, veldig bokstavtro til reglene om at det er nulltoleranse for doping, og de dømmer helt uavhengig av skyld, sier Meltvedt.

– Sannsynlig at det kan gå den andre veien

Jurist og CAS-ekspert Robin MacKenzie-Robinsen tror ikke straffen vil bli så streng at OL ryker for Johaug, men han tror Johaug må være forberedt på at utestengelsen utvides med én til to måneder.

– CAS har ikke nødvendigvis for vane å være veldig strenge, men forutsatt at CAS kommer til at Johaug har utvist «ubetydelig skyld»,​ har de i utgangspunktet kun et spillerom på en utestengelse på mellom 12 og 24 måneder. Dette forutsetter at CAS kommer til samme slutning som domsutvalget, at det ikke er mulig å gå under 12 måneders utestengelse forankret i forholdsmessighetsprinsippet, påpeker MacKenzie-Robinson.

Både CAS-eksperten og den tidligere CAS-dommeren er enige om at straffen sannsynligvis ikke blir mildere.

– Når Johaug allerede er utestengt i 13 måneder, sier det vel egentlig seg selv at det er vanskelig å bevege seg mye lenger ned enn det. Forutsatt at CAS finner henne skyldig, er det heller sannsynlig at det kan gå den andre veien, sier Mackenzie-Robinson.

Tidslinje_Johaug

Siste nytt

 • Andersson forlenger med Sverige

  Janne Andersson har forlenget sin kontrakt som svensk landslagssjef i fotball. 57-åringen vil fortsette i jobben frem til sommeren 2024. Andersson førte de svenske herrene til VM-sluttspill og kvartfinale i Russland i 2018, og Sverige var også klar for sommerens EM som er utsatt til neste år på grunn av pandemien. Andersson hadde kontrakt som gjaldt gjennom kvalifiseringen og eventuelt fram til VM-sluttspillet i Qatar i 2022, men nå har han fått en avtale som gjør at han kan lede Sverige fram til EM-sluttspillet i Tyskland i 2024. – Jeg pleier å si at jeg har verdens beste jobb, og det mener jeg. Jeg gleder meg til å gå løs på utfordringene som ligger foran oss, sier han.

  AFP_1K354V
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND
 • TV 2: Forren ferdig i Molde

  Vegard Forren får ikke fortsette i Molde, ifølge TV 2. Det er Forrens advokat, Odd Arne Nilsen, som bekrefter dette overfor kanalen.

  – Partene har inngått en minnelig avtale som innebærer at Vegard Forren er fristilt fra kontrakten med Molde FK fra dags dato og mottar en økonomisk sluttpakke fra klubben, sier han.

  32-åringens kontrakt strakk seg opprinnelig ut 2021. Forren har innrømt spilleproblemer, og skal ha vært i forhandlinger med klubben om sin fremtid. Molde har ikke kunne kommentere saken ettersom det er en personalsak.

  nBoqfbWuIqI
  Foto: Ole Martin Wold / Ole Martin Wold
 • Grønt lys for fysisk kontakt

  Regjeringen åpner for at barn og unge kan trene med fysisk kontakt igjen fra 1. juni. Dette gjelder all trening i alle idretter. Det åpnes opp for all barne- og ungdomsidrett til og med det året man fyller 19 år for trening, men ikke for ordinære seriekamper og arrangementer. I idretter hvor utøverne er tett på hverandre, som for eksempel bryting, må antall treningspartnere begrenses.

Sendeplan

Kl. Program Kanal