Hopp til innhold

Hevder 15 russiske medaljevinnere i Sotsji var dopet

En tidligere russisk antidopinglege forklarer hvordan minst 15 av landets utøvere dopet seg under OL på hjemmebane i 2014.

SPORT-DOPING/WADA

PLANLAGT: Det skal ha foregått mye ulovlig virksomhet på dopinglaboratoriumet i Moskva.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Informasjonen kommer fra Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times. Han var sjef for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014.

Rodtsjenkov hevder minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull.

TV 2 omtalte saken først.

Navngir Legkov

Sochi Olympics Cross Country Men

GLAD: Alexander Legkov tok gull på 50 kilometeren i Sotsji.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Rodtsjenkov navngir også en rekke utøvere, blant annet hevder han at langrennsløper Alexander Legkov er en av utøverne som dopet seg. Han er én av 14 langrennsløpere.

Legkov tok gull på femmila, foran to landsmenn. Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire. Også bobkjører Alexander Zubkov og skeletonkjører Alexander Tretjakov navngis.

Rodtsjenkov forteller at han før lekene fikk en liste over utøverne som var en del av programmet. Hvis disse tok medalje måtte urinprøvene skiftes ut. Den tidligere laboratioriesjefen sier også at de byttet ut og fikset over 100 urinprøver.

Hull i veggen

De spesiallagede prøveglassene ble hentet og levert gjennom hull i veggen.

– Folket feiret olympiske vinnere, mens vi jobbet som gale og byttet ut urinprøvene deres, forteller Rodtsjenkov til New York Times.

Selv trakk han seg fra sjefstillingen i november 2015, etter 10 år i jobben, etter at han ble beskyldt for å være involvert i systematisk doping i Russland av WADA. Han reiste da til Los Angeles fordi han følte seg utrygg i Russland. Nå innrømmer han langt mer enn det han noen gang ble beskyldt for.

Filmskaper Bryan Fogel jobber med en dokumentar hvor Rodtsjenkovv er involvert. Der forteller han i detalj om hvordan hele dopingprogrammet foregikk.

– Det fungerte som en sveitsisk klokke. Vi var helt perfekt forberedt, forklarer han.

Doping-cocktail

Den amerikanske avisen har vært i kontakt med Russlands sportsminister Vitalij Mutko. Han svarte med å innkalle til pressekonferanse og kalle anklagene for et nytt angrep på landet.

Ifølge Rodtsjenkov bidro de ikke bare til å skjule prøver, de laget også doping. En blanding av anabole steroider som gjorde at utøverne kom seg raskere til hektene etter trening, og lot dem presse kroppen flere dager i strekk. Dopet skal så ha blitt servert med whiskey til herrene og i en martini til de kvinnelige utøverne. Oppskriften var presis; et milligram steriode per milliliter med alkohol.

– Alle utøvere er som små barn. De putter alt du gir dem i munnen, sier Rodtsjenkov.

Søndag sendte TV-programmet «60 Minutes» et intervju med varsleren Vitalij Stepanov, hvor Rodtsjenkov ble nevnt som mannen bak jukset i Sotsji. Nå bekrefter han altså alt, og mer til.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) krever umiddelbare undersøkelser av informasjonen. WADA har allerede sagt at de skal granske saken.

Siste nytt

  • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

    Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

    Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

    Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

    Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

    Rittet avsluttes søndag.

    Tobias Halland Johannessen
    Foto: Tuva Åserud / NTB
  • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

    Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

    – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

    På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

    Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

    For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

    – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

    Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

    Stian Hovind Angermund
    Foto: Norsk Friidrett
  • Granerud dropper sommer-EM

    Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

    – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

    Norge stiller med åtte utøvere.

    Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

    Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

    Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

    Halvor Granerud
    Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste