NRK Meny
Normal

Hevder 15 russiske medaljevinnere i Sotsji var dopet

En tidligere russisk antidopinglege forklarer hvordan minst 15 av landets utøvere dopet seg under OL på hjemmebane i 2014.

SPORT-DOPING/WADA

PLANLAGT: Det skal ha foregått mye ulovlig virksomhet på dopinglaboratoriumet i Moskva.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Informasjonen kommer fra Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times. Han var sjef for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014.

Rodtsjenkov hevder minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull.

TV 2 omtalte saken først.

Navngir Legkov

Sochi Olympics Cross Country Men

GLAD: Alexander Legkov tok gull på 50 kilometeren i Sotsji.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Rodtsjenkov navngir også en rekke utøvere, blant annet hevder han at langrennsløper Alexander Legkov er en av utøverne som dopet seg. Han er én av 14 langrennsløpere.

Legkov tok gull på femmila, foran to landsmenn. Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire. Også bobkjører Alexander Zubkov og skeletonkjører Alexander Tretjakov navngis.

Rodtsjenkov forteller at han før lekene fikk en liste over utøverne som var en del av programmet. Hvis disse tok medalje måtte urinprøvene skiftes ut. Den tidligere laboratioriesjefen sier også at de byttet ut og fikset over 100 urinprøver.

Hull i veggen

De spesiallagede prøveglassene ble hentet og levert gjennom hull i veggen.

– Folket feiret olympiske vinnere, mens vi jobbet som gale og byttet ut urinprøvene deres, forteller Rodtsjenkov til New York Times.

Selv trakk han seg fra sjefstillingen i november 2015, etter 10 år i jobben, etter at han ble beskyldt for å være involvert i systematisk doping i Russland av WADA. Han reiste da til Los Angeles fordi han følte seg utrygg i Russland. Nå innrømmer han langt mer enn det han noen gang ble beskyldt for.

Filmskaper Bryan Fogel jobber med en dokumentar hvor Rodtsjenkovv er involvert. Der forteller han i detalj om hvordan hele dopingprogrammet foregikk.

– Det fungerte som en sveitsisk klokke. Vi var helt perfekt forberedt, forklarer han.

Doping-cocktail

Den amerikanske avisen har vært i kontakt med Russlands sportsminister Vitalij Mutko. Han svarte med å innkalle til pressekonferanse og kalle anklagene for et nytt angrep på landet.

Ifølge Rodtsjenkov bidro de ikke bare til å skjule prøver, de laget også doping. En blanding av anabole steroider som gjorde at utøverne kom seg raskere til hektene etter trening, og lot dem presse kroppen flere dager i strekk. Dopet skal så ha blitt servert med whiskey til herrene og i en martini til de kvinnelige utøverne. Oppskriften var presis; et milligram steriode per milliliter med alkohol.

– Alle utøvere er som små barn. De putter alt du gir dem i munnen, sier Rodtsjenkov.

Søndag sendte TV-programmet «60 Minutes» et intervju med varsleren Vitalij Stepanov, hvor Rodtsjenkov ble nevnt som mannen bak jukset i Sotsji. Nå bekrefter han altså alt, og mer til.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) krever umiddelbare undersøkelser av informasjonen. WADA har allerede sagt at de skal granske saken.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
Friidrett: Diamond League
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Radiosporten følger den 20.runden av Eliteserien
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten