Hevder 15 russiske medaljevinnere i Sotsji var dopet

En tidligere russisk antidopinglege forklarer hvordan minst 15 av landets utøvere dopet seg under OL på hjemmebane i 2014.

SPORT-DOPING/WADA

PLANLAGT: Det skal ha foregått mye ulovlig virksomhet på dopinglaboratoriumet i Moskva.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Informasjonen kommer fra Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times. Han var sjef for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014.

Rodtsjenkov hevder minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull.

TV 2 omtalte saken først.

Navngir Legkov

Sochi Olympics Cross Country Men

GLAD: Alexander Legkov tok gull på 50 kilometeren i Sotsji.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Rodtsjenkov navngir også en rekke utøvere, blant annet hevder han at langrennsløper Alexander Legkov er en av utøverne som dopet seg. Han er én av 14 langrennsløpere.

Legkov tok gull på femmila, foran to landsmenn. Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire. Også bobkjører Alexander Zubkov og skeletonkjører Alexander Tretjakov navngis.

Rodtsjenkov forteller at han før lekene fikk en liste over utøverne som var en del av programmet. Hvis disse tok medalje måtte urinprøvene skiftes ut. Den tidligere laboratioriesjefen sier også at de byttet ut og fikset over 100 urinprøver.

Hull i veggen

De spesiallagede prøveglassene ble hentet og levert gjennom hull i veggen.

– Folket feiret olympiske vinnere, mens vi jobbet som gale og byttet ut urinprøvene deres, forteller Rodtsjenkov til New York Times.

Selv trakk han seg fra sjefstillingen i november 2015, etter 10 år i jobben, etter at han ble beskyldt for å være involvert i systematisk doping i Russland av WADA. Han reiste da til Los Angeles fordi han følte seg utrygg i Russland. Nå innrømmer han langt mer enn det han noen gang ble beskyldt for.

Filmskaper Bryan Fogel jobber med en dokumentar hvor Rodtsjenkovv er involvert. Der forteller han i detalj om hvordan hele dopingprogrammet foregikk.

– Det fungerte som en sveitsisk klokke. Vi var helt perfekt forberedt, forklarer han.

Doping-cocktail

Den amerikanske avisen har vært i kontakt med Russlands sportsminister Vitalij Mutko. Han svarte med å innkalle til pressekonferanse og kalle anklagene for et nytt angrep på landet.

Ifølge Rodtsjenkov bidro de ikke bare til å skjule prøver, de laget også doping. En blanding av anabole steroider som gjorde at utøverne kom seg raskere til hektene etter trening, og lot dem presse kroppen flere dager i strekk. Dopet skal så ha blitt servert med whiskey til herrene og i en martini til de kvinnelige utøverne. Oppskriften var presis; et milligram steriode per milliliter med alkohol.

– Alle utøvere er som små barn. De putter alt du gir dem i munnen, sier Rodtsjenkov.

Søndag sendte TV-programmet «60 Minutes» et intervju med varsleren Vitalij Stepanov, hvor Rodtsjenkov ble nevnt som mannen bak jukset i Sotsji. Nå bekrefter han altså alt, og mer til.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) krever umiddelbare undersøkelser av informasjonen. WADA har allerede sagt at de skal granske saken.

Siste nytt

 • Årets første seier for RBK

  Det ble en komfortabel seier for Rosenborg i oppgjøret mot Lyn. Marit Clausen sendte trønderne i føringen med to scoringer, før lagvenninne Julie Blakstad ikke ville være noe dårlige og scoret de to neste. Emma Stølen Godø reduserte for Lyn, men det ble med den ene scoringen. Dermed tok RBK sesongens første trepoenger med en solid 4-1 seier.

  Julie Blakstad
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Tettey og Norwich rykket ned

  Alexander Tettey og Norwich gikk på et ydmykende hjemmetap, 0-4 mot West Ham. Det var spikeren i kista i håpet om fornyet Premier League-kontrakt. Michail Antonio scoret alle fire målene for West Ham, og med kun tre kamper igjen av sesongen er alt håpet ute for Norwich. Det blir førstedivisjons fotball for de gulkledde neste sesong.

  Alexander Tettey
  Foto: Alex Pantling / Reuters
 • Knallsterk 5000 i Oregon

  Med tiden 12.47,20 løp kanadiske Mohammed Ahmed (i front på bildet fra VM-finalen i fjor) den tiende beste 5000-meteren i historien da han vant et stevne i Portland, Oregon, natt til lørdag. Hans gamle personlige rekord var på 12.58,16.

  Sist noen løp så fort på 5000 meter, var under Diamond League-finalen i 2018, der etiopiske Selemon Barega vant på 12.43.02. Verdensrekorden på 12.37,35 tilhører Kenensia Bekele, også han fra Etiopia.

  Henrik Ingebrigtsen hadde årsbeste i verden på 5000 meter da han gjorde 13.19,65 på Bislett 29. juni. Den tiden holder nå til en tiendeplass på årsbestelista. Skal Ingebrigtsen-familien ta tilbake toppen, krever det en solid norsk rekord. Jakob Ingebrigtsens norske rekord er nemlig på 13.02,03.

  fkzaxN9Y9L0
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal