«Tito Vilanovas bortgang er ein trist dag for fotballen, for Barcelona og aller mest for familien og vennene. Eg kondolerer på vegne av heile Chelsea Football Club i ei vanskeleg tid».

Vilanova var Pep Guardiolas førstelagsassistent i den katalanske storklubben frå 2008.

45-åringen fekk kreft i 2011, men kom likevel tilbake til trenarbenken trasstilbakefall.

I 2012 tok han over som hovudtrenar for Barcelona, men kreften gjorde at han til slutt måtte forlate sjefsstolen i fjor.

Torsdag denne veka meldte spanske medier at Vilanovas tilstand var svært alvorleg.

Spanjolen fekk nyleg ein hasteoperasjon, men livet stod ikkje til å redde.

Vilanova blei 45 år gamal.

Kreften spolerte ei stor trenarkarriere

Petter Veland kommenterer spansk fotball for CMore. Han vil hugsa Vilanova som ein unik overraskingsmann.

– Han tok over som hovudtrenar etter Guardiola, og eit lag som hadde vunne alt som var å vinne. Mange trudde Barcelona var over middagshøgda, men Vilanova førte klubben til ny serietrumf. I tillegg tok Barcelona fleire poeng i La Liga under Vilanova enn dei nokon gang hadde gjort under Guardiola, seier Veland.

Det stemmer godt. For i 2012/2013-sesongen enda Barcelona på 100 poeng. Lag nummer to, Real Madrid, var sjanselause i kampen om trofeet.

Hovudstadsklubben tok «bare» 85 poeng på 38 kampar.

Men større triumfar blei det ikkje på 45-åringen.

– Han ville fått ei stor trenarkarriere om det ikkje var for kreften, seier Veland.

Ramos og Aguero i sorg

Store fotballstjerner kondolerer på Twitter i kveld.

«Stor støtte til Titos familie og vener. Eit godt eksempel på kampvilje og styrke. RIP (Kvil i fred)», skriv Real Madrid-stjerna Sergio Ramos.

Også Manchester Citys Sergio Agüero har levert ei siste helsing:

«Med tungt hjarte etter å ha blitt fortalt om Vilanovas bortgang. Tankane går til familien hans. RIP,» skriv Agüero.

«Kvil i fred, Tito Vilanova,» skriv Arsenals Mesut Özil.

Les meir under biletet...

Tito Vilanova løftar La Liga-trofeet saman med Eric Abidal, som også blei ramma av kreft i 2011. Abidal vann kampen mot sjukdommen og speler i dag for Monaco i fransk fotball.

Opnar Camp Nou

Barcelona har sendt ut ei lang pressemelding etter dødsfallet.

Der opplyser dei om at Barcelonas gigantiske arena fredag kveld står open for fans som vil uttrykke sympati og sørge over Vilanova.

«I løpet av dei neste timane vil Barcelona opna eit område ved hovedtribunen på Camp Nou for folk som vil uttrykke sine kondolansar. Det vil vere opent for alle som ønskar å uttrykke sin sympati og sin kjærleik til avdøde Tito Vilanova. Det vil også komme informasjon om den religiøse seremonien som vil bli avholdt i løpet av dei kommande dagane,» skriv klubben i meldinga.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

• Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

– Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Germany Soccer Champions League
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

– Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

– Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.