Hopp til innhold

Her er de ti største dopingskandalene

Lance Armstrong føyer seg inn i rekken av idrettsstjerner som har rystet sportsverdenen med dopingsaker. Her er noen av de største skandalene.

Armstrong og Bruyneel

Lance Armstrong (t.v.) er involvert i en av tidenes største dopingsaker - her sammen med sin venn og sportsdirektør Johan Bruyneel

Foto: ALESSANDRO TROVATI / Ap

I lys av dopingutestengelsen av Lance Armstrong har NRK listet opp de største dopingskandalene i idrettens historie.

Enig eller uenig? Hvilke saker mener du mangler? Si din mening i kommentarfeltet under.

1. Ben Johnson, Canada

Ben Johnson

Ben Johnson

Foto: Dieter Endlicher / Ap

Johnson var verdens raskeste mann på slutten av 80-tallet. I 1987 ble han verdensmester på 100 meter med ny verdensrekord 9,83 sekunder, og i OL i Seoul året etter tok han igjen gull på ny verdenrekord 9,79. Men bare to dager etterpå ble han avslørt for å ha brukt det forbudte stoffet stanozolol. Han innrømmet å ha brukt det i lengre tid, dermed mistet han både gullmedaljene og rekordene fra OL og VM.

2. Lance Armstrong, USA

Lance Armstrong

Lance Armstrong

Foto: NATHALIE MAGNIEZ / Afp

Armstrong slo gjennom med VM-gull i Oslo i 1993. Deretter ble han rammet av kreft, før han kom fryktelig tilbake. Ingen hadde før ham vunnet Tour de France mer enn fem ganger. Armstrong klarte sju, til og med på rad. Under og etter en slik maktdemonstrasjon begynte ryktene å gå, og etterhvert har flere vitner stått fram og sagt at de vet at Armstrong dopet seg. USADA (USAs antidopingbyrå) mente å ha bevis nok til å reise sak mot Armstrong. Han har hele tiden benektet påstandene, men led nederlag da han prøvde å få rettens kjennelse til å stanse USADAs sak. Dermed ga han opp kampen. Han sier fremdeles at han er uskyldig, men mye tyder på at han blir "strippet" for sine Tour-titler. Saken er ikke avsluttet.

3. Marion Jones, USA

Marion Jones

Marion Jones

Foto: Mary Altaffer / AP

Verdens raskeste kvinne rundt årtusenskiftet tok fem medaljer, derav tre gull, i OL i Sydney i 2000. Men da dopingsakene rundt BALCO-laboratoriet tok til å rulle, viste det seg at Jones hadde vært en flittig "pasient" der. Hun innrømmet det i 2007, og dermed ble hun fradømt medaljene. Også medaljene fra VM i 2001 - to gull og en sølv - mistet hun.

4. Barry Bonds, USA

Barry Bonds

Barry Bonds

Foto: KIMBERLY WHITE / REUTERS

Bonds var en av de aller største og rikeste profilene i amerikansk baseball, og hadde blant annet rekorden for antall home runs, både i en sesong og i karrieren. Men også han hadde vært kunde hos BALCO. Dette benektet han under høringen, og ble derfor straffet da det seinere viste seg at han hadde løyet om sin egen rolle. Han var mistenkt for å ha brukt anabole steroider. Men da han ble dømt, var det ikke for bevist dopingbruk, men for å ha forsøkt å hindre etterforskningen i saken. Saken er forøvrig anket og ennå ikke ferdig.

5. Johann Mühlegg, Spania

Johan Mühlegg lagde store skandaler under OL i Salt Lake

Johann Mühlegg

Foto: Erik Johansen, Johansen, Erik / Scanpix

Mühlegg deltok i tre OL for Tyskland før han fikk spansk statsborgerskap i 1999. Under OL i Salt Lake City var han helt overlegen på alle distanser, også på 50-kilometeren på lekenes nest siste dag. Da ble det avslørt at han hadde testet positivt for stoffet darbepoetin. Stoffet var nytt og sto derfor ikke på dopinglista, men Mühlegg ble likevel umiddelbart utvist fra lekene. Til å begynne med ville ikke IOC ta fra ham medaljene, men etter en dom i idrettens voldgiftsrett (CAS) i desember 2003, ble han likevel fradømt medaljene. Det samme gjaldt russerne Olga Danilova og Larisa Lazutina.

6. Konstantinos Kenteris, Hellas

Konstantinos Kenteris

Konstantinos Kenteris

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Kenteris var en av verdens beste sprintere i sin tid med gull på 200 meter både i OL i 2000, VM i 2001 og EM 2002. Til OL på hjemmebane i Athen i 2004 var han storfavoritt. Men dagen før åpningsseremonien uteble han og treningskamerat Ekaterini Thanou til en dopingtest. De fortalte at de hadde hatt et uhell på motorsykkelen på vei til testen. Men etterforskingen viste at uhellet var arrangert, trolig som et alibi for at de skulle slippe unna testen. Det ble kalt inn for å forklare seg, og der kunngjorde de at de ville trekke seg fra OL "i landets interesse".

7. Tom Simpson, Storbritannia

Tom Simpson i Tour de France i 1967.

Tom Simpson

Foto: Scanpix / AFP

Simpson var en av de store landeveissyklistene på første del av 60-tallet. Han vant store ritt som Flandern Rundt, Bordeaux-Paris, Milano-San Remo, Paris-Nice og Lombardiet rundt. Ig han tok VM-gull i 1965. Simpsons død ble ett av de første kjente dødsfallene som har sin klare årsak i doping. Han døde under 13. etappe av Tour de France i 1967 - samme året som IOC tok de første nølende stegene i retning dopingkontroller. Da han ble undersøkt, fant legene amfetamin og alkohol i blodet - en vanndrivende kombinasjon som var livsfarlig i det glohete været.

8. Kornelia Ender, DDR

Vi lar Kornelia Ender stå som symbolet på den omfattende dopinkulturen bak det østtyske idrettsunderet. Ender var en østtysk svømmer som tok sin første OL-medalje som 13-åring i 1972, og i 1976 ble hun den første kvinnen som tok fire svømmegull i ett enkelt OL. Hun satte 32 verdensrekorder i karrieren. Lenge etterpå fortalte hun om det systematiske dopingsystemet i DDR, der utøverne ble dopet, stort sett uten at de selv visste om det. Selv brukte hun på den måten anabole steroider fra ung alder.

9. Justin Gatlin, USA

OS 2012 The London 2012 Olympic Games

Justin Gatlin

Foto: Vesa Moilanen / NTB scanpix

Gatlin ble utestengt i to år fra 2001 for bruk av amfetamin. Men han kom tilbake og var verdens raskeste mann med OL-gull på 100 meter i 2004 og VM-gull både på 100 og 200 året etter. Men han hadde blitt tatt for doping før det, og da han ble tatt på nytt i 2006, fikk han opprinnelig åtte års utestengelse. Men fordi - som det het - var visse usikkerhetsmonent knyttet til hans første dopingdom, ble straffen kortet ned til fire år. Dermed var han tilbake i god til før årets OL i London, der han tok bronse.

10. Mika Myllylä, Finland

Mika Myllylä

Mika Myllylä

Foto: Jussi Nukari / SCANPIX

Myllylä var bare én av de finske langrennsløperne som ble avslørt for systematisk doping i ski-VM på hjemmebane i 2001. Han var i ferd med å bli en av langrennssportens legender, med seks OL-medaljer og ni VM-medaljer før det ulyksalige mesterskapet i Lahti. Myllylä og fem andre langrennsløpere ble tatt for bruk av stoffet HES, et stoff som skulle kamuflere bruken av andre prestasjonsfremmende stoff. Det viste seg at bruken av stoffet var satt i system av trener. Myllylä døde i juli i fjor.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal