Her er de ti største dopingskandalene

Lance Armstrong føyer seg inn i rekken av idrettsstjerner som har rystet sportsverdenen med dopingsaker. Her er noen av de største skandalene.

Armstrong og Bruyneel

Lance Armstrong (t.v.) er involvert i en av tidenes største dopingsaker - her sammen med sin venn og sportsdirektør Johan Bruyneel

Foto: ALESSANDRO TROVATI / Ap

I lys av dopingutestengelsen av Lance Armstrong har NRK listet opp de største dopingskandalene i idrettens historie.

Enig eller uenig? Hvilke saker mener du mangler? Si din mening i kommentarfeltet under.

1. Ben Johnson, Canada

Ben Johnson

Ben Johnson

Foto: Dieter Endlicher / Ap

Johnson var verdens raskeste mann på slutten av 80-tallet. I 1987 ble han verdensmester på 100 meter med ny verdensrekord 9,83 sekunder, og i OL i Seoul året etter tok han igjen gull på ny verdenrekord 9,79. Men bare to dager etterpå ble han avslørt for å ha brukt det forbudte stoffet stanozolol. Han innrømmet å ha brukt det i lengre tid, dermed mistet han både gullmedaljene og rekordene fra OL og VM.

2. Lance Armstrong, USA

Lance Armstrong

Lance Armstrong

Foto: NATHALIE MAGNIEZ / Afp

Armstrong slo gjennom med VM-gull i Oslo i 1993. Deretter ble han rammet av kreft, før han kom fryktelig tilbake. Ingen hadde før ham vunnet Tour de France mer enn fem ganger. Armstrong klarte sju, til og med på rad. Under og etter en slik maktdemonstrasjon begynte ryktene å gå, og etterhvert har flere vitner stått fram og sagt at de vet at Armstrong dopet seg. USADA (USAs antidopingbyrå) mente å ha bevis nok til å reise sak mot Armstrong. Han har hele tiden benektet påstandene, men led nederlag da han prøvde å få rettens kjennelse til å stanse USADAs sak. Dermed ga han opp kampen. Han sier fremdeles at han er uskyldig, men mye tyder på at han blir "strippet" for sine Tour-titler. Saken er ikke avsluttet.

3. Marion Jones, USA

Marion Jones

Marion Jones

Foto: Mary Altaffer / AP

Verdens raskeste kvinne rundt årtusenskiftet tok fem medaljer, derav tre gull, i OL i Sydney i 2000. Men da dopingsakene rundt BALCO-laboratoriet tok til å rulle, viste det seg at Jones hadde vært en flittig "pasient" der. Hun innrømmet det i 2007, og dermed ble hun fradømt medaljene. Også medaljene fra VM i 2001 - to gull og en sølv - mistet hun.

4. Barry Bonds, USA

Barry Bonds

Barry Bonds

Foto: KIMBERLY WHITE / REUTERS

Bonds var en av de aller største og rikeste profilene i amerikansk baseball, og hadde blant annet rekorden for antall home runs, både i en sesong og i karrieren. Men også han hadde vært kunde hos BALCO. Dette benektet han under høringen, og ble derfor straffet da det seinere viste seg at han hadde løyet om sin egen rolle. Han var mistenkt for å ha brukt anabole steroider. Men da han ble dømt, var det ikke for bevist dopingbruk, men for å ha forsøkt å hindre etterforskningen i saken. Saken er forøvrig anket og ennå ikke ferdig.

5. Johann Mühlegg, Spania

Johan Mühlegg lagde store skandaler under OL i Salt Lake

Johann Mühlegg

Foto: Erik Johansen, Johansen, Erik / Scanpix

Mühlegg deltok i tre OL for Tyskland før han fikk spansk statsborgerskap i 1999. Under OL i Salt Lake City var han helt overlegen på alle distanser, også på 50-kilometeren på lekenes nest siste dag. Da ble det avslørt at han hadde testet positivt for stoffet darbepoetin. Stoffet var nytt og sto derfor ikke på dopinglista, men Mühlegg ble likevel umiddelbart utvist fra lekene. Til å begynne med ville ikke IOC ta fra ham medaljene, men etter en dom i idrettens voldgiftsrett (CAS) i desember 2003, ble han likevel fradømt medaljene. Det samme gjaldt russerne Olga Danilova og Larisa Lazutina.

6. Konstantinos Kenteris, Hellas

Konstantinos Kenteris

Konstantinos Kenteris

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Kenteris var en av verdens beste sprintere i sin tid med gull på 200 meter både i OL i 2000, VM i 2001 og EM 2002. Til OL på hjemmebane i Athen i 2004 var han storfavoritt. Men dagen før åpningsseremonien uteble han og treningskamerat Ekaterini Thanou til en dopingtest. De fortalte at de hadde hatt et uhell på motorsykkelen på vei til testen. Men etterforskingen viste at uhellet var arrangert, trolig som et alibi for at de skulle slippe unna testen. Det ble kalt inn for å forklare seg, og der kunngjorde de at de ville trekke seg fra OL "i landets interesse".

7. Tom Simpson, Storbritannia

Tom Simpson i Tour de France i 1967.

Tom Simpson

Foto: Scanpix / AFP

Simpson var en av de store landeveissyklistene på første del av 60-tallet. Han vant store ritt som Flandern Rundt, Bordeaux-Paris, Milano-San Remo, Paris-Nice og Lombardiet rundt. Ig han tok VM-gull i 1965. Simpsons død ble ett av de første kjente dødsfallene som har sin klare årsak i doping. Han døde under 13. etappe av Tour de France i 1967 - samme året som IOC tok de første nølende stegene i retning dopingkontroller. Da han ble undersøkt, fant legene amfetamin og alkohol i blodet - en vanndrivende kombinasjon som var livsfarlig i det glohete været.

8. Kornelia Ender, DDR

Vi lar Kornelia Ender stå som symbolet på den omfattende dopinkulturen bak det østtyske idrettsunderet. Ender var en østtysk svømmer som tok sin første OL-medalje som 13-åring i 1972, og i 1976 ble hun den første kvinnen som tok fire svømmegull i ett enkelt OL. Hun satte 32 verdensrekorder i karrieren. Lenge etterpå fortalte hun om det systematiske dopingsystemet i DDR, der utøverne ble dopet, stort sett uten at de selv visste om det. Selv brukte hun på den måten anabole steroider fra ung alder.

9. Justin Gatlin, USA

OS 2012 The London 2012 Olympic Games

Justin Gatlin

Foto: Vesa Moilanen / NTB scanpix

Gatlin ble utestengt i to år fra 2001 for bruk av amfetamin. Men han kom tilbake og var verdens raskeste mann med OL-gull på 100 meter i 2004 og VM-gull både på 100 og 200 året etter. Men han hadde blitt tatt for doping før det, og da han ble tatt på nytt i 2006, fikk han opprinnelig åtte års utestengelse. Men fordi - som det het - var visse usikkerhetsmonent knyttet til hans første dopingdom, ble straffen kortet ned til fire år. Dermed var han tilbake i god til før årets OL i London, der han tok bronse.

10. Mika Myllylä, Finland

Mika Myllylä

Mika Myllylä

Foto: Jussi Nukari / SCANPIX

Myllylä var bare én av de finske langrennsløperne som ble avslørt for systematisk doping i ski-VM på hjemmebane i 2001. Han var i ferd med å bli en av langrennssportens legender, med seks OL-medaljer og ni VM-medaljer før det ulyksalige mesterskapet i Lahti. Myllylä og fem andre langrennsløpere ble tatt for bruk av stoffet HES, et stoff som skulle kamuflere bruken av andre prestasjonsfremmende stoff. Det viste seg at bruken av stoffet var satt i system av trener. Myllylä døde i juli i fjor.

Siste nytt

 • Granerud tilbake i verdscupen

  Halvor Egner Granerud har hatt ein blytung sesong, men i Rasnov får Asker-hopparen sjansen i verdscupen for første gong i vinter. I tillegg drar Johann Forfang, Anders Håre, Marius Lindvik, Robin Pedersen og Daniel-André Tande til Romania kommande helg. Robert Johansson står over rennet.

  Hopplandslagets take off
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Reiten matchvinnar

  Guro Reiten scora vinnarmålet då Chelsea slo Liverpool 1–0 i den engelske FA-cupen måndag. Reiten og Maren Mjelde opererte på kvar sin kant av Chelsea sin midtbanefirar. Sigeren betyr at Chelsea spelar borte mot Everton i kvartfinalen.

  Guro Reiten
  Foto: Marit Sofie Strand / NRK
 • – Ny dopingsak i Sverige

  Den svenske avisen Dagens Nyheter skriver at nok en svensk idrettsutøver har testet positivt for doping. Dette blir bekreftet av det svenske friidrettsforbundet. Fra før har også den svenske bryteren Jenny Fransson og løperen Robel Fsiha testet postivt for doping. Avisen nevner ikke navnet på utøveren, men det skal være en friidrettsutøver med medalje fra det nasjonale svenske mesterskapet. Utøveren er ikke svensk statsborger, men skal være medlem av en svensk klubb. Vedkommende testet positivt på en prøve 17. desember.

Sendeplan

Kl. Program Kanal