NRK Meny
Normal

Derfor hater Bjørgen sprint

DRAMMEN (NRK): Marit Bjørgen er skihistoriens i særklasse beste sprinter. Men etter å ha vunnet sprintcupen for femte gang, innrømmer hun at hun fortsatt hater sprint.

Marit Bjørgen

NY POKAL: At Marit Bjørgen har vunnet sprintcupen fem ganger, skyldes definitivt ikke hennes forkjærlighet for disiplinen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Du har sagt at du hater sprint, er det sånn fortsatt?

– Ja, det er det.

Marit Bjørgen (34) står i intervjusonen i Drammen med krystallkula som viser at hun har vunnet sprintverdenscupen sammenlagt for femte gang.

Hun er også olympisk mester i sprint. I Falun for et par uker siden vant hun sitt fjerde VM-gull i disiplinen.

Med en slik statistikk, må man stille spørsmålet:

– Hvorfor hater du sprint?

– For det første blir du liksom aldri ferdig. Du må psyke deg opp fire ganger. Og selv om du føler du er i bra form, er det ikke sikkert du lykkes. For det er mye tilfeldigheter og du skal ha marginene på din side.

Vet ikke hvorfor

Denne vinteren har hun vunnet sju av de ni internasjonale sprintkonkurransene hun har stilt opp i. Hennes dårligste plassering er en fjerdeplass.

– Det er ei stund siden sist jeg vant sprintkula. Jeg synes jeg har vært veldig sterk i sprint i år. Grunnen er vanskelig å si. Jeg har tenkt litt rundt det, men ikke funnet noen årsak.

– Du er jevnt over litt kjappere i startene, kanskje?

– Ja, det er kanskje det at jeg har hatt en bra utgang. Og så har det kanskje vært løyper som har passet meg. Det har vært veldig bra, konstaterer Bjørgen.

Hun måtte ta til takke med en tredjeplass i Drammen onsdag. Hun innrømmer at hun de siste meterne var mest opptatt av å holde kulekonkurrent Ingvild Flugstad Østberg bak seg.

For målet etter VM, er å sanke mest mulig krystall.

Første trippel på ti år

Den totale verdenscupen avgjorde Bjørgen allerede før VM. Nå er sprintkula på plass i premiesamlinga.

Da gjenstår distansecupen. Også den har Bjørgen grepet på. Før søndagens avsluttende tremil i Holmenkollen, leder Bjørgen med 101 poeng på Therese Johaug. Seier gir 100 poeng. I tillegg er det fire bonusspurter som hver gir inntil 15 poeng.

Én gang tidligere har Bjørgen vunnet alle de tre cupene i én sesong. Det er nøyaktig ti år siden – da hun gikk fra å være sprintdronning til bli langrennsdronning.

Fortsatt sitter hun altså trygt på tronen.

Siste nytt

 • L'Abée-Lund er blitt matforgiftet

  Skiskytter Henrik L'Abée-Lund er blitt matforgiftet i Frankrike og går ikke fredagens sprint i Annecy-Le Grand-Bornand. Det bekrefter skiskytterforbundet overfor NRK. L'Abée-Lund ble nummer fem på sprinten i Hochfilzen forrige uke.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Uendret på kvinnenes FIFA-ranking

  Norge avslutter året på 14.-plass på FIFA-rankingen i fotball for kvinner. Det er uendret fra september. Norge deler plasseringen med Sør-Korea. Verdensmester USA topper rankingen foran Tyskland og England.

  Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hvas med norsk rekord

  17 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til tredje beste tid i forsøkene på 200 meter medley fredag. Han satte norsk rekord med tiden 1.54,08 - halvannet sekund bedre enn hans forrige rekord på 1.55.52.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming
VM håndball kvinner: Oppvarming til semifinale
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo
EM svømming
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge