NRK Meny
Normal

Derfor hater Bjørgen sprint

DRAMMEN (NRK): Marit Bjørgen er skihistoriens i særklasse beste sprinter. Men etter å ha vunnet sprintcupen for femte gang, innrømmer hun at hun fortsatt hater sprint.

Marit Bjørgen

NY POKAL: At Marit Bjørgen har vunnet sprintcupen fem ganger, skyldes definitivt ikke hennes forkjærlighet for disiplinen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Du har sagt at du hater sprint, er det sånn fortsatt?

– Ja, det er det.

Marit Bjørgen (34) står i intervjusonen i Drammen med krystallkula som viser at hun har vunnet sprintverdenscupen sammenlagt for femte gang.

Hun er også olympisk mester i sprint. I Falun for et par uker siden vant hun sitt fjerde VM-gull i disiplinen.

Med en slik statistikk, må man stille spørsmålet:

– Hvorfor hater du sprint?

– For det første blir du liksom aldri ferdig. Du må psyke deg opp fire ganger. Og selv om du føler du er i bra form, er det ikke sikkert du lykkes. For det er mye tilfeldigheter og du skal ha marginene på din side.

Vet ikke hvorfor

Denne vinteren har hun vunnet sju av de ni internasjonale sprintkonkurransene hun har stilt opp i. Hennes dårligste plassering er en fjerdeplass.

– Det er ei stund siden sist jeg vant sprintkula. Jeg synes jeg har vært veldig sterk i sprint i år. Grunnen er vanskelig å si. Jeg har tenkt litt rundt det, men ikke funnet noen årsak.

– Du er jevnt over litt kjappere i startene, kanskje?

– Ja, det er kanskje det at jeg har hatt en bra utgang. Og så har det kanskje vært løyper som har passet meg. Det har vært veldig bra, konstaterer Bjørgen.

Hun måtte ta til takke med en tredjeplass i Drammen onsdag. Hun innrømmer at hun de siste meterne var mest opptatt av å holde kulekonkurrent Ingvild Flugstad Østberg bak seg.

For målet etter VM, er å sanke mest mulig krystall.

Første trippel på ti år

Den totale verdenscupen avgjorde Bjørgen allerede før VM. Nå er sprintkula på plass i premiesamlinga.

Da gjenstår distansecupen. Også den har Bjørgen grepet på. Før søndagens avsluttende tremil i Holmenkollen, leder Bjørgen med 101 poeng på Therese Johaug. Seier gir 100 poeng. I tillegg er det fire bonusspurter som hver gir inntil 15 poeng.

Én gang tidligere har Bjørgen vunnet alle de tre cupene i én sesong. Det er nøyaktig ti år siden – da hun gikk fra å være sprintdronning til bli langrennsdronning.

Fortsatt sitter hun altså trygt på tronen.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre The Mirror. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen 48 timer, skriver The Mirror.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal