Hopp til innhold

Tidenes norske vinter-VM: – Å toppe dette virker uvirkelig

17 gull-, 8 sølv- og 8 bronsemedaljer. Aldri før har Norge dominert en VM-vinter så mye som i år.

I 2011 var det få som trodde Norge kunne dominere VM-vinteren mer enn hva som var tilfellet i Garmisch-Partenkirchen (alpint), Khanty-Mansijsk (skiskyting), Calgary (skøyter) og Oslo (nordiske grener).

Ådne Søndrål

Ådne Søndrål mener det skal bli vanskelig å toppe denne VM-vinteren i fremtiden.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Liv Grete Poiree

Liv Grete Skjelbreid Poirée har selv syv VM-gull. Hun tror det bir vanskelig for Norge å toppe årets innsats.

Foto: Jarl Fr. Erichsen
Da folkefesten i hovedstaden var over, var fasiten utrolige 30 medaljer – 13 av dem av edleste valør. Norges utvilsomt beste vinter-VM-sesong gjennom tidene.

Men det var før Aksel Lund Svindal, Tora Berger, Petter Northug og co. ble sluppet løs denne vinteren.

For etter søndagens punktum i Val di Fiemme er medaljerekorden ytterligere forbedret. 17 gull, 8 sølv og 8 bronse er den fantastiske sluttstatistikken.

Av 135 mulige medaljer i skiskyting, alpint, skøyter og nordiske grener, tok Norge 33. Med det var Norge den klart sterkeste idrettsnasjonen i løpet av en hektisk februar måned.

– Fortjent!

– Jeg tror helt ærlig at man skal sette et kryss i kalenderen for februar 2013. For å toppe dette virker uvirkelig. Det skal noe til at det skjer igjen, sier Ådne Søndrål til NRK.no.

Han er en av flere tidligere idrettshelter som lar seg imponere over det norske nivået under VM-øvelsene den siste måneden.

– Dette er så fortjent! Vi er nødt til å glede oss. Så stor suksess kan bare skje én gang, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée.

Men hun håper likevel at flere nasjoner i fremtiden er med og kjemper om topplasseringene.

– Noen mener Norge ikke må bli for dominerende. Jeg er for at flest mulig nasjoner er med og kjemper. Da er det også mer moro å slå dem.

Søndrål mener det nesten var litt synd på de andre nasjonene. Spesielt i Skjelbreid Poirées tidligere idrett.

– Det er nesten ikke til å tro. Det blir litt uvirkelig at Norge skulle gjøre nesten rent bord. Skiskytingen var jo hinsides, sier han.

Startet med skiskyting

For det var i Nove Mesto grunnlaget for medaljefangsten ble lagt. I ti dager i februar dominerte de norske skiskytterne i den tsjekkiske småbyen.

Resultat: 8 gull, 2 sølv og 1 bronse.

Artikkelen fortsetter under

gull vm

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Petter Northug, Emil Hegle Svendsen og Tora Berger sørget for mye norsk jubel denne VM-vinteren.

– For vår egen del var det tidenes beste VM noensinne. Det er vi selvfølgelig veldig godt fornøyd med, sier idrettssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan, til NRK.no.

– Vi har vært dyktige og hatt en god opplading til mesterskapet, slik at flere traff med formen.

Botnan er ikke redd for at den norske dominansen skal gå ut over interessen for sporten.

Artikkelen fortsetter under

Herlig hilsen av Hegle

– Prestasjoner vil alltid gå i bølgedaler. Dominansen må i så fall vare over flere år for at det skal gå ut over sporten, sier Botnan.

Han ser ikke for seg at det blir lett å gjenta medaljefangsten i OL om ett år.

– Det skal litt til for å toppe dette nå, og det blir heller ikke målsettingen i Sotsji.

Aksel historisk

Mellom medaljene til de norske skiskytterne, kunne Aksel Lund Svindal glede det norske publikum ved å skrive seg inn i historiebøkene med seieren i utfor i Schladming.

Artikkelen fortsetter under

Aksel Lund Svindal knuste konkurrentene ned utforbakken i dagens VM-øvelse.

Som første alpinist noensinne har han vunnet gull i fire verdensmesterskap på rad. I tillegg fikk Lund Svindal bronse i super-G.

Claus J. Ryste

Claus Ryste er fornøyd med alpint-VM.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– For vår del ble det et stort VM. Aksel ble historisk, og vi ser at vi er på vei oppover, sier Claus Ryste, alpint sportssjef i Norges Skiforbund.

Ryste er også imponert over de andre norske utøverne som har gjort vinterens mesterskap til en norsk folkefest.

– All ære til de norske prestasjonene. Ingenting er gratis. Det er en sterk idrettskultur i dette landet, sier Ryste.

– Andre land dominerer også andre idretter

Han tror konkurrentene motiveres av Norges enorme suksess.

– Når det er vi som ligger bak, legger vi alltid en plan for å ta igjen de som er foran, forklarer Ryste.

En som lenge har jobbet med en plan for å ta igjen skøytekongen Sven Kramer, er Håvard Bøkko. Men på Hamar ble det nok en gang sølv i allround-VM bak nederlenderen.

Artikkelen fortsetter under

Håvard Bøkko måtte virkelig gå i kjelleren på 10000m i VM på Hamar. Det holdt til sølvmedalje. Kommentatorer er Ove Eriksen og Even Wetten.

– At enkelte nasjoner dominerer stort, ser vi i andre idretter også. I Alpint har man Østerrike, i skøytesporten har man Nederland, sier Ådne Søndrål.

– Ski-Norge kan være stolt

Etter Hamar begynte moroa i Val di Fiemme. Marit Bjørgen skrudde opp forventningene allerede på første øvelse da hun tok et suverent sprintgull. Petter Northug og Maiken Caspersen Falla fulgte opp med henholdsvis sølv og bronse.

Artikkelen fortsetter under

Marit Bjørgen vant gull, Therese Johaug fikk sølv og Heidi Weng tok bronsen foran Kristin Størmer Steira. Det ble en helnorsk dag i VM. Kommentatorer: Jann Post Og Torgeir Bjørn

– Til slutt ble det 19 medaljer og åtte gull. Det er veldig bra. Det kommer som et resultat av hard jobbing som hele Ski-Norge kan være stolt av. Dette er en hyllest til hele ski-Norge, sa skipresident Erik Røste til NTB søndag.

Norge var bare én sølvmedalje unna å kopiere medaljefangsten fra hjemmebane-VM for to år siden.

– Det er fantastisk innsats. Langrennslandslaget gjør nesten rent bord. De har vært ekstremt gode. Og Bardals hoppgull var ekstremt moro. Jeg er imponert over jobben som gjøres i ski-Norge, sier tidligere kombinertess Bjarte Engen Vik til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under

Petter Northug vant 15 km under VM i Val De Fiemme. nå er seiersrekken hans komplett. kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Han tror Norge kunne hatt enda flere gull i disse mesterskapene, selv om han har vanskelig for å se for seg at dominansen blir like stor i fremtiden.

Bjarte Engen Vik

Bjarte Engen Vik er en av Norges mestvinnende kombinertløpere. Han tror kombinertgutta kunna pyntet enda mer på Norges statistikk i år, men var uheldige.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– I år kunne Kjetil Jansrud tatt medaljer om han ikke hadde skadet seg. I tillegg var det veldig stang ut for kombinertgutta i VM. Forbedringspotensialet er der, men det blir vanskelig å forbedre denne statistikken.

– Forventningene skrudd i taket

Røste er ikke bekymret for at det kan bli vanskelig å følge opp denne suksessen i OL i Sotsji om ett år.

– Vi må fortsette det arbeidet vi har begynt på. Jeg tror det er en jobb vi skal klare.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen kunne i Val di Fiemme fornøyd konstatere norsk gull til Anders Bardal og bronse til Anders Jacobsen.

Vi må alltid sørge for at folk forstår hva som ligger bak disse prestasjonene – arbeidet. All gullsankingen gjør at forventningene blir skrudd i taket – alt annet enn gull blir nesten ikke verdt å nevne.

Han klarer ikke å se for seg at noen nasjon skal klare å toppe en slik VM-vinter, men:

– Hvis noen klarer det så må det bli Norge.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal