Tidenes norske herreprestasjon: Norge i semifinalen

KRAKOW/OSLO (NRK): Frankrike er regjerende mester i OL, VM og EM. Men i kveld sto Norge for en historisk bragd da de tok seg til EM-semifinalen.

Kristian Bjørnsen

BRAGD: Kristian Bjørnsen jubler etter scoring mot Frankrike.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Norge-Frankrike 29-24

– Dette er turneringens største sensasjon, sier Kristian Kjelling under TV-sendingen på TV 3.

Det måtte en bragd til og det som skjedde i Krakow overgår alt i håndballhistorien for herrelandslaget. Og da Ole Erevik reddet det franske skuddet et minutt før slutt jublet det norske laget opp mot tribunen. Rett før slutt ble det fastsatt til femmålseier.

Seier til Norge mot Frankrike.

– Det var fantastisk moro. Vi fikk ganske godt grep om dette i 2. omgang, så jeg var ganske rolig på slutten. Det er fantastisk moro og jeg er vanvittig stolt av gutta, sier landslagstrener Christian Berge til NRK etter kampslutt.

Laster Twitter-innhold

Kjempet mot tårene

De siste tjue minuttene bød på utrolig spill da Norge først økte til tre mål. Under sju og et halvt minutt var de oppe i en femmålsledelse. Men likevel skulle Norge sikre ledelsen og til slutt kapre seieren og puljeseier.

– Vi trodde på dette og trodde det var mulig slå dem i dag og det gjorde vi. Jeg er utrolig stolt av innsatsen til gutta, sier Berge som fortalte han var rørt da seieren var sikret.

Norge er i semifinalen for første gang i et mesterskap. Og det etter seier mot Frankrike, kjent som verdens beste håndballnasjon.

Tidligere landslagstrener Gunnar Pettersen kjempet mot tårene i TV 3s studio etter kampen.

– Dette har jeg trodd på i tjue år og jobbet for i 35 år. En ting er å gå til semifinalen men å slå ut Franrkirke, det beste laget de ti siste årene, er noe annet. Glem Norge-Brasil. Det betydde ikke noe for Brasil. Dette er bronselaget, det eneste som kan sammenlignes med, sier Pettersen.

Referat av kampen Norge-Frankrike.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Slo verdens beste

Frankrike har vært verdens beste håndballandslag de siste årene og har bare siden 2008 vunnet to OL-gull, tre VM-gull og to EM-gull. Men Norge spilte uten respekt da de ti minutter ut i omgangen begynte å sige fra Frankrike. Man kunne se hvor innbitt Bjarte Myrhol jublet da han sendte Norge opp i tremålsledelse 42 minutter.

Norge trengte en bragd og det de vartet opp med i Krakow kan ikke sammenlignes med noe annet i herrelandslagets historie.

– Jeg er nesten emosjonell. jeg skal ikke snakke for mye. Jeg er jævlig utslitt og stolt. Beklager at jeg banner på TV mamma,. Men dette er vanvittig. Vi skriver håndballhistorie, i alle fall norsk håndballhistorie. Vi slår ut regjerende mester i OL, VM og EM. Ingen i verden hadde trodd det var mulig. Vi har slått Kroatia, Polen på hjemmebane og Frankrike, sier Ole Erevik som sier han har slitt tidligere i mesterskapet før det stemte da det gjaldt som mest.

– I dag er det kjekt. Det har ikke vært så kjekt tidligere. Jeg har slitt med å komme inn i mesterskapet. Jeg har jobbet utrolig mye med meg selv. Vi jobber ræva ut av buksene, sier Erevik.

Tung start

Men Norge kom skjevt ut fra start og på et tidspunkt ledet Frankrike 6-3 før Norge begynte å hente inn motstanderen. Deretter fulgte lagene hverandre tett selv om Norge ledet til pause. Men ti minutter i andre omgang begynte ting å skje.

– Vi kom bak men vi beholder roen. Også er vi best. Fra 20-25 minutter er vi best mot Frankrike. Jeg gleder meg å komme i garderoben og nyte dette med gutta. Dette er enormt for norsk herrehåndball, sier Bjarte Myrhol.

Norge skaffet seg en tremålsledelse, som på ingen måte var en trygg ledelse. Med det resultatet ville Frankrike være ute av EM på grunn av at de hadde lik poengsum med Polen før siste runde og da ville gå bak på innbyrdes oppgjør med polakkene.

Fyrte seg opp

Dramatikken var stor gjennom hele kampen og landslagstrener Christian Berge fyrte seg kraftig opp da Norge fikk to minutters utvisning etter knappe 48 minutter. Utvisningen kom på grunn av feil bytte. Og det så ut som en helt korrekt avgjørelse og dramatisk for Norge i den delen av kampen. Men Norge klarte å komme seg gjennom utvisningen på en mesterlig måte. Og det la grunnlaget for bragden.

Siste nytt

 • Boston tok første stikk

  Boston Red Sox slo Los Angeles Dodgers 8-4 då World Series i baseball blei innleia i natt.

  World Series er finalen i den amerikanske baseball-ligaen, og blir spela som best av sju kampar. Neste kamp går i kveld, også den i Boston.

  Craig Kimbrel
  Foto: ELSA / AFP
 • To Zuccarello-mål mot Florida

  Mats Zuccarello scora to gonger då New York Rangers slo Florida Panthers 5-2 og tok sin første siger i ordinær tid denne sesongen.

  Zucca gav laget sitt 2-1 i andre periode og 4-1 i den siste perioden.

  Chicagos Anders Martinsen blei vraka til kampen mot Anaheim. Chicago vann 3-1.

  Mats Zuccarello
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Manchester City lekte seg

  Manchester City hadde ingen problemer med å ta med seg tre poeng hjem fra mesterligamøtet med Sjakhtjor Donetsk tirsdag. De engelske serielederne vant 3-0.Dermed leder Manchester City gruppe F med seks poeng etter tre kamper.

  David Silva
  Foto: Thomas Kienzle / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Sport og musikk: oppdateringer fra Mesterligaen i fotball