Hopp til innhold

Ja, 2011 var tidenes jubelår

Håndballjentenes VM-gull en snau uke før julaften satte punktum for et sportslig festår nordmenn aldri har sett maken til.

56 VM-gull i 2011

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Eldar Rønning, Marius Johnsrud Sundby, Tord Asle Gjerdalen, Petter Northug jr., Tora Berger og Alexander Dale Oen var blant utøverne som ga Norge gulljubel i 2011.

Foto: Scanpix

Børre Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien er meget fornøyd med gulltallene.

I løpet av 2011 har Norge nemlig tatt 56 VM-gull i ulike idretter. Det er det soleklart beste idrettsåret Norge har hatt – i alle fall om man måler det i antall VM-gull.

På oppdrag fra NRK.no har idrettshistoriker Tom A. Schanke hentet ut og sortert tall fra manuset til idrettsleksikonet han etter planen skal gi ut neste år.

Her kommer det frem at de 56 VM-gullene er hele 11 mer enn det gamle toppåret 2005 (se faktaboks til høyre).

– Norge har verdens beste idrettsbevegelse i topp og bredde. Vi har flest VM-gull i verden i forhold til befolkning, og flest frivillige og medlemmer i idrettslag også, sier en meget stolt idrettspresident Børre Rognlien til NRK.no.

– Det er et fantastisk privilegium å være president i Norges idrettsforbund med slik oppslutning, sier Rognlien.

Hvilke norske idrettsprestasjoner husker du best fra 2011? Si din mening lenger ned i artikkelen!

Gullfest i små og store idretter

2011 ga 30 VM-gull på herresiden og 25 på kvinnesiden – i tillegg til VM-gullet i miksstafett i skiskyting som kvinner og menn delte.

– Det er gledelig at det har vært så stor spredning mellom idretter og mellom menn og kvinner, sier idrettspresidenten.

Hundekjørerne er de virkelig store gullgrossistene med 17 VM-gull i løpet av året, mens Norge også har gjort det bra i VM både på rulleski, i undervannsrugby, i dans og på ski (se hele oversikten i faktaboksen lenger ned i saken).

Store minner

Spesielt er det nok mange som husker langrennsgullene fra VM i Holmenkollen. Marit Bjørgen, Petter Northug jr. og Therese Johaug fengslet en hel nasjon ved å dominere mesterskapet på hjemmebane.

Video: Høydepunkter fra ski-VM (artikkelen fortsetter)

Video Norske høydepunkter fra VM på ski

Se noen av høydepunktene fra ski-VM i Holmenkollen.

– Ultimat prestasjon

Norge har også hevdet seg i større idretter.

Det kanskje største gullet tok Alexander Dale Oen i verdensidretten svømming. Han knuste konkurrentene på 100 meter bryst og leverte svømmehistoriens beste tid uten «superdrakt».

Idrettspresidenten vil likevel ikke uten videre gå med på at det er hans største VM-minne fra 2011.

– Det er lett å tenke på Dale Oen, men når Heidi Løke ligger vannrett i lufta og lobber over keeper er det en ultimat prestasjon, sier han.

Video: Alexander Dale Oen tok gull (artikkelen fortsetter)

Video En preget Dale Oen vinner VM-gull

Se Alexander Dale Oen svømme inn til VM-gull bare tre dager etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Svindal ikke engang nominert

Et gull som på mange måter druknet i all suksessen var Aksel Lund Svindals seier i superkombinasjonen i alpin-VM, en stor prestasjon i en betydelig vinteridrett.

Det sier mye om idrettsåret 2011 at Lund Svindal likevel ikke ble nominert i en eneste kategori på Idrettsgallaen.

Video: Aksel Lund Svindal tok VM-gull (artikkelen fortsetter).

Video 34f76593-fbdd-4e4e-8c7f-a471281ac8ea.jpg

Se Aksel Lund Svindals alpintgull.

Store prestasjoner utenfor VM

Dobbelt norsk i Tour de France

Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen sykler inn til dobbelt norsk på den 16. etappen i Tour de France.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Det norske jubelåret blir ikke mindre av at nordmenn har levert fantastiske prestasjoner også utenfor VM, og dermed utenfor den imponerende gullstatistikken.

Aller øverst på lista troner Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen med sine totalt fire etappeseirer i Tour de France. Det er også vel verdt å nevne både Johan Remen Evensens verdensrekord i hopp, Magnus Carlsens toppranking i sjakk og Larviks mesterligatriumf i håndball.

I tillegg har bokseren Cecilia Brækhus og kickbokserne Thea Therese Vingmark Næss og Andreas Lødrup forsvart sine profesjonelle VM-titler. Disse er ikke inkludert i listen over de 56 VM-gullene Schanke har samlet.

Video: Johan Remen Evensen setter verdensrekord i hopp (artikkelen fortsetter)

Video Evensen slo verdensrekorden to ganger på en dag

Johan Remen Evensen slo verdensrekorden i hopp to ganger på én dag. Se de spektakulære bildene her.

– Utfordrende å følge opp

Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø sier at Norge presterer langt bedre enn størrelsen på befolkningen skulle tilsi.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Toppidrettssjef Jarle Aambø er også kry over gullstatistikken.

– Det er veldig sterkt at Norge gjør sitt beste år utifra disse tallene. Det er vanskelig å måle idretter og prestasjoner opp mot hverandre, men det gir selvtillit i toppidretten at man leverer så godt, sier Aambø til NRK.no.

Han vet at det ikke nytter å leve særlig lenge på gamle bragder. Nettopp derfor er den store utfordringen for ham å skape nye vinnere som kan sørge for norsk jubel også fra 2012 og utover.

– Det blir definintivt en utfordring å følge opp dette, sier Aambø.

– En del av dem som har prestert har holdt på lenge. Det er derfor en stor og kjempekrevende utfordring å få opp nye generasjoner. Vi vet at vi stadig må utvikle oss for å trene best i verden. Klarer vi det med flest mulig utøvere og lag, så blir det ofte gode resultater, sier han.

Vanskelig å følge opp i OL

Håndballjentenes VM-gull i Brasil den 18. desember er ifølge oversikten til Tom A. Schanke det 899. i rekken av norske gull siden skytteren Ole Østby tok Norges første VM-gull i 1897.

Aambø sier han ikke føler på noen form for frykt for at Norge skal slutte å produsere enere, men er samtidig klar over at suksessen ikke kommer av seg selv.

– Det er viktig å utvikle nye mens man har folk som allerede er i toppen. Vi vet også at Norge presterer langt over det størrelsen og populasjonen skulle tilsi i mange idretter. Vi har ikke bredden i alle disse idrettene, men vi har klart å få frem noen enere, sier han.

Idrettspresident Børre Rognlien uttrykker også et sterkt ønske om å følge opp suksessen.

– Det er slik i toppidretten at VM tilhører historien idet vi passerer nyåret. Kjetil André Aamodt sa en gang at «verdensmester er ikke noe du er, det er noe du blir». Det er klokt sagt. Spørsmålet er: Hva bringer 2012?

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal