Ja, 2011 var tidenes jubelår

Håndballjentenes VM-gull en snau uke før julaften satte punktum for et sportslig festår nordmenn aldri har sett maken til.

56 VM-gull i 2011

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Eldar Rønning, Marius Johnsrud Sundby, Tord Asle Gjerdalen, Petter Northug jr., Tora Berger og Alexander Dale Oen var blant utøverne som ga Norge gulljubel i 2011.

Foto: Scanpix

Børre Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien er meget fornøyd med gulltallene.

I løpet av 2011 har Norge nemlig tatt 56 VM-gull i ulike idretter. Det er det soleklart beste idrettsåret Norge har hatt – i alle fall om man måler det i antall VM-gull.

På oppdrag fra NRK.no har idrettshistoriker Tom A. Schanke hentet ut og sortert tall fra manuset til idrettsleksikonet han etter planen skal gi ut neste år.

Her kommer det frem at de 56 VM-gullene er hele 11 mer enn det gamle toppåret 2005 (se faktaboks til høyre).

– Norge har verdens beste idrettsbevegelse i topp og bredde. Vi har flest VM-gull i verden i forhold til befolkning, og flest frivillige og medlemmer i idrettslag også, sier en meget stolt idrettspresident Børre Rognlien til NRK.no.

– Det er et fantastisk privilegium å være president i Norges idrettsforbund med slik oppslutning, sier Rognlien.

Hvilke norske idrettsprestasjoner husker du best fra 2011? Si din mening lenger ned i artikkelen!

Gullfest i små og store idretter

2011 ga 30 VM-gull på herresiden og 25 på kvinnesiden – i tillegg til VM-gullet i miksstafett i skiskyting som kvinner og menn delte.

– Det er gledelig at det har vært så stor spredning mellom idretter og mellom menn og kvinner, sier idrettspresidenten.

Hundekjørerne er de virkelig store gullgrossistene med 17 VM-gull i løpet av året, mens Norge også har gjort det bra i VM både på rulleski, i undervannsrugby, i dans og på ski (se hele oversikten i faktaboksen lenger ned i saken).

Store minner

Spesielt er det nok mange som husker langrennsgullene fra VM i Holmenkollen. Marit Bjørgen, Petter Northug jr. og Therese Johaug fengslet en hel nasjon ved å dominere mesterskapet på hjemmebane.

Video: Høydepunkter fra ski-VM (artikkelen fortsetter)

Video Norske høydepunkter fra VM på ski

Se noen av høydepunktene fra ski-VM i Holmenkollen.

– Ultimat prestasjon

Norge har også hevdet seg i større idretter.

Det kanskje største gullet tok Alexander Dale Oen i verdensidretten svømming. Han knuste konkurrentene på 100 meter bryst og leverte svømmehistoriens beste tid uten «superdrakt».

Idrettspresidenten vil likevel ikke uten videre gå med på at det er hans største VM-minne fra 2011.

– Det er lett å tenke på Dale Oen, men når Heidi Løke ligger vannrett i lufta og lobber over keeper er det en ultimat prestasjon, sier han.

Video: Alexander Dale Oen tok gull (artikkelen fortsetter)

Video En preget Dale Oen vinner VM-gull

Se Alexander Dale Oen svømme inn til VM-gull bare tre dager etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Svindal ikke engang nominert

Et gull som på mange måter druknet i all suksessen var Aksel Lund Svindals seier i superkombinasjonen i alpin-VM, en stor prestasjon i en betydelig vinteridrett.

Det sier mye om idrettsåret 2011 at Lund Svindal likevel ikke ble nominert i en eneste kategori på Idrettsgallaen.

Video: Aksel Lund Svindal tok VM-gull (artikkelen fortsetter).

Video 34f76593-fbdd-4e4e-8c7f-a471281ac8ea.jpg

Se Aksel Lund Svindals alpintgull.

Store prestasjoner utenfor VM

Dobbelt norsk i Tour de France

Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen sykler inn til dobbelt norsk på den 16. etappen i Tour de France.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Det norske jubelåret blir ikke mindre av at nordmenn har levert fantastiske prestasjoner også utenfor VM, og dermed utenfor den imponerende gullstatistikken.

Aller øverst på lista troner Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen med sine totalt fire etappeseirer i Tour de France. Det er også vel verdt å nevne både Johan Remen Evensens verdensrekord i hopp, Magnus Carlsens toppranking i sjakk og Larviks mesterligatriumf i håndball.

I tillegg har bokseren Cecilia Brækhus og kickbokserne Thea Therese Vingmark Næss og Andreas Lødrup forsvart sine profesjonelle VM-titler. Disse er ikke inkludert i listen over de 56 VM-gullene Schanke har samlet.

Video: Johan Remen Evensen setter verdensrekord i hopp (artikkelen fortsetter)

Video Evensen slo verdensrekorden to ganger på en dag

Johan Remen Evensen slo verdensrekorden i hopp to ganger på én dag. Se de spektakulære bildene her.

– Utfordrende å følge opp

Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø sier at Norge presterer langt bedre enn størrelsen på befolkningen skulle tilsi.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Toppidrettssjef Jarle Aambø er også kry over gullstatistikken.

– Det er veldig sterkt at Norge gjør sitt beste år utifra disse tallene. Det er vanskelig å måle idretter og prestasjoner opp mot hverandre, men det gir selvtillit i toppidretten at man leverer så godt, sier Aambø til NRK.no.

Han vet at det ikke nytter å leve særlig lenge på gamle bragder. Nettopp derfor er den store utfordringen for ham å skape nye vinnere som kan sørge for norsk jubel også fra 2012 og utover.

– Det blir definintivt en utfordring å følge opp dette, sier Aambø.

– En del av dem som har prestert har holdt på lenge. Det er derfor en stor og kjempekrevende utfordring å få opp nye generasjoner. Vi vet at vi stadig må utvikle oss for å trene best i verden. Klarer vi det med flest mulig utøvere og lag, så blir det ofte gode resultater, sier han.

Vanskelig å følge opp i OL

Håndballjentenes VM-gull i Brasil den 18. desember er ifølge oversikten til Tom A. Schanke det 899. i rekken av norske gull siden skytteren Ole Østby tok Norges første VM-gull i 1897.

Aambø sier han ikke føler på noen form for frykt for at Norge skal slutte å produsere enere, men er samtidig klar over at suksessen ikke kommer av seg selv.

– Det er viktig å utvikle nye mens man har folk som allerede er i toppen. Vi vet også at Norge presterer langt over det størrelsen og populasjonen skulle tilsi i mange idretter. Vi har ikke bredden i alle disse idrettene, men vi har klart å få frem noen enere, sier han.

Idrettspresident Børre Rognlien uttrykker også et sterkt ønske om å følge opp suksessen.

– Det er slik i toppidretten at VM tilhører historien idet vi passerer nyåret. Kjetil André Aamodt sa en gang at «verdensmester er ikke noe du er, det er noe du blir». Det er klokt sagt. Spørsmålet er: Hva bringer 2012?

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • Lacazette reddet Arsenal

  Patrick Vieira var for første gang på besøk hos klubben han vant tre ligatitler med som spiller, etter at han ble Crystal Palace-manager. Og besøket endte nesten lykkelig for Palace-manageren.

  Arsenal åpnet best, og kaptein Pierre-Emerick Aubameyang satte inn 1-0 på en retur etter åtte minutter.

  Rett før pause lå ballen høyt opp i lufta, og James McArthur så ut til å prøve et skudd på hel volley. Istedenfor sparka han Bukayo Saka knallhardt i leggen. McArthur så det gule kortet, og ikke det røde, mens Saka måtte forlate banen med en skade.

  Over i andre omgang var det to kontringer som skulle avgjøre for Palace. Først scoret Christian Benteke alene med keeper rett etter pause. Snaue kvarteret senere avsluttet Odsonne Édouard iskaldt via tverrliggeren og snudde kampen.

  Tida holdt på å renne ut for Arsenal, men på overtid av overtiden dukket Alexandre Lacazette opp på bakerste stolpe og kranglet inn en dødball.

  Martin Ødegaard startet i en dypere rolle å midtbanen i dag, men klarte aldri å sette sitt preg på kampen. Han ble byttet ut etter 67 minutter for nettopp Lacazette.

  Med uavgjort på hjemmebane, er Arsenal nummer 12 på tabellen.

  Premier League - Arsenal v Crystal Palace
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Johnsen haltet av banen

  Kun en uke etter at han fikk sin landslagsdebut, måtte Dennis Johnsen forlate banen mot Fiorentina med det som så ut som en skade.

  Fem minutter ut i den andre omgangen måtte nordmannen forlate banen.

  Johnsen har startet alle de åtte kampene i ligaen fra start, og fikk sin landslagsdebut mot Montenegro. Der fikk han en målgivende på Norges andre scoring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tocco Alessandro / AP
 • Maskert mann stjal oppmerksomheten

  Per-Mathias Høgmo ledet Häcken til 5-0 hjemme mot IFK Norrköping i svensk toppfotball mandag. Men på stillingen 3-0 skjedde det noe som tok all oppmerksomhet.

  En maskert mann prøvde å ta seg inn på banen der Häcken-spillerne feiret mål. Mannen ble stoppet før han klarte å entre banen og ta seg inn blant feirende spillere.

  Høgmos menn er ubeseiret i fem Allsvenskan-kamper og har vunnet sine to siste. IFK Norrköping kom til mandagens oppgjør som Sveriges beste formlag.

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal