Hopp til innhold

Tidene til nytt talent forbløffer Warholm: – Dette kan fort bli spennende

Håvard Bentdal Ingvaldsen (19) løper raskere på 400 meter flatt enn det Karsten Warholm gjorde på samme alder. Nå håper han å få møte forbildet i NM.

Warholm/Ingvaldsen

IMPONERER: 19 år gamle Håvard Bentdal Ingvaldsen har slått Karsten Warholms gamle U20-rekord på 400-meter.

Oppdatert 16.55: Trener Leif Olav Alnes sier til NRK fredag ettermiddag at Karsten Warholm likevel ikke stiller til start på 400 meter flatt i friidretts-NM i Kristiansand.

– Nå kommer jeg herfra (Diamond League i Zürich) og er litt sliten, mens de har en direkte finale og er motiverte til å løpe. Jeg gleder meg, sier Warholm til NRK.

Foreløpig er nok Håvard Bentdal Ingvaldsen et relativt ubeskrevet blad for de fleste. 19-åringen konkurrer for Moelven IL, og i fjor hadde han en pers på 400 meter på 49,15.

Men i år har det skjedd noe med tidene til Ingvaldsen. I sommer imponerte han stort da han ble nummer tre i U20-EM i sommer med tiden 46,70.

– De beste 46 sekundene i hele mitt liv, uttalte han da til Hamar Arbeiderblad.

Fremgangen har imidlertid bare fortsatt, og under Romerikslekene nylig løp han inn til sterke 46,10.

– Da jeg kom i mål og så at det stod 46,10, da ble jeg så glad. Jeg slapp alle følelsene løs. Det var en ganske sjuk opplevelse, forteller han.

Håvard Bentdal Ingvaldsen er raskere enn Karsten Warholm var på samme alder.

– Det er fantastisk

Det er ikke bare raskt. Det er også ny norsk U20-rekord på 400 meter. Og for å sette det litt i perspektiv: Den forrige rekorden var det en 19 år gammel Karsten Warholm som satte da han i 2015 løp inn på 46,23.

To år senere løp Warholm imidlertid på 44,87, noe som fremdeles er norsk rekord på distansen. Men som 19-åring er altså Ingvaldsen raskere enn det Warholm var på 400 meter da han var på samme alder.

En av verdens beste friidrettsutøvere lar seg imponere av prestasjonen.

Dette kan fort bli spennende, sier Karsten Warholm om konkurransen fra 19-åringen.

Det er fantastisk. Det er kjempebra, og jeg er glad for å se at nivået tar seg opp, sier han og smiler.

– De har åpenbart gjort en god jobb, og jeg er kjempeglad for å se at det er flere som ser ut til å ta steget opp.

Håvard Bentdal Ingvaldsen

En fornøyd Håvard Bentdal Ingvaldsen etter rekordløpet.

Foto: Moelven IL

Warholm som forbilde

Etter rekordløpet har sammenligninger med verdensmesteren og OL-vinneren dukket opp, og den unge 400-meterløperen har ingen motforestillinger mot å bli sammenlignet med en av verdens største friidrettsutøvere.

– Han er den jeg synes det er kulest å bli sammenlignet med.

– Først av alt er det veldig gøy. Han er den beste og jeg liker å ha det presset på meg, innrømmer han.

Warholm har vært et forbilde for ham i både trening og konkurranse, og til helgen er det NM i Kristiansand.

Håvard Bentdal Ingvaldsen

Håvard Bentdal Ingvaldsen sammen med mor og trener Mari Ann Bentdal.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Bra for sporten vår

Der møter han for første gang idolet. Og målet er å gi gullvinneren fra OL konkurranse på fredagens 400 meter.

– Jeg gleder meg veldig, for jeg har aldri løpt mot han før. Det er stort, han er jo en av verdens beste friidrettsutøvere for tiden. Det blir gøy å se hvor lista skal ligge.

– Jeg vet hva jeg er god for. Målet mitt, om Warholm ikke er med, er gull. Hvis han er med så vil sølv være som et gull, egentlig. Men det er mange gode løpere bak meg, også. Så en skal aldri si aldri. Men det er det som er målet mitt, sier Ingvaldsen, som har som mål å kvalifisere seg til neste års EM for senior.

Warholm liker det han hører.

– Det er absolutt best å drive idrett når det koster litt å ta medaljene. Det er veldig bra for sporten vår, sier sunnmøringen.

NM sendes på NRK fra fredag kl 17 og søndag kl 17.

Les også: Warholm suveren i Diamond League-finalen – treneren tror tjuvstarter påvirket tiden

TOKYO 2020 OLYMPICS: Best of the Olympics

Karsten Warholm i velkjent stil. I helgen deltar han i NM.

Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    – På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal