Ti ting du bør vite om Gull-Falla

SOTSJI (NRK.no): Her mottar Maiken Caspersen Falla (23) beviset på at hun er verdens beste sprinter – helt i henholdt til tidsplanen. Bli bedre kjent med den olympiske mesteren.

Maiken Caspersen Falla

ELLEVILL JUBEL: Maiken Caspersen Falla jublet som om hun nettopp hadde gått over mållinjen da hun onsdag kveld fikk utdelt OL-gullet i Sotsji sentrum.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

– Hva er ditt langsiktige mål?

– OL i Sotsji i 2014. Da skal jeg være på topp som skiløper.

Falla blir olympisk mester

OLYMPISK MESTER: Maiken Caspersen Falla innfridde sitt eget mål som hun satte for tre år siden.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Det kan høres ut som en plan. Og det var akkurat slik Maiken Caspersen Falla formulerte seg da vi satte oss ned for å snakke om fortida og framtida en januardag i 2011.

Det nærmet seg ski-VM i Holmenkollen, stedet var Soria Moria og jenta fra Fetsund var allerede Norges sprintprinsesse i en alder av 20 år.

Man skal sette seg høye, men oppnåelige mål, heter det. Drøyt tre år senere kan man konstatere at det var akkurat det Falla hadde gjort.

I skyggen av stjernene

Gradvis – og i skyggen av stjerner som Marit Bjørgen, Therese Johaug og Heidi Weng – er hun blitt bedre og bedre.

Tirsdag 11. februar 2014 var hun altså best av alle, helt i henhold til planen. Onsdag kveld mottok Falla beviset på at hun er historiens tredje norske kvinne med et OL-gull i nasjonalsporten langrenn.

Her er ti ting du bør vite om Norges nye gulljente:

** På mikrobloggtjeneste Twitter kaller hun seg @FalleriFallera.

** Er en stor fan av Harry Potter og har lest de fleste Potter-bøkene flere ganger.

Allsidig i ungdomstida

** Bestemte seg for å bli langrennsløper da hun var 16 år, etter også å ha vært aktiv i håndball, fotball, friidrett, skiskyting og alpint. Da flyttet hun sammen med tvillingbror Marius til Hovden for å begynne på skigymnas.

** Har tatt NM-medalje i sprint seks ganger på rad, fra 2009. De tre siste sesongene har hun tatt NM-gull på distansen. Falla har ingen NM-medaljer fra andre distanser.

** Som 18-åring kom Falla på pallen i sin andre verdenscupstart, da hu ble nummer tre på sprinten i Düsseldorf 20. desember 2008. Hun husker turen blant annet for at hun glemte både mobiltelefon og lommebok på Gardermoen ved avreise, men enda bedre husker hun følelsen etter målgang.

– Jeg husker veldig godt at jeg kom i mål og så Petra Mahdic sto og jublet for seieren, slik som hun bruker når hun jubler når hun vinner. Jeg husker jeg syntes det var helt latterlig. Hun sto der og jublet for å ha slått meg, liksom, fortalte Falla i intervjuet i 2011.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Falla på pallen

FALLA PÅ TOPPEN AV PALLEN: Maiken Caspersen Falla tok et seiershopp på toppen av seierspallen. Sølvet gikk til Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) og slovenske Fabjan kapret bronsen.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

Forferdelig VM-debut

** Fikk sin internasjonale mesterskapsdebut på seniornivå 24. februar 2009, da hun ble nummer 39 på VM-sprinten i Liberec. Det er hennes svakeste sprintresultat, uansett nivå, til dags dato.

– I Liberec hadde jeg det helt forferdelig. Jeg var ikke forberedt i det hele tatt. Jeg hadde nesten ikke tekt på VM før jeg plutselig var der. Jeg kjente ingen av de andre på laget, fortalte hun i det samme intervjuet.

** Har to verdenscupseirer, begge i sprint i fristil. Den første kom 18. desember 2011 i Rogla, den andre 15. desember 2012 i Canmore.

Tre på rad

** Tok sin første internasjonale mesterskapsmedalje på lagsprinten i VM i Holmenkollen i 2011 da hun tok bronse sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

** Tok sin første individuelle mesterskapsmedalje under VM i Val di Fiemme i fjor. Det ble bronse på sprinten, bak Marit Bjørgen og Ida Ingmarsdotter.

** Olympisk mester i sprint i Sotsji, 11. februar 2014. Har følgelig tatt medalje i tre internasjonale mesterskap på rad.

Så hadde hun altså antydet at OL-gull i langrenn kunne bety satsing i ny idrett fram mot VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016. Den planen ble lagt på is umiddelbart etter tirsdagens gull.

Det betyr at Maiken Caspersen Falla kan bli kvinnen å slå i mange mesterskapssprinter framover.

For nå er prinsessa blitt sprintdronning.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, sprint for kvinner» i nytt vindu

Siste nytt

 • Redusert straff for Veerpalu

  Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kutter Andrus Veerpalus utelukkelse etter dopingsaken «operasjon Aderlass».

  I mars behandlet CAS' antidoping-avdeling saken. Det førte til at langrennsprofilen utestenges fra all aktivitet i FIS-regi til 28. september i år. Det er en reduksjon fra fire til to år. FIS utelukket ham først for fire år.

  Endringen kommer fram på skiforbundets hjemmeside. Estlenderen Veerpalu dømmes for direkte å ha deltatt i planlegging og gjennomføring av dopingbruk hos utøvere og forsøk på å tildekke saken.

  Under ski-VM i Seefeld i 2019 ble østerrikske langrennsløpere tatt på fersken da de injiserte opptint blod på et hotell. Dette førte så til en omfattende etterforskning der den tyske legen Mark Schmidt ble pekt ut som hovedmann i en stor dopingsak med forgreninger til mange land.

  Veerpalu og Mati Alaver, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Algo Kärp og Alekséj Poltoranin innrømmet å ha vært involvert.

  Disse fikk fra to og et halvt til fire års utelukkelse. To utøvere (Max Hauke og Dominik Baldauf) ble suspendert for fire år. Hauke fikk også betinget fengsel i fem måneder i Østerrike.

  Veerpalu har to OL- og to VM-gull individuelt i langrenn. Han fylte 50 år i februar. (NTB)

  Veerpalu
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Bendtner må møte i retten

  Nicklas Bendtner må igjen møte i Københavns byrett, skriver danske BT.

  Den tidligere Rosenborg-spissen vil 27. april få forelagt sju punkter han kan straffes for. Det er snakk om fem tilfeller av bilkjøring uten førerkort og to overtredelser av fartsgrensene, skriver avisen BT.

  Det er ventet at aktor legger ned påstand om en større bot og at Porschen inndras.

  Bendtner ble stoppet etter kjøring i 157 kilometer i timen i en 110-sone utenfor København i fjor. Bilen har 625 hestekrefter og en toppfart på 260 kilometer i timen.

  Bendtner er tidligere dømt for vold mot en taxisjåfør og for bilkjøring i alkoholpåvirket tilstand. I den første saken måtte han sone med fotlenke i 50 dager.

  Anja Velbæk Mouridsen forsvarer Bendtner. Hun sier til BT at den tidligere fotballproffen vil si seg skyldig i fortkjøringen, men ikke for de fem tilfellene som gjelder manglende førerkort. (NTB)

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Mourinho tror på Kane-nytt søndag

  Det er uklart hvor lenge Harry Kane blir borte fra fotballen etter at han ikke fullførte Everton-kampen fredag.

  – Jeg vil tro at vi på søndag kan få mer klarhet i dette, men det er åpenbart noe, sa Tottenham-manager José Mourinho. (NTB)

  Harry Kane
  Foto: PETER POWELL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal