NRK Meny
Normal

Ti ting du bør vite om Gull-Falla

SOTSJI (NRK.no): Her mottar Maiken Caspersen Falla (23) beviset på at hun er verdens beste sprinter – helt i henholdt til tidsplanen. Bli bedre kjent med den olympiske mesteren.

Maiken Caspersen Falla

ELLEVILL JUBEL: Maiken Caspersen Falla jublet som om hun nettopp hadde gått over mållinjen da hun onsdag kveld fikk utdelt OL-gullet i Sotsji sentrum.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

– Hva er ditt langsiktige mål?

– OL i Sotsji i 2014. Da skal jeg være på topp som skiløper.

Falla blir olympisk mester

OLYMPISK MESTER: Maiken Caspersen Falla innfridde sitt eget mål som hun satte for tre år siden.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Det kan høres ut som en plan. Og det var akkurat slik Maiken Caspersen Falla formulerte seg da vi satte oss ned for å snakke om fortida og framtida en januardag i 2011.

Det nærmet seg ski-VM i Holmenkollen, stedet var Soria Moria og jenta fra Fetsund var allerede Norges sprintprinsesse i en alder av 20 år.

Man skal sette seg høye, men oppnåelige mål, heter det. Drøyt tre år senere kan man konstatere at det var akkurat det Falla hadde gjort.

I skyggen av stjernene

Gradvis – og i skyggen av stjerner som Marit Bjørgen, Therese Johaug og Heidi Weng – er hun blitt bedre og bedre.

Tirsdag 11. februar 2014 var hun altså best av alle, helt i henhold til planen. Onsdag kveld mottok Falla beviset på at hun er historiens tredje norske kvinne med et OL-gull i nasjonalsporten langrenn.

Her er ti ting du bør vite om Norges nye gulljente:

** På mikrobloggtjeneste Twitter kaller hun seg @FalleriFallera.

** Er en stor fan av Harry Potter og har lest de fleste Potter-bøkene flere ganger.

Allsidig i ungdomstida

** Bestemte seg for å bli langrennsløper da hun var 16 år, etter også å ha vært aktiv i håndball, fotball, friidrett, skiskyting og alpint. Da flyttet hun sammen med tvillingbror Marius til Hovden for å begynne på skigymnas.

** Har tatt NM-medalje i sprint seks ganger på rad, fra 2009. De tre siste sesongene har hun tatt NM-gull på distansen. Falla har ingen NM-medaljer fra andre distanser.

** Som 18-åring kom Falla på pallen i sin andre verdenscupstart, da hu ble nummer tre på sprinten i Düsseldorf 20. desember 2008. Hun husker turen blant annet for at hun glemte både mobiltelefon og lommebok på Gardermoen ved avreise, men enda bedre husker hun følelsen etter målgang.

– Jeg husker veldig godt at jeg kom i mål og så Petra Mahdic sto og jublet for seieren, slik som hun bruker når hun jubler når hun vinner. Jeg husker jeg syntes det var helt latterlig. Hun sto der og jublet for å ha slått meg, liksom, fortalte Falla i intervjuet i 2011.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Falla på pallen

FALLA PÅ TOPPEN AV PALLEN: Maiken Caspersen Falla tok et seiershopp på toppen av seierspallen. Sølvet gikk til Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) og slovenske Fabjan kapret bronsen.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

Forferdelig VM-debut

** Fikk sin internasjonale mesterskapsdebut på seniornivå 24. februar 2009, da hun ble nummer 39 på VM-sprinten i Liberec. Det er hennes svakeste sprintresultat, uansett nivå, til dags dato.

– I Liberec hadde jeg det helt forferdelig. Jeg var ikke forberedt i det hele tatt. Jeg hadde nesten ikke tekt på VM før jeg plutselig var der. Jeg kjente ingen av de andre på laget, fortalte hun i det samme intervjuet.

** Har to verdenscupseirer, begge i sprint i fristil. Den første kom 18. desember 2011 i Rogla, den andre 15. desember 2012 i Canmore.

Tre på rad

** Tok sin første internasjonale mesterskapsmedalje på lagsprinten i VM i Holmenkollen i 2011 da hun tok bronse sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

** Tok sin første individuelle mesterskapsmedalje under VM i Val di Fiemme i fjor. Det ble bronse på sprinten, bak Marit Bjørgen og Ida Ingmarsdotter.

** Olympisk mester i sprint i Sotsji, 11. februar 2014. Har følgelig tatt medalje i tre internasjonale mesterskap på rad.

Så hadde hun altså antydet at OL-gull i langrenn kunne bety satsing i ny idrett fram mot VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016. Den planen ble lagt på is umiddelbart etter tirsdagens gull.

Det betyr at Maiken Caspersen Falla kan bli kvinnen å slå i mange mesterskapssprinter framover.

For nå er prinsessa blitt sprintdronning.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, sprint for kvinner» i nytt vindu

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal