NRK Meny
Normal

Ti år siden Brækhus' første proffseier: – Det ble helt svart

Cecilia Brækhus (35) har 29 seire bak seg, men husker lite fra sitt første møte med proffboksingen.

A ring referee lifts the arm of Light Welterweight Cecilia Braekhus after her fight against Ksenija Koprek after their boxing match in Basel

TI ÅR SIDEN: Cecilia Brækhus kåres til vinner i proffdebuten mot Ksenija Koprek (nærmest kamera).

Foto: Siggi Bucher / Reuters

20. januar 2007 var Brækhus første møte med proffboksingen. Motstander var kroaten Ksenija Koprek, arenaen var St. Jakob Halle i Basel.

– Jeg husker at jeg gikk mot ringen. Det ble helt svart også var det over.

Brækhus vant kampen på poeng med 40-36.

– Det var veldig mye som skjedde i hodet akkurat da. Jeg husker ikke hva som skjedde, sier Brækhus til NRK – ti år senere.

Siden debuten har hun banket motstanderne i tur og orden. 29 kamper er vunnet, åtte av dem på knockout. Blant dem «The Homecoming», der hun slo Anne Sophie Mathis ut av ringen i Oslo Spektrum på to runder.

Brækhus er suveren, men får liten tid til å ta suksessen inn over seg.

– Jeg har ikke tid til å reflektere over det. Når jeg blir gammel og grå får jeg tenke tilbake. Det går i 190 i hvert sekund – døgnet rundt, sier Brækhus om egen hverdag.

– Vet at jeg er bedre

Nå handler alt om å vinne kamp nummer 30. Svenske Klara Svensson er motstander i Brækhus' andre kamp i Oslo Spektrum.

– Hun er kjempemotivert, og har ligget i trening mot dette helt siden hun vant sin forrige kamp i september. Men jeg vet at jeg er en bedre bokser, sier Brækhus om den svenske motstanderen.

Cecilia Brækhus klara svensson

NABODUELL: Cecilia Brækhus møter svenske Klara Svensson 28. januar.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Brækhus vet at hun er bedre, men tar ikke lett på oppgaven.

– Grunnen til at jeg vinner kamper og har beltene er fordi jeg forbereder meg 110 prosent til hver kamp, uansett hvem jeg møter. Jeg kan ikke ikke være i form til et sånt møte, sier 35-åringen.

– Det er to store kvinneboksere i historien. Du har Laila Ali (datteren til Muhammad Ali), og Cecilia Brækhus, sier NRKs bokseekspert Anders Werner Øfsti.

Må gjøre alt selv

Én ting skulle hun gjerne hatt mer av før proffkamp nummer 30.

– Jeg har ikke mye tid til å sove, så jeg får litt kjeft for det. Jeg skulle gjerne sovet mer, som en toppidrettsutøver.

– Hun har gjort en skikkelig jobb gjennom hele karrieren. Hun har bygget et apparat rundt seg, og det har hun gjort helt selv. Jobben hun har gjort har vært knallbra, forteller Øfsti.

Bokseeksperten mener Brækhus er «boksingens Anette Sagen».

– Hun har vært en foregangskvinne, sier han.

Litt over ti år siden sin første proffkamp går Brækhus i ringen igjen. På hjemmebane vil hun ta proffseier nummer 30 på like mange forsøk.

– Nå er jeg litt mer med, så jeg skal huske det meste av kampen. Jeg går inn med åpne øyne, sier hun.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang