NRK Meny
Normal

– Jeg har ikke hatt fullklaff på over to år

MOSKVA (NRK.no): En usikker Andreas Thorkildsen sier det hadde vært deilig med et ordentlig vellykket kast i VM. Han har nemlig ikke truffet skikkelig på over to år.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen møtte pressen i en liten park i Moskva på onsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Sist jeg kjente at det satt skikkelig var i Stockholm for to år siden, sier Andreas Thorkildsen.

Kastet han sikter til kom under Diamond League-stevnet 29. juli 2011, da spydet landet på 88,43 meter.

Siden den gang har Thorkildsen slitt voldsomt. Den største nedturen kom under OL i London, da han havnet utenfor pallen - til tross for at Keshorn Walcotts vinnerkast var på middelmådige 84,58 meter.

Teknikken svikter

Spydkasteren svarer monotont, rolig og kort når han møter pressen utenfor utøverhotellet i Moskva, bare et halv døgn før den grytidlige spydkvaliken i VM.

– Det hadde jo vært deilig å kjenne at det sitter, sier Thorkildsen med et skuldertrekk.

Det er teknikken som svikter ham, for rent fysisk er han i toppform.

– Fysisk sett er kroppen bra, det er timingen som har vært litt rufsete. Det er ingen garantier for at ting kommer til å stemme i VM, men det er større muligheter nå, sier 31-åringen til NRK.no.

Andreas Thorkildsen

De aller fleste spørsmålene handlet om formsvikten da Andreas Thorkildsen møtte pressen på onsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Spent trener usikker på resultatene

Trener Åsmund Martinsen er uvanlig spent på hvordan det kommer til å gå.

– Det er på mange måter litt mer spennende enn vanlig for oss. Vi har vært veldig bortskjemte i mange år, hvor sesongene har rullet og gått og han har kastet bra hele tiden. Det har han ikke gjort de siste to sesongene. Det er en litt ny situasjon for oss å komme inn mot et mesterskap og ikke ha et lenger kast på forhånd enn vi har i år, sier han.

Martinsen innrømmer at det kan være frustrerende å ha trøbbel over så lang tid.

– Det er klart at det er litt tøft. Men jeg tror både jeg og Andreas vet hva han er god for. Og det er bare snakk om småting. Forskjellen mellom et 88-meterskast og et 82-meterskast framstår som vanvittig stor, men det er skrekkelig liten forskjell teknisk, sier Martinsen til NRK.no.

Har fått kastet bedre

Thorkildsen har kastet 84,64 meter i år, men både treneren og utøveren sier at de har fått trent litt bedre i det siste.

Hovedproblemet de siste sesongene er at han ikke har fått gjennomført nok treningskast. Dermed er det vanskelig å få kroppen til å gå på autopilot i konkurranse. De siste ukene har det blitt litt flere treningskast, selv om det fortsatt langtfra har løsnet.

– Det er bare snakk om å få tak i det etter hvert. Jeg har bare ventet på at det skal skje. Når det skjer, så skjer det, sier Thorkildsen.

– Kan det hjelpe at det er mesterskap for å få ting til å løsne?

– Det gjenstår å se. Som sagt så har det ikke løsnet ennå, så det blir spennende, sier Thorkildsen. Uten mye spenning i stemmen.

 • Spydkvaliken starter 07.30 torsdag morgen på NRK1 og NRK.no.

Siste nytt

 • Johaug undertegnet skiavtale

  Therese Johaug har undertegnet en ny avtale med skiprodusenten Fischer. Det bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, overfor NRK fredag morgen. Kontrakten med Fischer ble satt på vent under Johaugs dopingutestengelse.

  Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Martinsens VM-sjansar minkar

  Andreas Martinsen hadde ei målgivande pasning då Rockford slo Chocago 4-3 og gjekk til 2. runde i AHL-sluttspelet i natt.

  Det betyr at Martinsen ikkje blir klar til dei første kampane i VM i Danmark, der Norge opnar mot Latvia 5. mai. Men han kan kome inn seinare i VM.

  Andreas Martinsen
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Norsk billettrush til friidretts-EM

  Karsten Warholm ligger får solid støtte fra tribunene når han løper for EM-gull på 400 meter hekk i Berlin i august.

  Foreløpig billettsalg viser nemlig at arrangøren allerede har solgt mer enn 2500 billetter til nordmenn, melder friidrett.no.

  Karsten Warholm og Bislett Games.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag