Hopp til innhold

– Jeg har ikke hatt fullklaff på over to år

MOSKVA (NRK.no): En usikker Andreas Thorkildsen sier det hadde vært deilig med et ordentlig vellykket kast i VM. Han har nemlig ikke truffet skikkelig på over to år.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen møtte pressen i en liten park i Moskva på onsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Sist jeg kjente at det satt skikkelig var i Stockholm for to år siden, sier Andreas Thorkildsen.

Kastet han sikter til kom under Diamond League-stevnet 29. juli 2011, da spydet landet på 88,43 meter.

Siden den gang har Thorkildsen slitt voldsomt. Den største nedturen kom under OL i London, da han havnet utenfor pallen - til tross for at Keshorn Walcotts vinnerkast var på middelmådige 84,58 meter.

Teknikken svikter

Spydkasteren svarer monotont, rolig og kort når han møter pressen utenfor utøverhotellet i Moskva, bare et halv døgn før den grytidlige spydkvaliken i VM.

– Det hadde jo vært deilig å kjenne at det sitter, sier Thorkildsen med et skuldertrekk.

Det er teknikken som svikter ham, for rent fysisk er han i toppform.

– Fysisk sett er kroppen bra, det er timingen som har vært litt rufsete. Det er ingen garantier for at ting kommer til å stemme i VM, men det er større muligheter nå, sier 31-åringen til NRK.no.

Andreas Thorkildsen

De aller fleste spørsmålene handlet om formsvikten da Andreas Thorkildsen møtte pressen på onsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Spent trener usikker på resultatene

Trener Åsmund Martinsen er uvanlig spent på hvordan det kommer til å gå.

– Det er på mange måter litt mer spennende enn vanlig for oss. Vi har vært veldig bortskjemte i mange år, hvor sesongene har rullet og gått og han har kastet bra hele tiden. Det har han ikke gjort de siste to sesongene. Det er en litt ny situasjon for oss å komme inn mot et mesterskap og ikke ha et lenger kast på forhånd enn vi har i år, sier han.

Martinsen innrømmer at det kan være frustrerende å ha trøbbel over så lang tid.

– Det er klart at det er litt tøft. Men jeg tror både jeg og Andreas vet hva han er god for. Og det er bare snakk om småting. Forskjellen mellom et 88-meterskast og et 82-meterskast framstår som vanvittig stor, men det er skrekkelig liten forskjell teknisk, sier Martinsen til NRK.no.

Har fått kastet bedre

Thorkildsen har kastet 84,64 meter i år, men både treneren og utøveren sier at de har fått trent litt bedre i det siste.

Hovedproblemet de siste sesongene er at han ikke har fått gjennomført nok treningskast. Dermed er det vanskelig å få kroppen til å gå på autopilot i konkurranse. De siste ukene har det blitt litt flere treningskast, selv om det fortsatt langtfra har løsnet.

– Det er bare snakk om å få tak i det etter hvert. Jeg har bare ventet på at det skal skje. Når det skjer, så skjer det, sier Thorkildsen.

– Kan det hjelpe at det er mesterskap for å få ting til å løsne?

– Det gjenstår å se. Som sagt så har det ikke løsnet ennå, så det blir spennende, sier Thorkildsen. Uten mye spenning i stemmen.

  • Spydkvaliken starter 07.30 torsdag morgen på NRK1 og NRK.no.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Langrennslandslagene klare: Flugstad Østberg vraket

    Skiforbundet presenterte onsdag langrennslandslagene for kommende sesong. Blant de mer kjente utøverne som ikke var å finne på scenen under presentasjonen i Holmenkollen var Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug.

    Hvorvidt sistnevnte satser fullt mot VM på hjemmebane i 2025, er foreløpig usikkert.

    – Jeg var så heldig å få trene med henne i dag tidlig. Hun så motivert ut. Hun kan bli god, hun, spøkte kvinnelagets trener Sjur Ole Svarstad.

    Kvinner elite: Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Julie Myhre, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad, Margrethe Bergane, Kristin Austgulen Fosnæs.

    Herrer elite: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Ansgar Evensen, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Harald Østberg Amundsen, Even Northug, Iver Tildheim Andersen.

    Para elite: Vilde Nilsen, Indira Liseth, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal, Geir Lervik (ledsager)

    Disse utøverne er vraket etter forrige sesong: Ane Appelkvist Stenseth, Helene Marie Fossesholm, Marte Skaanes, Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar.

    Evensen, Tildheim Andersen, Bergane, Austgulen Fosnæs, Skistad og Klæbo er nye på landslaget denne sesongen.

    Cv312I5YbMc
    Foto: NTB
  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal