Thorkildsen: – Naivt å tro at ingen av konkurrentene mine har jukset

OLYMPIATOPPEN (NRK.no): Andreas Thorkildsen innrømmer at han ofte har stusset på «merkelige» spydkast fra konkurrentene sine.

Andreas Thorkildsen etterlyser et felles internasjonalt regelverk når det gjelder antidopingarbeid. Spydkasteren mener det er frustrerende å vite at konkurrentene ikke er underlagt samme regler som han selv.

SE VIDEOREPORTASJE: VM-klare Andreas Thorkildsen ønsker mer penger til antidopingarbeid.

– Det ville vært naivt av meg å tro at ingen av konkurrentene mine har jukset litt en gang i blant, sier Andreas Thorkildsen til NRK.

De siste månedene har friidretten blitt rystet av flere dopingskandaler. Senest mandag ble det kjent at det tyrkiske friidrettsforbundet skal utestenge hele 31 dopingtatte utøvere, noe som nærmest bare føyde seg inn i rekken av avsløringer.

Den største kom i midten av juli, da sprintstjernene Tyson Gay og Asafa Powell begge tatt for bruk av ulovlige stoffer.

– Dårlig teknikk, men lange kast

De mange dopingsakene har allerede kastet en skygge over friidrett-VM, som starter i helgen. Thorkildsen ser ikke bort fra at det kan komme lignende avsløringer fra grenen han selv skal konkurrere i, spydkast.

31-åringen forteller at han flere ganger har sett konkurrenter sende avgårde spydkast han synes har vært merkelige.

– Da mener du at de har dårlig teknikk, men likevel veldig lange kast?

– Ja, nettopp. Det er sånt man stusser over. Dårlig teknikk, men likevel stor trøkk. Det er noe jeg kan bli veldig skeptisk til, sier han.

Thorkildsen vil ikke trekke frem navn blant konkurrentene sine, men legger ikke skjul på at det er flere nasjoner han mener har et altfor slapt dopingprogram.

– Strengt tatt er det vel 15-16 nasjoner som har et fungerende antidopingprogram. Når vi snakker friidrett er det nesten 200 nasjoner som deltar. Det sier seg selv at det ikke er bra nok, fastslår han.

– Opererer nærmest lovløst

Thorkildsen roser det norske antidopingarbeidet, og mener det er blant det beste i verden. Nettopp derfor synes han andre nasjoner burde følge det samme programmet.

– Man trenger mer penger, men systemet som Antidoping Norge følger fungerer veldig bra. Det burde være samme type dopingprogram over hele verden, sier han.

– Det burde jo ikke være sånn at enkelte nasjoner nærmest får operere lovløst. Det er jo noen land som har «kalde» tradisjoner, altså ikke gode tradisjoner.

– Er det frustrerende for deg å konkurrere mot utøvere som kommer fra nasjoner som ikke jobber like bra med antidoping?

– Selvfølgelig, fastslår Thorkildsen.

Forstår frustrerte Ndure

Mandag uttalte Jaysuma Ndure at han har vurdert å legge opp på grunn av all dopingen i friidretten.

Sprinteren følte det ble håpløst å konkurrere, vel vitende om at flere av konkurrentene hadde jukset.

– Jeg skjønner poenget hans. Det blir håpløst for ham å skulle kjempe når konkurrentene løper fort og stadig blir tatt for doping. Jeg skulle ønske antidopingen kunne få mer penger slik at de kunne teste enda mer, konkluderer Thorkildsen.

Siste nytt

 • Skjøt Solskjær ned fra tabelltopp

  Leicester slo Chelsea 2-0 i tirsdagens toppkamp i Premier League og er ny serieleder, iallfall inntil Manchester-lagene spiller onsdag kveld.

  Wilfred Ndidi og James Maddison scoret for Leicester før pause, og for første gang fikk manager Brendan Rodgers se ett av sine lag slå Chelsea. Det skjedde i 16. forsøk.

  Laget er ett poeng foran United og tre foran City, men begge Manchester-lagene skal i aksjon onsdag.

  Wilfred Ndidi
  Foto: Michael Regan / AP
 • Videre i FA-cupen

  Southampton fikk det ikke lett i ruskeværet, men vant den utsatte FA-cupkampen mot Shrewsbury 2-0 og får besøk av tittelforsvarer Arsenal i 4. runde lørdag.

  Dan N'Lundulu scoret kampens første mål etter ett kvarter - og det var også 21-åringens første for klubben, i hans første kamp fra start.

  Først i det 89. minutt utløste James Ward-Prowse spenningen da han scoret på frispark fra distanse.

  Dan N'Lundulu
  Foto: Adam Davy / AP
 • Haaland målløs da 17-åring avgjorde

  Etter uavgjort hjemme mot Mainz forrige runde, trengte Dortmund en seier mot Bayer Leverkusen for å henge med i toppkampen. Men sjansesløseri ødela for de gule og svarte.

  I første omgang tok Bayer Leverkusen ledelsen etter 14 minutter første omgang ved Moussa Diaby.

  Julian Brandt scoret mot gamleklubben, og utliknet etter 67 minutter. Både før og etter målet hadde Dortmund flere store muligheter, uten at de klarte å utnytte de.

  Istedenfor stjal 17 år gamle Florian Wirtz showet. 10 minutt før slutt satt han ballen i hjørrnet etter en kontring. Det ble også kampens siste mål, og sluttresultatet ble 2-1.

  Erling Braut Haaland spilte hele kampen, uten at han kom til noen av kampens største sjanser. Nærmest var han etter 64 minutter da han fikk en avslutning blokkert. Dermed har nordmannen gått målløs av banen i tre av fire kamper etter jul.

  Dortmund står på 29 poeng og ligger på fjerdeplass, mens Bayer Leverkusen klatrer til andreplass på tabellen.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal