Hopp til innhold

Thorkildsen: – Naivt å tro at ingen av konkurrentene mine har jukset

OLYMPIATOPPEN (NRK.no): Andreas Thorkildsen innrømmer at han ofte har stusset på «merkelige» spydkast fra konkurrentene sine.

Andreas Thorkildsen etterlyser et felles internasjonalt regelverk når det gjelder antidopingarbeid. Spydkasteren mener det er frustrerende å vite at konkurrentene ikke er underlagt samme regler som han selv.

SE VIDEOREPORTASJE: VM-klare Andreas Thorkildsen ønsker mer penger til antidopingarbeid.

– Det ville vært naivt av meg å tro at ingen av konkurrentene mine har jukset litt en gang i blant, sier Andreas Thorkildsen til NRK.

De siste månedene har friidretten blitt rystet av flere dopingskandaler. Senest mandag ble det kjent at det tyrkiske friidrettsforbundet skal utestenge hele 31 dopingtatte utøvere, noe som nærmest bare føyde seg inn i rekken av avsløringer.

Den største kom i midten av juli, da sprintstjernene Tyson Gay og Asafa Powell begge tatt for bruk av ulovlige stoffer.

– Dårlig teknikk, men lange kast

De mange dopingsakene har allerede kastet en skygge over friidrett-VM, som starter i helgen. Thorkildsen ser ikke bort fra at det kan komme lignende avsløringer fra grenen han selv skal konkurrere i, spydkast.

31-åringen forteller at han flere ganger har sett konkurrenter sende avgårde spydkast han synes har vært merkelige.

– Da mener du at de har dårlig teknikk, men likevel veldig lange kast?

– Ja, nettopp. Det er sånt man stusser over. Dårlig teknikk, men likevel stor trøkk. Det er noe jeg kan bli veldig skeptisk til, sier han.

Thorkildsen vil ikke trekke frem navn blant konkurrentene sine, men legger ikke skjul på at det er flere nasjoner han mener har et altfor slapt dopingprogram.

– Strengt tatt er det vel 15-16 nasjoner som har et fungerende antidopingprogram. Når vi snakker friidrett er det nesten 200 nasjoner som deltar. Det sier seg selv at det ikke er bra nok, fastslår han.

– Opererer nærmest lovløst

Thorkildsen roser det norske antidopingarbeidet, og mener det er blant det beste i verden. Nettopp derfor synes han andre nasjoner burde følge det samme programmet.

– Man trenger mer penger, men systemet som Antidoping Norge følger fungerer veldig bra. Det burde være samme type dopingprogram over hele verden, sier han.

– Det burde jo ikke være sånn at enkelte nasjoner nærmest får operere lovløst. Det er jo noen land som har «kalde» tradisjoner, altså ikke gode tradisjoner.

– Er det frustrerende for deg å konkurrere mot utøvere som kommer fra nasjoner som ikke jobber like bra med antidoping?

– Selvfølgelig, fastslår Thorkildsen.

Forstår frustrerte Ndure

Mandag uttalte Jaysuma Ndure at han har vurdert å legge opp på grunn av all dopingen i friidretten.

Sprinteren følte det ble håpløst å konkurrere, vel vitende om at flere av konkurrentene hadde jukset.

– Jeg skjønner poenget hans. Det blir håpløst for ham å skulle kjempe når konkurrentene løper fort og stadig blir tatt for doping. Jeg skulle ønske antidopingen kunne få mer penger slik at de kunne teste enda mer, konkluderer Thorkildsen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal